Serviciile de formare profesională, în atenţia elevilor de la Liceul ,,Mihai Eminescu”
Luni, 8 iunie, la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu din Călăraşi, Ruxandra Prică, directorul Centrului de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA) s-a aflat în mijlocul elevilor pentru a prezenta activitatea instituţiei. Acţiunea a fost organizată la inţiativa profesoarei de informatică, Ioana Dumitru, şi este prima din cadrul unui proiect de parteneriat încheiat între Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” şi CRFPA Călăraşi . În cadrul întâlnirii, directorul CRFPA a făcut o scurtă prezentare a cursurilor de formare profesională pe care instituţia sa le derulează, în diferite domenii de activitate, dar şi facilităţile pe care le oferă tinerilor, prin natura activităţii sale. Ruxandra Prică a precizat că această întâlnire deschide seria acţiunilor de prezentare a activităţii centrului, în rândul liceenilor călărăşeni.
,,În următorul an şcolar ne dorim să încheiem un parteneriat cu Inspectoratul Judeţean Şcolar, în baza căruia vom organiza o serie de întâlniri cu elevii şi cadrele didactice din liceele călărăşene. Dorim, astfel, să promovăm cât mai mult, în rândul tinerilor noştri, serviciile de formare profesională, dar şi beneficiile oferite de instituţia noastră. Astfel, vom fi într-un contact permanent cu aceştia pentru a le prezenta noutăţile în ceea ce priveşte meseriile pentru care obţinem noi autorizări și avem în vedere ca, în perioada imediat următoare, să asigurăm tinerilor, dar şi celorlalţi beneficiari ai centrului, servicii de consiliere în ceea ce priveste dezvoltarea personală şi orientarea profesională.
Totodată, la întâlnirea cu elevii de la Liceul ,,Mihai Eminescu” am dorit să aduc în atenţie beneficiile Contractului de ucenicie. Acest contract este un demers legal între stat, angajatorul privat si tânărul ucenic. Conform legii, angajatorilor li se acordă o subvenţie de ucenicie în valoare de 300 de lei, pentru fiecare tânăr ucenic şi alţi 250 de euro, pentru fiecare ucenic, din fonduri europene. Aceste sume se acordă pe o perioada curpinsă între 1 şi 3 ani. Statul mai poate acorda şi subvenţia pentru stagiul de ucenicie. Aceasta este de 750 de lei pentru fiecare stagiar, sumă acordată din bugetul asigurarilor de şomaj, şi alţi 300 de euro pentru fiecare stagiar, bani proveniţi din fonduri europene. Aceste sume se acordă pe o perioadă de 6 luni. În felul acesta, tinerii care încheie contract de ucenicie, pe lângă experienţa câştigată la locul de muncă, beneficiază şi de o indemnizaţie lunară. Totodată, tinerii care urmează cursuri de calificare în cadrul centrului nostru îşi pot găsi mai uşor un loc de muncă, pentru că, acolo, la agentul economic, unde fac orele de practică, au posibilitatea să fie angajaţi de către aceştia. O altă oportunitate de care pot beneficia tinerii care urmează facultatea este şi aceea că, în vacanţe, pot face cursuri de calificare în diferite meserii, ce sunt recunoscute atât de Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei, cât şi în străinătate.”, a precizat Ruxandra Prică.
Prof. Ioana Dumitru a dorit să aducă în atenţie rolul parteneriatului încheiat între Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” şi CRFPA Călăraşi.
,,Proiectul s-a născut din necesitatea de a răspunde elevilor care, în clasele a XI-a şi a XII-a, ne pun întrebări despre ce profesii li s-ar potrivi, despre ce să facă ei, în viitor. Bineînţeles că nu le putem oferi soluţii care să-i mulţumească întotdeauna şi nu toate părerile noastre sunt 100% corecte. Pentru aceasta trebuie, mult mai mult studiu şi mult mai multă expertiză şi timp alocat. Eu îi ajut, în acest sens, realizând astfel de proiecte sau îi îndemn sa participe la olimpiade şi concursuri, să lucreze în proiecte extraşcolare, să se implice în activităţi de voluntariat. Cumulând cunoştinte şi experienţe atât din educaţia formală, cât şi din educaţia non-formală, elevii se pot cunoaşte mai bine, îşi pot descoperi abilităţi de care nu erau conştienti, îşi găsesc locul într-o echipă care implementează un proiect sau realizează ei înşişi, proiecte ce depăşesc competenţele vizate de un obiect de studiu.
Totodată, le atrag atenţia elevilor, că pe parcursul vieţii, îşi vor schimba profesia din diverse motive, după unele previziuni de 8-10 ori, iar după cele mai vizionare, de 15-20 de ori. Când vor fi între două job-uri full-time, pot lucra în regim de colaborare pe alte profesii decât cele de bază. De ce să facă aceasta, elevii de la Liceul “Mihai Eminescu” şi elevii de la oricare alt liceu? Pentru ca ei, în viitor, să poată nu numai să fie competitivi pe piaţa muncii, dar într-o situatie dificilă, să poată să aibă şi altă alternativă de a munci. De ce să mai facă aceasta? Pentru că au timp liber, în perioada vacanţelor şcolare, au oportunități de formare profesională, chiar în oraşul lor şi e păcat să nu le folosească. Dacă îşi vor obţine acum, una-doua calificări, vor putea lucra, pe perioada facultăţii, în regim de colaborare pentru a avea ceva mai mulţi bani de buzunar, vor putea beneficia de Programul “Work and travel”, dedicat studenţilor şi, de ce nu, vor putea fi activi pe piața iniţiatorilor de mici afaceri locale, într-un viitor cât mai apropiat.
Colaborarea cu CRFPA Călăraşi aduce elevilor noştri oportunitatea de a parcurge un curs de formare şi de a se califica în peste 52 de meserii, îi implică în proiectele europen pe care Centrul le implementează, iar acest lucru nu poate fi decât benefic pentru formarea lor, pentru viitor. Indiferent ce profesie ar alege un tânăr, cu siguranţă, îşi mai poate exersa alte abilităti pentru a dobândi, încă din perioada anilor de liceu, calificări în meserii căutate pe piaţa muncii.
Mulţumesc doamnei Ruxandra Prică, direcţiunii Liceului “Mihai Eminescu” şi colegilor, pentru susţinerea acordată în cadrul acestui proiect!”, a spus prof. Ioana Dumitru (responsabil programe şi proiecte şi metodist în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi).