Astăzi, ceea ce părea doar un zvon, s-a dovedit a fi realitate. Furnizarea apei potabile s-a sistat în municipiul Călăraşi, începând cu noaptea de miercuri, 9 iulie, spre joi, 10 iulie, pentru aproape întreaga zi. De vină nu a fost poluarea pe Dunăre, aşa cum se zvonea, ci o defecţiune la reţeaua de distribuţie a apei potabile, o conductă fisurându-se chiar în vecinătatea Uzinei de Apă, din Călăraşi.
Una din explicaţii este starea accentuată de îmbătrânire a acesteia, conductele din zona străzii Progresul fiind unele dintre cele mai vechi din oraş, instalate de mai bine de 30 de ani, în reţeaua de distribuţie a apei. S.C. ECOAQUA S.A depune eforturi pentru remedierea cât mai grabnică a defecţiunii, deşi această situaţie nedorită ar fi putut fi evitată, dacă lucrările de modernizare şi extindere a reţelei de apă şi canalizare, din municipiul Călăraşi, finanţate prin Programul Operaţional de Mediu s-ar fi derulat în termenul prevăzut iniţial.
Din păcate, ne aducem aminte, nu cu plăcere, că de mai bine de un an şi jumătate investiţia ce începuse să se deruleze, s-a blocat, din cauza intrării în faliment a constructorului ENERGOCONSTRUCŢIA Bucureşti.
A urmat procedura greoaie de reziliere a contractului, apoi relicitarea investiţiei şi anularea acesteia, depunerea ofertelor, o reluare a procedurii de licitaţie având loc de curând, în data de 30 iunie 2014.
De data aceasta, s-au prezentat nu mai puţin de 17 firme interesate să continue investiţia rămasă nefinalizată, de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare din oraş. Sperăm ca a treia oară să fie cu noroc, nu de alta, dar putem constata cât de importante sunt aceste investiţii, când rămâi fără apă în plină vară, pentru a nu mai aminti de cetăţenii din cartierele Mircea Vodă sau Măgureni, care aşteaptă de foarte mult timp să beneficieze de confortul unei reţele de canalizare.
Mai mult, primarul Daniel Drăgulin a invocat, în nenumărate intervenţii, că modernizarea reţelei de drumuri municipale este condiţionată de finalizarea lucrărilor de apă şi canal din oraş, pentru a nu fi nevoiţi să asfaltăm, apoi să spargem străzile, ca să le modernizăm la loc.
Directorul Ecoaqua Călăraşi, Cezar Neagu, a declarat, pentru Actualitatea de Călăraşi, că evaluarea celor 17 oferte va dura până la finele lunii septembrie, fiind foarte multe hârtii care trebuie citite şi analizate cu atenţie.
“Cred că după 20 septembrie a.c., putem anunţa un câştigător, dar nici atunci nu putem spune că procedura s-a încheiat şi că firma se poate apuca de treabă. Asta pentru că urmează partea de contestare, care poate tergiversa mai mult începerea lucrărilor.
Sper doar ca recenta Ordonanţă Guvernamentală, care îi face pe contestatari să plătească dacă se dovedeşte că nu e fondat gestul lor, să funcţioneze şi să nu mai fie valul acela de contestaţii cu care ne-am obişnuit, din păcate, în timp.”, a spus Cezar Neagu.