Primăria Dichiseni derulează proiecte educaționale, sociale și de investiții, pentru comunitate

Primarul Iulian RaduSituată la 16 km de municipiul Călărași, pe malul drept al brațului Borcea, comuna Dichiseni este una dintre localitățile care își propune atât dezvoltarea infrastructurii, cât și susținerea unor proiecte cu caracter social și educațional. Investiții care pot părea mici, la prima vedere, aduc, în fapt, reale economii la bugetul local. Primarul Iulian Radu, aflat la primul mandat, și-a propus să schimbe în bine viața locuitorilor din comună, prin accesarea de proiecte cu impact economic și social.

buldoexcavatorul achizitionat,,Simpla investiție într-un buldoexcavator, înseamnă să nu mai apelăm la agenții economici, cărora trebuia să le plătim pentru închirierea utilajului. Fiecare localitate are nevoie de o asemenea investiție, deoarece poate fi folosit la repararea drumurilor, la lucrările de alimentare cu apă, are lamă de zăpadă, etc. ”, spune primarul comunei, Iulian Radu.

Club cu specific pescăresc

,,Un proiect care susține specificul pescăresc al zonei este pe cale să se încheie. Căminul Cultural din Coslogeni este renovat și adaptat pentru a găzdui viitoare întruniri cu un astfel de specific pescăresc. Suprafaţa căminului reabilitat este de peste 600 de metri pătraţi. Proiectul, în valoare de 280.000 de euro, este finanțat prin Programul Operațional de Pescuit și, până la finele lunii iunie, îl vom termina de renovat. Au fost consolidate zidurile din interior și exterior, și va fi acoperit cu șindrilă. Totodată, va fi amenajat și un Muzeu cu specific pescăresc,  dotat cu linie audio și videoproiector.”, afirmă edilul comunei.

Școala din Coslogeni va fi renovată pe fonduri europene

Primaria DichiseniPrimăria Dichiseni este beneficiara proiectului „Consolidarea, reabilitarea și extinderea Şcolii cu clasele I -VIII (clădirea B / Coslogeni) din localitatea Dichiseni, județul Călărași”, a cărui valoare totală este de 4.825.024,17 lei. În termen de 10 luni, cu ajutorul fondurilor Regio, se vor realiza lucrări de consolidare, reabilitare și extindere a Școlii cu clasele I-VIII. De îmbunătăţirea calităţii infrastructurii educaţionale vor beneficia aproximativ 200 de elevi, înscrişi în clasele primare şi gimnaziale. Vor fi făcute lucrări de modernizare și extindere, va fi făcută o sală de sport și vom dota școala cu mobilier și aparatură.

Proiectul ,,Căsuța Pescarului” va crea locuri de muncă

,,Împreună cu Consiliul Județean Ilfov și Consiliul Județean Călărași am înființat un  ONG și am pus la dispoziție o suprafață de 5000 de metri pentru a realiza proiectul ,,Căsuța Pescarului”. Va fi loc de camping, vor fi amplasate 4 căsuțe de lemn, dotate și utilate pentru cei care vor să vină să pescuiască. În cadrul acestui proiect am inclus câteva persoane din comună, care nu au un loc de muncă, ce vor fi angajate pe o perioadă determinată de timp.

Un proiect care vine tot în întâmpinarea celor care nu au un loc de muncă,  este cel pentru care am înființat o societate, la care vor lucra 5 oameni din localitate. În acest moment, urmează cursurile de pregătire, în domeniul construcțiilor, 14 persoane, care au primit echipamentele necesare pentru munca practică și care, la finalul cursului, vor primi 500 de lei. Dintre acestea, vor fi alese 5 persoane, care vor fi angajate la societatea SC Spicul Construct SRL, înființată de Consiliul Local Dichiseni, care este acționar în proporție de 70%, 30 % deținând cei care fac parte din proiect.  Împreună cu acești angajați vom igieniza școlile, vom face reparații la instituțiile din comună, pentru a nu mai apela la diferite firme pentru aceste activități de întreținere.”, ne-a declarat primarul.

Școala din Dichiseni parteneră în proiecte școlare naționale și internaționale

Dezvoltarea comunei, înseamnă și investiția în școală, locul unde se formează tinerii pentru viață. Interesul de cunoaștere a depășit barierele locale, deoarece elevii sunt implicați în numeroase proiecte naționale și internaționale.

Unul dintre proiecte se desfășoară chiar în această săptămână: Five Senses,  la care sunt prezenți și partenerii proiectului din Italia, Cehia, Polonia și Turcia.

La sediul Consiliului Județean Călărași a avut loc o prezentare a proiectului, la care au participat elevii Școlii nr 1 Dichiseni, partenerii internaționali, primarul comunei, precum și reprezentanții Consiliului Județean.

Primarul Iulian Radu le-a urat ,,Bun venit”, în România și în localitatea Dichiseni, elevilor sosiți din cele 4 țări.

Directoarea școlii, Petronela Chiriță, a declarat la deschiderea întâlnirii: ,,Este un moment important din viața școlii Dichiseni, întalnirea ce are loc în cadrul proiectului Five Ecomenius, la care sunt prezenți și partenerii proiectului din Italia, Cehia, Polonia și Turcia. Proiectele educaționale reprezintă pentru noi un lucru foarte important și am înțeles că prin ele trebuie să avem o școală altfel. Care să răspundă schimbărilor la care realitatea ne supune, pentru că elevii noștri aparțin unei alte generații a tehnologiei și audiovizualului.”

Artemiza Milea, coordonatoarea proiectului din partea școlii, a dezvăluit cum a reușit prin aceste activități să stârnească curiozitatea elevilor.

,,În perioada 2013-2015, am derulat proiectul ca școală partener și suntem la a patra întâlnire, în cadrul acestuia. Am urmărit să dezvoltăm abilitățile de lucru ale elevilor, dar am încercat și o legătură să se creeze între elevi și profesorii din țările care fac parte din Uniunea Europeană. Acest proiect este o reușită, pentru că le-am dezvoltat elevilor noștri, din cele 5 țări, abilități de viață, motivația de a afla despre Uniunea Europeană, despre istoria, geografia, cultura noastră și a celorlalte țări, din  UE.

Timp de 5 zile, cât au stat în România, elevii veniți din cele 4 țări au participat la o seară dedicată portului și dansului tradițional românesc, dar au mers și în capitala țării și la munte, pentru a cunoaște o mică parte din țara noastră.

,,Five Senses este un proiect prin care școlile participante doresc să creeze o uniune reală între elevii școlii și profesorii din Uniunea Europeană, prin descoperirea propriilor culturi, din istorie și geografie, prezentarea propriilor rădăcini, prin tradiții și obiceiuri, dezvoltarea abilităților de lucru, motivarea elevilor de a învăța despre țările membre ale UE,  îmbunătățirea comunicării în limba engleză.
Poloniavizita Turcia
Intalnire Romania

 

Please enter banners and links.

Next Post

Producătorii agricoli, obligaţi să aibă atestat

lun mai 11 , 2015
Din luna mai, vom putea face diferenţa între producătorii români şi samsarii care vând fructe şi legume din alte ţări. 4 mai este data de la care a intrat în vigoare noua Lege a pieţelor. Persoanele care cumpără din pieţe legume sau fructe ar trebui să afle exact de unde provin […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!