Profil de primar: Vasile Stoica, primarul comunei Dorobanțu, a dovedit că poate atinge performanța, atât în plan personal, cât și în administrația locală

Din 2012 a devenit primarul comunei Dorobanțu și, după 3 mandate, a reușit să modernizeze localitatea. Vasile Stoica ne-a povestit că, în momentul în care a fost ales primar, niciun drum nu era asfaltat, din cei 59 km de străzi ale comunei, iar primăria era în executare silită, pentru datoriile acumulate. Ce l-a convins să devină primar și ce obiective avea stabilite pentru comună, aflați din dialogul purtat cu edilul comunei Dorobanțu.

Primar Vasile STOICA: Sincer, puteam să fiu primar, imediat, după Revoluție. Însă am fost de părere că, pentru a fi puternic politic, trebuie prima dată să fii puternic economic. Există o relație strânsă între deciziile politice și consecințele lor asupra economiei și invers. Politicile guvernamentale, cum ar fi: reglementările fiscale, investițiile în infrastructură și programele sociale, pot influența direct mediul economic și viața oamenilor.

Poate puțini mai știu, dar eu am lucrat la primărie, imediat după Revoluție, până în anul 1993. Am fost agent agricol. După care, am ales să lucrez în propria firmă și am revenit, după ani, în postura de candidat la primărie.

Cât de grea a fost trecerea de la mediul economic la  administrație, în calitate de primar al comunei?

Primar Vasile STOICA: M-a așteptat o provocare reală. Drumurile erau doar pietruite, nu asfaltate, și acelea într-o proporție foarte mică: de numai 11%, din totalul de 59 km de străzi. Așa că mi-am propus ca, mai întâi, să scot străzile din noroaie, după care să trec la asfaltare.

În nici 3 ani de zile am reușit să fac pietruirea străzilor din comună. Gestionarea eficientă a resurselor și prioritizarea cheltuielilor au fost cheia pentru a face primăria să funcționeze, în ciuda dificultăților financiare. Unele strategii au inclus reducerea cheltuielilor neesențiale, optimizarea proceselor administrative pentru a reduce costurile și identificarea surselor alternative de venit sau finanțare. Este un echilibru dificil, dar dedicația și munca susținută pot aduce soluții în astfel de situații.

La acea vreme, știți care erau cele mai vândute obiecte de încălțăminte? Cizmele. Nu exista familie care să nu aibă perechea de cizme, pentru a putea ieși din curte și să calce prin noroaie. De aceea, exista la fiecare poartă și câte un răzuitor.

A fost un plan pragmatic, care a dus la rezultate mai bune pe termen lung, pentru comunitatea dumneavoastră.

Primar Vasile STOICA:  Și asta nu a fost tot. Când am preluat mandatul, primăria Dorobanțu avea conturile oprite, aveam executări silite, nu aveam bani să funcționăm. Dar chiar dacă situația financiară a fost dificilă, determinarea, strategiile puse în practică și gestionarea eficientă a resurselor limitate ne-au ajutat să atingem obiectivele propuse.

,,Cum poate un  politician  sa facă ceva pentru mine și comunitatea noastră,  dacă pentru el și familia lui nu a reușit să facă nimic?”

O bază economică solidă poate oferi resurse și sprijin pentru activitățile politice și pentru realizarea obiectivelor politice, există și alte aspecte ale puterii politice, cum ar fi: sprijinul popular, legitimitatea instituțiilor, capacitatea de negociere, care pot determina, în mod semnificativ, influența unui lider politic. În plus, valorile și principiile pe care le promovează un lider politic pot juca, de asemenea, un rol important în determinarea puterii și influenței sale.

Rămân fidel principiului  că niciun politician nu poate să facă ceva pentru comunitate, dacă pentru el nu a făcut nimic.

Oamenii au așteptări, de la cei care decid pentru localitatea lor și mereu va fi legitimă întrebarea: ,,Cum poate un  politician  sa facă ceva pentru mine și comunitatea noastră,  dacă pentru el și familia lui nu a reușit să facă nimic?

,,De aceea, am simțit că trebuie mai întâi să demonstrez că pot reuși în plan personal, înainte de a deveni primarul comunității pe care o reprezint. Mă bucur că am putut arăta, în ambele ipostaze, că am atins performanța.” – Vasile STOICA, primarul comunei Dorobațu.

Vom reveni cu proiectele importante pe care le-a accesat Primăria comunei Dorobanțu, pentru modernizarea localității,  finanțate atât din bugetul local, cât și din fonduri guvernamentale și europene.

,,Candidez din partea organizației PNL,

pentru un nou mandat în funcția de primar al comunei Dorobanțu.

Sunt pregătit pentru o nouă provocare!

Sunt liberal și voi rămâne același om, loial și sincer, așa cum mă cunoașteți!”

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Ziua Instituţiei Prefectului este marcată la data de 2 aprilie

mar apr. 2 , 2024
Ziua Instituţiei Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noţiunea de ,,prefect”. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătoreşte anual începând din 2019. Un rol important îl are și prefectul instituției, garantul respectării legii în teritoriu, având un […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!