Salvatorii de suflete nevinovate

Print Friendly, PDF & Email

mat. dgaspcLa ora actual─â, jude┼úul C─âl─âra┼či se confrunt─â cu unul dintre cele mai devastatatoare fenomene sociale, s─âr─âcia. Degradarea continu─â, ├«n ultimii ani, a nivelului de trai, din cauza sc─âderii surselor de venit, a locurilor de munc─â insuficiente, a f─âcut ca, tot mai multe familii, mai ales cele din mediul rural, s─â tr─âiasc─â ├«n condi┼úii de s─âr─âcie extrem─â, f─âr─â a putea asigura minime condi┼úii de via┼ú─â propriilor copii. Din cauza acestui fapt, ├«n ultimii ani de zile, la nivelul Direc┼úiei Generale de Asisten┼ú─â Social─â pentru Protec┼úia Copilului ( DGASPC) C─âl─âra┼či sunt ├«nregistrate zeci de sesiz─âri privind copii abuza┼úi sau neglija┼úi de p─ârin┼úi. Datele oficiale arat─â c─â, numai anul trecut, au fost 28 de astfel de sesiz─âri. A┼ča cum a precizat psihologul Lucian ┼×tef─ânescu, ┼čeful Comisiei ├«mpotriva abuzurilor ┼či neglijen┼úei asupra copiilor, din cadrul DGASPC, cazurile respective au fost sesizate prin Telefonul Copilului, prin solicit─âri scrise, venite din partea unor cet─â┼úeni sau din partea unor entit─âti publice. ,,Din cele 28 de cazuri sesizate la nivelul institu┼úiei noastre, doar 12 au fost confirmate. ├Än cele 16 cazuri infirmate a fost vorba de vendete personale intra-familiale, ca urmare a unor conflicte ├«ntre vecini, sau sesiz─âri din partea unor persoane cu afec┼úiuni psihice. Unii ├«ncearc─â s─â foloseasc─â o institu┼úie a statului, a╚Öa cum este DGASPC, ca o secure de r─âzboi.ÔÇŁ, a spus Lucian ┼×tef─ânescu.mat degaspc. 1matdir.cop.1

Salvatorii de suflete nevinovate

Reprezentan┼úii Comisiei ├«mpotriva abuzurilor ┼či neglijen┼úei asupra copiilor, Lucian ┼×tef─ânescu ┼či asistenta social─â, Nicoleta Nicolescu, ar putea fi considera┼úi acei salvatori de suflete nevinovate care intervin ├«n situa┼úii de maxim─â urgen┼ú─â. Au fost nenum─ârate cazuri ├«n care au salvat de la moarte copii abandona┼úi ca ni┼čte simple obiecte, de c─âtre proprii lor p─ârin┼úi, ce tr─âiau ├«n condi┼úii inumane, greu de descris.

O fetiţă de 4 ani abandonată într-un grajd, salvată de la moarte

Unul din cazurile grave, prezentate de Lucian ┼×tef─ânescu, a fost cel al unei fe┼úi┼úe din comuna Spa┼úov. ,,Era ├«n luna februarie 2014, c├ónd ne-am deplasat ├«n comuna Spa┼úov pentru a desf─â┼čura o anchet─â social─â, la solicitarea departamentului de asisten┼ú─â social─â al prim─âriei din localitate. ├Äntr-unul din cartierele comunei, erau 6 familii cu 36 de copii, care tr─âiau ├«n ni┼čte case, adevarate ruine care, oric├ónd, puteau s─â cad─â. ├Äntr-o zi ur├ót─â de februarie, pe un ger n─âpraznic, am g─âsit o feti┼ú─â de 4 ani care se afla pe moarte, ├«ntr-un grajd f─âr─â geamuri ┼či f─âr─â u┼či, ├«nconjurat─â de c├óini, sub un mald─âr de rufe mizerabile. L├óng─â ea era un alt copil ├«nghe┼úat de frig l├óng─â o sob─â improvizat─â, dar nefolosit─â. Mama era plecat─â dup─â lemne, cu unul din fra┼úii lor. Copila era cianotic─â ┼či ├«ntr-o complet─â letargie. Imediat am sunat la 112, pentru interven┼úia unei echipe medicale care s─â acorde primul ajutor acestor copii. Ulterior, am dat m─âsuri de protec┼úie de urgen┼ú─â pentru cei doi fra┼úi ce au fost g─âsi┼úi ├«n grajdul insalubru. ├Än prezent, copiii tr─âiesc ├«n condi┼úii decente de via┼ú─â, ├«n cadrul sistemului nostru de protec┼úie social─â.ÔÇŁ, a spus Lucian ┼×tef─ânescu.

