Salvatorii de suflete nevinovate

mat. dgaspcLa ora actuală, judeţul Călăraşi se confruntă cu unul dintre cele mai devastatatoare fenomene sociale, sărăcia. Degradarea continuă, în ultimii ani, a nivelului de trai, din cauza scăderii surselor de venit, a locurilor de muncă insuficiente, a făcut ca, tot mai multe familii, mai ales cele din mediul rural, să trăiască în condiţii de sărăcie extremă, fără a putea asigura minime condiţii de viaţă propriilor copii. Din cauza acestui fapt, în ultimii ani de zile, la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială pentru Protecţia Copilului ( DGASPC) Călăraşi sunt înregistrate zeci de sesizări privind copii abuzaţi sau neglijaţi de părinţi. Datele oficiale arată că, numai anul trecut, au fost 28 de astfel de sesizări. Aşa cum a precizat psihologul Lucian Ştefănescu, şeful Comisiei împotriva abuzurilor şi neglijenţei asupra copiilor, din cadrul DGASPC, cazurile respective au fost sesizate prin Telefonul Copilului, prin solicitări scrise, venite din partea unor cetăţeni sau din partea unor entităti publice. ,,Din cele 28 de cazuri sesizate la nivelul instituţiei noastre, doar 12 au fost confirmate. În cele 16 cazuri infirmate a fost vorba de vendete personale intra-familiale, ca urmare a unor conflicte între vecini, sau sesizări din partea unor persoane cu afecţiuni psihice. Unii încearcă să folosească o instituţie a statului, așa cum este DGASPC, ca o secure de război.”, a spus Lucian Ştefănescu.mat degaspc. 1matdir.cop.1

Salvatorii de suflete nevinovate

Reprezentanţii Comisiei împotriva abuzurilor şi neglijenţei asupra copiilor, Lucian Ştefănescu şi asistenta socială, Nicoleta Nicolescu, ar putea fi consideraţi acei salvatori de suflete nevinovate care intervin în situaţii de maximă urgenţă. Au fost nenumărate cazuri în care au salvat de la moarte copii abandonaţi ca nişte simple obiecte, de către proprii lor părinţi, ce trăiau în condiţii inumane, greu de descris.

O fetiţă de 4 ani abandonată într-un grajd, salvată de la moarte

Unul din cazurile grave, prezentate de Lucian Ştefănescu, a fost cel al unei feţiţe din comuna Spaţov. ,,Era în luna februarie 2014, când ne-am deplasat în comuna Spaţov pentru a desfăşura o anchetă socială, la solicitarea departamentului de asistenţă socială al primăriei din localitate. Într-unul din cartierele comunei, erau 6 familii cu 36 de copii, care trăiau în nişte case, adevarate ruine care, oricând, puteau să cadă. Într-o zi urâtă de februarie, pe un ger năpraznic, am găsit o fetiţă de 4 ani care se afla pe moarte, într-un grajd fără geamuri şi fără uşi, înconjurată de câini, sub un maldăr de rufe mizerabile. Lângă ea era un alt copil îngheţat de frig lângă o sobă improvizată, dar nefolosită. Mama era plecată după lemne, cu unul din fraţii lor. Copila era cianotică şi într-o completă letargie. Imediat am sunat la 112, pentru intervenţia unei echipe medicale care să acorde primul ajutor acestor copii. Ulterior, am dat măsuri de protecţie de urgenţă pentru cei doi fraţi ce au fost găsiţi în grajdul insalubru. În prezent, copiii trăiesc în condiţii decente de viaţă, în cadrul sistemului nostru de protecţie socială.”, a spus Lucian Ştefănescu.

 

Primăria Spanţov a construit 5 case destinate familiilor defavorizate

 

Un aspect lăudabil este şi faptul că primăria Spanţov dă o mare atenţie asigurării asistenţei sociale, pentru familiile cu mari nevoi sociale. În urma intervenţiei respective, reprezentanţii Comisiei împotriva abuzurilor şi neglijenţei asupra copiilor au propus Primăriei un plan de măsuri imediate, care să ducă la îmbunătăţirea situaţiei sociale a celor şase familii, aflate în extremă dificultate. Primăria Spanţov a construit cinci case, pentru acele familii. Este un gest deosebit şi, poate, unic în judeţul Călăraşi, când o primărie din mediul rural asigură locuinţe celor cu mari probleme sociale.

 

Două fetiţe exploatate şi bătute de tatăl lor vitreg

Asistenta socială, Nicoleta Niocolescu, ne-a prezentat un alt caz abominabil, în care două fetiţe 14 şi, respectiv, 10 ani, din comuna Ştefan cel Mare, erau exploatate prin muncă şi bătute, sistematic, de tatăl lor. ,,Situaţia celor două fetiţe am monitorizat-o atent, timp de un an de zile, în speranţa că lucrurile se vor îndrepta în favoarea lor, dar nu a fost aşa. Mama lor s-a recăstorit cu un bărbat ce a fost închis 25 de ani pentru crimă. Tatăl bun al fetiţelor nu prezenta nici un interes privind situaţia lor, era plecat la muncă, pe un şantier în Constanţa, iar tatăl vitreg le creştea în condiţii inumane, le folosea ca sclave la muncă şi le bătea sistematic. Asupra celor două feţiţe am instituit măsurile de protecţie socială şi sunt în sistemul de protecţie socială, a afirmat Nicoleta Nicolescu.

 

Un băiat de 9 ani, din Călăraşi, bătut cu bestialitate de părinţi

Această situaţie a fost sesizată, de curând, de un vecin al familiei respective. Reprezentanţii Comisiei împotriva abuzurilor şi neglijenţei asupra copilului a intervenit cu promtitudine. Când mama a fost întrebată de ce îşi bate copilul aceasta a spus cu nonşalanţă că ,,băiatul face unele boacăne şi mai ia câte o chelfăneală” . Însă, echimozele şi tumefacţiile de pe faţa băiatului arătau cu totul altceva, că a fost bătut cu bestialitate şi că avea nevoie de multe îngriiri medicale. Părinţilor li s-a întocmit dosar penal şi s-au demarat toate procedurile pentru a fi decăzuţi din drepturi.

 

Cazurile acestor copii demonstrează faptul că, în ziua de astăzi, există părinţi, şi nu puţini, care sunt lipsiţi de afectivitate şi de sentimente umane. Nepăsarea de care dau dovadă, face ca viaţa copiilor lor să fie pusă în pericol. Dacă ei nu sunt capabili să îşi crească acești copii, comunitatea intervine pentru salvarea lor. De aceea, este necesară o bună conlucrare între primăriii şi DGASPC Călăraşi, în domeniul protecţiei acordate copiilor. Din păcate, doar 10 primării din cele 55, din judeţul Călăraşi, au o foarte bună comunicare şi colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială pentru Protecţia Copilului, după cum a spus psihologul Lucian Ştefănescu.

 

 

 

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Primăria Jegălia pregătește strategia de dezvoltare 2014-2020

mar mart. 24 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Comuna Jegălia, aflată la 30 de km de municipiul Călărași, are peste 4.000 de locuitori, adică undeva la jumătate față de comuna cea mai mare din județ. Primarul acestei comune, Aurel Vasile, aflat la primul mandat, și-a propus să aibă temele bine făcute, pentru exercițiul […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!