Primarul Lică: “Investițiile prind contur, în comuna Independența”

Primarul ne- prezentat proiectele depusePrimarul comunei Independența, Voicu Lică, a intrat, în urmă cu 4 ani, în lumea administrației locale, prin câștigarea alegerilor locale. Nu a fost un pas ușor de a trece de la administrarea propriei firme, la administrarea unei comune, cu peste 3.000 de locuitori, dar tenacitatea și doința de a construi l-au transformat în edilul care știe de ce este nevoie, ca întreaga comună să se dezvolte.

Voicu Lică: “În urmă cu 4 ani, m-am deplasat la porțile oamenilor pentru a le cere votul, spunându-le dorința mea de a face tot ce-mi stă în putere ca, în Independența, să apară lucrurile dorite de mult timp. Mai erau multe de făcut, pornind de la alimentarea cu apă, care nu exista în niciun sat, din cele 3, lucrare pe care o avem în derulare abia acum, după 25 de ani de la revoluție. Se lucreaza la rețelele de apă în IndependențaApa din fântânile oamenilor nu este potabilă, conform probelor luate de cei de la DSP. Această investiție, pe care o derulăm acum, trebuia făcută mult mai devreme, unii locuitori încercând să-și foreze o fântână, prin forțe proprii, pentru că nu puteau aștepta la nesfârșit să fie rezolvată problema. Primul obiectiv al meu a fost să verific ce documente există la Primărie pentru alimentarea cu apă. În campania electorală, din 2012, am vorbit de alimentarea cu apă potabilă, de infrastructura drumurilor, pentru că erau foarte multe de pământ, și încă mai avem astfel de drumuri, iar reabilitarea rețelei electrice, de la Vișinii, a fost și ea o prioritate. La primul vânt care adia, întreaga localitate rămânea fără curent electric. Am făcut și un părculeț pentru copiii din Vișinii, am reabilitat grădinița din Potcoava, am construit grupuri sanitare în interior, am izolat termic clădirea și am reparat acoperișul.”

Când am ajuns primar, am dorit să știu ce proiecte avem pentru comunitate

Grădinița din Independența a fost modernizată esterior și interiorVoicu Lică: “Primul lucru, când am devenit primar, a fost să mă interesez ce proiecte existau pentru dezvoltarea comunei. Am găsit un studiu de fezabilitate pentru alimentarea cu apă, dar neactualizat, unul pentru drumuri, așa că am început să iau avizele necesare, să facem proiectarea și după aceste proceduri, am depus proiectele pentru a primi finanțare, atât la Consiliul Județean, cât și la Ministerul Dezvoltării. În 2012, niciun proiect nu a fost finanțat, în 2013 am reactualizat proiectul privind alimentarea cu apă, am făcut proiectul tehnic și l-am depus la Ministerul Dezvoltării. În 2015, am primit finanțare pentru acest proiect, o sumă consistentă pentru a ne apuca de lucru: 700.000 de lei. S-au înscris 8 societăți la licitație și nu am avut nicio constestație, după anunțarea câștigătorului, așa că am putut demara lucrările rapid, în satul Independența. Până la finele anului trecut, am primit de la Guvern toți banii pentru lucrare, adică diferența până la 4 milioane de lei, așa că putem să încheiem proiectul cât mai repede, așteptând doar ca vremea să se încălzească puțin, pentru a putea continua activitatea.

Suntem în ADI Ecoaqua și avem documentația depusă și pentru canalizare. Așteptăm să se implice mai mult, pentru că este nevoie de aceste investiții, acum, nu mai târziu, pentru că vom constata că am făcut o investiție care nu-și mai are utilitatea, deoarece oamenii se vor organiza prin forțe proprii.”

Doar 500.000 de lei avem pentru investiții, în 2016

Voicu Lică: “Bugetul unei comune, cum este Independența, nu este deloc mare, de doar 3,6 milioane de lei, din care pentru investiții nu avem decât 500.000 de lei. Suma este destul de mică pentru o comună medie, ca mărime, cu 3.300 de locuitori.

Avem în implementare proiectul cu apa, dar și alte proiecte, care necesită cofinanțări, avize, precum și alte cheltuieli.”

Drumuri asfaltate în Vișinii, prin proiectul transfrontalierDrumurile sunt  altă prioritate a comunei Independența

Voicu Lică: “La scurt timp, după depunerea proiectului pentru alimentarea cu apă, am depus și un proiect pentru drumuri, 5,2 km, pe PNDL, pentru care am primit, în 2015, 120.000 de lei. Tot pentru drumuri, în 2009 s-a depus un proiect pe programul transfrontalier, în parteneriat cu municipalitatea Silistra. În 2014, după comuna Roseți, am reușit și noi să încheiem contractul de finanțare, din economiile făcute pe celelalte proiecte. Datorită acestui proiect transfrontalier, împreună cu cel derulat prin PNDL, am reușit să asfaltăm cele două sate complet: Independența (12,6 km) și Vișinii (7,8 km). În satul Pietroiu ne-am propus să facem pietruirea, în acest an, până vom demara un proiect pentru asfaltarea drumurilor.