 

Primăria Spanţov a construit 5 case destinate familiilor defavorizate

 

Un aspect l─âudabil este ┼či faptul c─â prim─âria Span┼úov d─â o mare aten┼úie asigur─ârii asisten┼úei sociale, pentru familiile cu mari nevoi sociale. ├Än urma interven┼úiei respective, reprezentan┼úii Comisiei ├«mpotriva abuzurilor ┼či neglijen┼úei asupra copiilor au propus Prim─âriei un plan de m─âsuri imediate, care s─â duc─â la ├«mbun─ât─â┼úirea situa┼úiei sociale a celor ┼čase familii, aflate ├«n extrem─â dificultate. Prim─âria Span┼úov a construit cinci case, pentru acele familii. Este un gest deosebit ┼či, poate, unic ├«n jude┼úul C─âl─âra┼či, c├ónd o prim─ârie din mediul rural asigur─â locuin┼úe celor cu mari probleme sociale.

 

Dou─â feti┼úe exploatate ┼či b─âtute de tat─âl lor vitreg

Asistenta social─â, Nicoleta Niocolescu, ne-a prezentat un alt caz abominabil, ├«n care dou─â feti┼úe 14 ┼či, respectiv, 10 ani, din comuna ┼×tefan cel Mare, erau exploatate prin munc─â ┼či b─âtute, sistematic, de tat─âl lor. ,,Situa┼úia celor dou─â feti┼úe am monitorizat-o atent, timp de un an de zile, ├«n speran┼úa c─â lucrurile se vor ├«ndrepta ├«n favoarea lor, dar nu a fost a┼ča. Mama lor s-a rec─âstorit cu un b─ârbat ce a fost ├«nchis 25 de ani pentru crim─â. Tat─âl bun al feti┼úelor nu prezenta nici un interes privind situa┼úia lor, era plecat la munc─â, pe un ┼čantier ├«n Constan┼úa, iar tat─âl vitreg le cre┼čtea ├«n condi┼úii inumane, le folosea ca sclave la munc─â ┼či le b─âtea sistematic. Asupra celor dou─â fe┼úi┼úe am instituit m─âsurile de protec┼úie social─â ┼či sunt ├«n sistemul de protec┼úie social─â, a afirmat Nicoleta Nicolescu.

 

Un b─âiat de 9 ani, din C─âl─âra┼či, b─âtut cu bestialitate de p─ârin┼úi

Aceast─â situa┼úie a fost sesizat─â, de cur├ónd, de un vecin al familiei respective. Reprezentan┼úii Comisiei ├«mpotriva abuzurilor ┼či neglijen┼úei asupra copilului a intervenit cu promtitudine. C├ónd mama a fost ├«ntrebat─â de ce ├«┼či bate copilul aceasta a spus cu non┼čalan┼ú─â c─â ,,b─âiatul face unele boac─âne ┼či mai ia c├óte o chelf─âneal─âÔÇŁ . ├Äns─â, echimozele ┼či tumefac┼úiile de pe fa┼úa b─âiatului ar─âtau cu totul altceva, c─â a fost b─âtut cu bestialitate ┼či c─â avea nevoie de multe ├«ngriiri medicale. P─ârin┼úilor li s-a ├«ntocmit dosar penal ┼či s-au demarat toate procedurile pentru a fi dec─âzu┼úi din drepturi.

 

Cazurile acestor copii demonstreaz─â faptul c─â, ├«n ziua de ast─âzi, exist─â p─ârin┼úi, ┼či nu pu┼úini, care sunt lipsi┼úi de afectivitate ┼či de sentimente umane. Nep─âsarea de care dau dovad─â, face ca via┼úa copiilor lor s─â fie pus─â ├«n pericol. Dac─â ei nu sunt capabili s─â ├«┼či creasc─â ace╚Öti copii, comunitatea intervine pentru salvarea lor. De aceea, este necesar─â o bun─â conlucrare ├«ntre prim─âriii ┼či DGASPC C─âl─âra┼či, ├«n domeniul protec┼úiei acordate copiilor. Din p─âcate, doar 10 prim─ârii din cele 55, din jude┼úul C─âl─âra┼či, au o foarte bun─â comunicare ┼či colaborare cu Direc┼úia General─â de Asisten┼ú─â Social─â pentru Protec┼úia Copilului, dup─â cum a spus psihologul Lucian ┼×tef─ânescu.

 

 

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Primăria Jegălia pregătește strategia de dezvoltare 2014-2020

mar mart. 24 , 2015
Print ­čľĘ PDF ­čôä eBook ­čô▒Comuna Jeg─âlia, aflat─â la 30 de km de municipiul C─âl─âra╚Öi, are peste 4.000 de locuitori, adic─â undeva la jum─âtate fa╚Ť─â de comuna cea mai mare din jude╚Ť. Primarul acestei comune, Aurel Vasile, aflat la primul mandat, ╚Öi-a propus s─â aib─â temele bine f─âcute, pentru exerci╚Ťiul […]