Publicarea în Monitorul Oficial a Legii referitoare la bugetul de stat, pe anul 2013, va declanşa, în perioada următoare, procedura de calculare şi repartizare a sumelor necesare funcționării unităților administrativ- teritoriale, prin Direcțiile Județene de Finanțe Publice, sume ce vor fi luate în considerare la întocmirea bugetelor locale.
Ca în fiecare an, Consiliului Județean Călăraşi îi va reveni sarcina de a repartiza, către localitățile din județ, sumele necesare cofinanțării proiectelor şi programelor de investiții existente la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Numai că, în acest an, spre supărarea preşedintelui Răducu Filipescu, banii vor pleca spre plata arieratelor și nu pentru dezvoltarea localităților. Conform noilor prevederi legale, această sumă va trebui direcționată spre localitățile care înregistrează facturi neachitate, mai vechi de 3 luni, indiferent dacă acestea au fost făcute pentru funcționare sau lucrări de investiții.
Mai mult de jumătate dintre localități (28) înregistrează arierate, astfel că este foarte posibil, ca suma totală, să fie repartizată preponderent acestora, celelalte localități, ce nu înregistrează debite mai vechi de 3 luni, urmând să primească sume foarte mici, sau chiar deloc.
Guvernul a decis acest lucru, în urma angajamentelor luate de România prin memorandumul încheiat cu FMI şi Banca Mondială de a achita cât mai mult din facturile restante. Nemulțumirea ordonatorului principal de credite, de la Consiliul Județean, decurge din două lucruri: primăriile care au avut grijă să-şi plătească facturile şi să nu contracteze cheltuieli, care să depăşească gradul de colectare al veniturilor vor fi “penalizați”, iar proiectele şi programele de infrastructură nu vor mai putea fi susținute din aceste sume, grevând asupra dezvoltării localităților.
“De guvernul nostru este legea dată şi eu vă spun ce nu îmi place din ce spune guvernul ăsta, aşa cum spuneam şi ce nu-mi place de la guvernul celălalt! Eu spun că nu trebuie să omori dezvoltarea ca să plăteşti nişte datorii istorice. Apare alt fenomen, dacă primăriile îşi plătesc datoriile, ar trebui să se ducă la bancă pentru a se putea dezvolta. Dacă erau obligaţi să îşi plătească datoriile singuri, probabil o făceau, dar aşa, nu cred!”, spune președintele Filipescu.