Drumuri modernizate în satul Independența, prin proiectul transfrontalierProiectul transfrontalier”Modernizare străzi comuna Independența, sat Vișini și sat Independența”, are o valoare totală de 5,5 milioane de euro, este aproape de final, constructorul mai are doar de făcut curat în urma lucrărilor, iar recepția drumurilor va fi făcută în luna martie a.c. .

Anul acesta, având în vedere toate proiectele semnate și demarate, privind alimentarea cu apă și drumuri, am reușit să depășim 150 de miliarde lei.”

Investiții în activitățile culturale și sportive

Voicu Lică: “Așteptăm ca prin Compania Națională pentru Investiții să ni se aprobe un proiect pentru modernizarea Căminului Cultural, iar de la Ministerul Dezvoltării, prin AFIR, am cerut finanțare pentru dotări și achiziții de costume populare, în valoare de 200.000 de lei. Ne bucurăm să avem un ansamblu de dansuri foarte bun, ”Hora”, care merge la festivaluri și competiții, naționale și internationale, de renume.
Sportul este important și el, și ne mândrim cu cele două echipe de fotbal, Venus Independența și FC Independența, pe care le avem.

Masina de pompieri, din dotarea PrimărieiNe-am dotat și cu mașină de pompieri

Avem o echipă de pompieri voluntari, care s-a clasat pe locul întâi, pe județ, și a ocupat locul 2 la faza intrajudețeană, de la Galați Avem mașină de pompieri care ne era mai mult decât necesară și vom mai primi încă o mașină de pompieri, pentru acționare în caz de incendii. “

Am depus un proiect de 7,8 milioane de lei, pentru drumuri în satul Potcoava

Voicu Lică: “Am vorbit de proiectele pe care le derulăm în cele două sate, Independența și Vișinii, dar mai avem un sat în componență, Potcoava. Am depus proiect pentru modernizarea drumurilor, în acest sat, suntem la stadiul de avizare și sperăm să primim finanțare, curând, prin PNDL. Am reușit să pietruiesc, în primii doi ani de mandat, 3,5 km de drum, în satul Potcoava, dar banii cheltuiți pe cofinanțarea proiectelor menționate, nu ne-a mai permis alte investiții, în paralel. Avem un proiect pentru 7 km  asfaltare drumuri, în Potcoava, unde cofinanțarea noastră, la suma de 7,8 milioane de lei, este de 300.000 de lei, bani cu care am fi pietruit doar 2 străzi. Prin acest proiect, vom avea peste 50% din drumuri asfaltate, în Pietroiu, celelalte străzi fiind pietruite. Mai avem un proiect făcut pentru Vișinii, realimentare rețea cu apă, un proiect mai mic, în valoare de 1 milion de lei, dar nu am reușit să îl depunem și vom face documentația și pentru satul Potcoava.”

Caminul Cultural IndependențaAdministrația înseamnă să ai răbdare și viziune

“Primii doi ani, la Primărie, am simțit că trec fără rezultate, deoarece s-a muncit enorm la proiecte, pe hârtie. Durează foarte mult fiecare etapă pe care trebuie să o parcurgi și, când priveam în urmă, mi se părea că nu am realizat nimic. Dar din 2014, lucrurile au început să prindă contur, iar acum, în 2016, putem spune că se definitivează munca depusă, prin finalizarea unor proiecte importante. În administrație trebuie să fii foarte atent, te calmezi mult și cred că am reușit. Indiferent ce cred eu, comunitatea locală ne judecă după fapte. Dacă nu mi-am luat o zi de concediu, în cei 4 ani, a fost pentru că nu am putut să las lucrurile nerezolvate la Primărie. Dacă ei vor dori, îmi voi continua proiectele și în următorii patru ani. Le doresc putere de muncă și multă sănătate, tuturor locuitorilor comunei Independența!”, le-a transmis primarul Voicu Lică, locuitorilor săi.

Please enter banners and links.

Next Post

Incendiu în comuna Șoldanu

mar feb. 23 , 2016
Pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenție Budești au acţionat rapid pentru stingerea incendiului, timp de aproximativ 20 de minute, lichidând arderea în limitele găsite Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost posibil din cauza jocului unui copil cu focul […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!