Şcoala Gimnazială Carol I a dedicat “Săptămâna Altfel” și părinților
În această săptămână altfel, pentru elevi, intitulată “Să știi mai multe, să fii mai bun”, şi părinţii elevilor au propus şi desfăşurat activităţi, cu elevii clasei a IV-a A, de la Şcoala Gimnazială Carol I, Călăraşi, coordonați de profesor, Zizi Cristea. A fost o săptămâna dedicată şi părinţilor, deoarece aceștia s-au implicat activ, în orele dedicate acestui program școlar non-formal, participând la câteva ateliere de lucru.
Printre activitățile desfășurate, pe ateliere de lucru, menționăm: atelierul de creaţie şi autocunoaştere- întâlnire cu un psiholog; “O şcoală curată, un mediu curat” -întâlnire cu un medic veterinar; Mâini dibace-atelier de lucru; Educaţie pentru Cetăţenie Democratică, cu tema: “Dorinţa noastră de a înţelege-jocuri de rol pentru dezvoltarea competenţelor civice şi interpersonale ale elevilor.
O mămică invitată să li se adreseze copiilor de la clasa a IV-a A, Sandi Diana, a deschis ”Săptămâna de lucru”, cu atelierul de autocunoaştere, vorbindu-le copiilor despre emoţii.
” Ora de dezvoltare personală, a carei temă a fost “Întâlnirea cu emoţiile” am considerat-o cea mai potrivită, deoarece şi eu am avut multe emoţii când d-na învăţătoare ne-a propus să participăm efectiv, în Săptămâna Altfel, alături de copiii noştri. Ştim deja ca viaţa noastră este un carusel de emoţii, care uneori par copleşitoare şi de neînţeles, aşa că am considerat important şi necesar să învăţăm să le identificăm cu ajutorul jocurilor terapeutice. Pentru o mai bună cunoaştere şi înţelegere, am folosit oglindirea, o tehnică prin care am recompus anumite tipuri de emoţii. “Să spun ce simt sau cum mă simt” poate fi uneori un proces greu şi anevoios, deseori ruşinat social, astfel încât ne-am folosit şi de jucăriile preferate pentru un sentiment de siguranţă şi confort emoţional şi de un cadru neconvenţional, asezaţi în cerc pe podea. M-am simţit excelent în preajma copiilor, mulţumită doamnei învăţătoare care mi-a „netezit ”emoţional calea spre sufletul micuţilor. O felicităm pe d-na Cristea Zizi pentru iniţiativă, deoarece toţi părinţii s-au simţit minunat în aceste activităţi prin care şcoala întinde o mână prietenească familiei.”
Pentru fiecare activitate desfăşurată , elevii au realizat o filă de jurnal,iar la sfârşitul săptămânii a fost întocmit Jurnalul clasei.
Programul a urmărit implicarea tuturor şcolarilor, a învăţătoarei, dar şi a părinţilor, în activităţi care să răspundă intereselor şi preocupărilor diverse ale copiilor, să pună în valoare talentele şi capacităţile acestora, în diferite domenii, stimulându-se participarea lor la acţiuni variate, îmbunătăţirea competenţelor sociale, nivelul cooperării, nivelul comunicării verbale şi nonverbal și nivelul creativităţii.