Comuna Jegălia, aflată la 30 de km de municipiul Călărași, are peste 4.000 de locuitori, adică undeva la jumătate față de comuna cea mai mare din județ.
Primarul acestei comune, Aurel Vasile, aflat la primul mandat, și-a propus să aibă temele bine făcute, pentru exercițiul financiar 2014-2020, finanțat din fonduri europene, motiv pentru care pregătește strategia de dezvoltare a localității.
Am fost invitați să participăm la una din ședințele informative organizate de firma de consultanță, care se ocupă de strângerea datelor și întocmirea strategiei.
Primarul Aurel Vasile ne-a declarat că echipa de specialiști a venit în comună pentru a afla problemele localității, atât de la autorități, cât și de la cetățeni. Edilul local urgentează elaborarea strategiei de dezvoltare pentru a o putea aproba, cât mai curând, în ședința de Consiliu Local.
„Împreună cu o firmă de consultanță, din Iași, lucrăm la strategia de dezvoltare a comunei Jegălia, care se desfășoară în trei etape. Prima a fost în noiembrie-decembrie, când o echipă de operatori a venit la noi și a intervievat, pe grupe de vârstă, locuitorii, întrebându-i ce își doresc să facă primăria. A doua etapă se desfășoară astăzi (n.r. 12 martie), întâlnire la care au fost invitați să participe oamenii de afaceri din comună. Aceștia au completat un chestionar în care au fost rugați să spună modul în care văd dezvoltarea mediului de afaceri în comuna Jegălia, în cadrul acestei strategii. Cea de-a treia etapă îi va include pe angajații din cadrul primăriei și pe consilierii locali, care vor răaspunde și ei la un set de chestionare, după care se vor centraliza toate datele. Într-o ședință de Consiliu Local, firma de consultanță ne va prezenta ce-și doresc cetățenii comunei, pe grupe de vârstă, ce vor oamenii de afaceri și unitatea administrativ teritorială, din Jegălia. Pentru că nu am avut o strategie pentru perioada 2007-2013, foarte multe proiecte nu au putut prinde finanțare. Cetațenii care își vor vedea dorințele de afaceri prinse în această strategie vor avea, din start, 10 puncte pentru proiectul pe care îl vor depune. După Paști, vom primi strategia conturată, pe care o vom aproba în Consiliul Local și apoi o vom tipări. Firma de consultanță, care ne lucrează strategia, am ales-o și datorită prețului cel mai mic, dar și al experienței, costul fiind de 25.000 de lei. Firma aceasta a înființat 16 Grupuri de Acțiune Locală, cu rezultate foarte bune. Sper să le fie de ajutor și întreprinzătorilor noștri particulari. Chiar astăzi am venit cu o propunere pentru a ajuta tinerii care sunt în căutarea unui loc de muncă. Unul dintre puținele lucruri pe care îl mai poate face o primărie, pentru a păstra tinerii acasă, este împroprietărirea cu pământ. O firmă din București dorește să ne ajute cu 20 de proiecte, care să prindă finanțare europeană, în proporție de 100%, pentru a înființa sere. Tot în cadrul acestor proiecte vrem să colectăm și să vindem produsele. Unui tânăr care a venit din străinătate, i-am dat deja pâmănt pentru a face o mică afacere cu pomi fructiferi.”, a spus primarul Aurel Vasile.
Ideea de a meține oamenii tineri acasă, veniți de la muncă din străinătate, a avut, deja, un prim succes, cu care se poate mândri conducerea primăriei. Este vorba de Marian Dincă, un tânăr care a plecat în Spania, în urmă cu aproape 10 ani de zile, împreună cu fratele lui. Amândoi au revenit în comună, în acest an, cu gândul de a face o mica afacere de familie și cu dorința de a nu mai pleca de acasă.
„Am plecat, ca toată lumea, pentru bani. După mai bine de 9 ani de muncă am reușit să îmi construiesc singur o casă și restul am vrut să investesc în pomicultură. Afacerea este la început și sperăm să ne putem descurca din ea, în timp. Am revenit pentru că nu reușeam să mă acomodez printre străini și am spus că dacă mi se dă o șansă să pot face ceva la mine în comună, nu mai plec. Am primit ajutorul din partea conducerii Primăriei Jegălia, Consiliul Local dându-mi două hectare de teren mie, două fratelui meu, pentru a ne apuca de pomicultură. Dacă afacerea va merge bine, pe parcurs, vom investi mai mult. Sunt două soiuri diferite de piersică pe care le-am adus, care nu se mai găsesc în țară. Am mari speranțe că va merge proiectul început, pentru că îmi doresc să rămân acasă, alături de familie și în comuna în care m-am născut! ”, a spus Marian Dincă.
Întinerirea mediei de vârstă din satele românești este o țintă greu de atins. Câteodată, chiar dacă ni se pare o picătură în ocean, trebuie să susținem orice încercare făcută, atât cât ne stă în putință. Poate și simplul fapt că aceste rânduri vor ajunge la alți tineri care vor să revină acasă, fie din străinătate, fie din orașele către care s-au îndreptat, este un semnal pozitiv care a fost transmis.
Strategia de dezvoltare a comunei Jegălia și susținerea tinerilor de a-și începe propriile afaceri în locul natal, este un start pe care îl ia primarul Aurel Vasile, alături toți locuitorii care speră într-un viitor mai bun. Mult succes!