Activitatea Centrului Cultural Județean Călărași a devenit mai puțin vizibilă, în ultimul timp, după preluarea prin licitație, pe 3 ani de zile, a activităților culturale importante care se desfășoară în județul Călărași, de către compania Mix Music. Stagiunea de teatru, festivalurile „Flori de mai”, „Hora mare”, „Chitara Dunării”, spectacolele de Crăciun, Revelion, 1 iunie, etc., activități emblematice care se aflau în organizarea Centrului Cultural au fost preluate de Mix Music, în timp ce alte proiecte, precum cele de etnografie, Corul Camerata Danubi sau Festivalul de teatru 7 arte, au rămas într-un con de umbră, de ani buni de zile. Referitor la angajații instituției, conform declarației președintelui Consiliului Județean, Răducu Filipescu, unii dintre ei au ajuns să „taie frunză la câini”. „Mix Music face evenimentele culturale, iar Centrul Cultural, după ce fac Direcția de Patrimoniu, se va degreva de o parte din oamenii care nu fac nimic și vor lucra pe proiecte culturale specifice județului Călărași. Vreau să fie optimizate activitățile culturale și finanțate detaliat. Vom repara lucrurile, din mers! Acum am constatat că nu merg! Si dacă nu merg, trebuie schimbate!”, a spus Filipescu.
Prezentă în conferință de presă, managerul Alina Jipa a declarat că numărul angajaților nu este atât de mare precum se crede și că după înființarea Direcției de Patrimoniu, fiecare angajat va avea responsabilități pe proiectele desfășurate. Legat de activitatea de tradiție și folclor, Alina Jipa spune că stau foarte bine doar la capitolul arhivă, deoarece activitatea de culegere a datelor din teritoriu este foarte costisitoare.„Mi-am dorit să am multe proiecte cu finanțare europeană, dar abia de-acum le vom putea depune, după deschiderea axelor prin care pot fi finanțate, pe 30 iunie urmând să depunem primul proiect pe CBC (proiect transfrontalier)”. În afară de ceea ce face Mix Music avem și noi activități specifice de care ne ocupăm. Avem grijă să fie întreținută sala de spectacole conform normelor, avem proiecte cu Inspectoratul Județean Călărași, răspundem de bunul mers al spectacolelor. Mix Music-ul vine cu artiștii, cu partea logistică, scenă, sunet, pentru că este foarte complicată lumea asta, a artiștilor. Primim și noi oferte la Centru și mă ia amețeala când văd sumele cerute. Noi organizăm spectacole, dar la un nivel mai mic, cele pentru copii. Abia acum am reușit, după un an, să punem la punct Cinema-ul 3 D, care și-a dublat numărul de bilete vândute, față de 2013. Trebuie să facem multe artificii pentru a aduce filme, deoarece sunt foarte puțini distribuitori de filme.”, spune managerul CJC.
Festivalul Hora Mare si Festivalul Dunării Călărășene vor avea loc în aceeași perioadă
În acest an, Festivalul Dunării Călărășene, proiect finanțat cu fonduri europene, va avea loc în aceeași perioadă cu Festivalul Hora Mare. În perioada 7-8 august, Festivalul Dunării Călărășene va fi organizat pe două secțiuni. Prima zi este dedicată exclusiv copiilor, un concurs de desene, pe platoul din fața Centrului Cultural, iar pe data de 8 august va fi organizat concursul de pescuit și de gătit, pe pontonul deținut de Consiliul Județean. „Și anul trecut i-am invitat pe cei care dețin bălți de pescuit, dar nu au venit, pentru că au spus că nu au public suficient pentru a-și vinde produsele și echipamentele de pescuit. Anul acesta, de trei luni purtăm discuții cu ei și doar câțiva au spus că poate vor veni. Hora Mare se va desfășura în perioada 6-9 august și am ales ca cele două evenimente să aibă loc în același timp, pentru a ne bucura de un număr mare de spectatori.”, a spus managerul Alina Jipa.
Ca o concluzie, activitatea Centrului Cultural Județean este împărțită în două, în acest moment: cea organizată de Compania Mix Music, care răspunde de marile spectacole, și cea aflată în directa organizare a instituției, focusată, în special, pe proiectele dedicate elevilor. Nemulțumirea exprimată de președintele Consiliului Județean, Răducu Filipescu, legată de organizarea activității Centrului, are și un termen de remediere a situației: până la înființarea Direcției de Patrimoniu. Dar, lăsând la o parte toate opiniile oficialilor, cel mai important cuvânt legat de modul în care este desfășurată activitatea acestei instituții, care are în prim plan publicul-spectator, îl aveți chiar voi, beneficiarii acestor evenimente care au loc în județul nostru! Orice părere, ar trebui să își găsească ecoul în activitățile viitoare, care vă sunt, cu precădere, dedicate.