Producătorii agricoli, obligaţi să aibă atestat

piata legumeDin luna mai, vom putea face diferenţa între producătorii români şi samsarii care vând fructe şi legume din alte ţări. 4 mai este data de la care a intrat în vigoare noua Lege a pieţelor. Persoanele care cumpără din pieţe legume sau fructe ar trebui să afle exact de unde provin produsele de pe tarabe, dar şi informaţii despre fermier. Potrivit prevederilor legale, de luna aceasta, producătorii sunt obligaţi să deţină şi un atestat de producător.

Primăriile şi camera Agricolă a Judeţului Călăraşi sunt instituţiile care se ocupă la nivelul judeţului, de autorizarea producătorilor agricoli. Directorul Camerei Agricole, Ion Stan, a adus în atenţie faptul că, în această perioadă, se fac verificări în toate localităţile din judeţ, la producătorii agricoli ce au statut de persoane fizice autorizate. ,,Conform Legii nr.145 /2014( Legea pieţelor ), producătorii nu mai pot să îşi vândă produsele în pieţe, fără atestat. Specialiştii noştri au început verificările, împreună cu reprezetanţii primăriilor, la toţi producătorii care au solicitat emiterea atestatului. Instituţia noastră dă doar aviz consultativ. În urma controalelor, nu au fost depistate neconcordanţe între ceea ce au declarat producătorii şi ce au constatat, pe teren, specialiştii noştri. Până în prezent, au fost emise 170 de avize consultative. Pe baza acestor avize, vor fi emise, de către primării, atestatele de producător”, a spus directorul Stan. Potrivit Legii pieţelor, atestatul conţine informaţii precum numele producătorului agricol, denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată de acesta, respectiv efectivele de animale pe care le deţine şi pe care le-a înregistrat în registrul agricol. Actul, eliberat persoanei fizice care desfăşoară activitatea economică în sectorul agricol, este valabil un singur an şi trebuie ştampilat şi semnat semestrial de primarul comunei sau oraşului, pe teritoriul căruia are producătorul exploataţia. Atestatul de producător se eliberează de către primar, în termen de cinci zile lucrătoare, de la data solicitării, cu avizul consultativ al Camerei Agricole sau al asociaţiilor de producători.

 

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Ziua Europei, sărbătorită la ADR Sud Muntenia

lun mai 11 , 2015
Vineri, 8 mai, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a organizat un eveniment dedicat Zilei Europei, denumit simbolic „Primăvara Europeană”, în dorinţa de a promova o gândire europeană şi de a populariza fenomenul de „Uniune Europeană” în rândul celor mici, precum şi pentru a-i informa despre investiţiile realizate la nivelul […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!