Premiul de excelență, la categoria „Trâmbițare”, pentru Călărași

Orasul Reciclarii_Calarasi BancuPrimăria Municipiului Călărași a fost premiată la categoria „Trâmbițare” în cadrul “bătăliei” pentru titlul de „Orașul Reciclării”, fiind una dintre municipalitățile care s-au implicat cel mai mult în comunicarea competiției către populație.

Proiectul „Orașul Reciclării” inițiat de Eco-Rom Ambalaje, sub patronajul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, a fost adresat primăriilor de municipiu și s-a derulat în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014. Criteriile care au stat la baza evaluării au fost: calitatea serviciilor de colectare separată (însemnând accesul populației la containerele colorate, aspectul acestora și corectitudinea depunerii separate a deșeurilor în fiecare container), cantitatea de deșeuri colectate și acțiunile de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile.

,,În cea de-a doua ediție s-au înscris cu 60% mai multe primării decât în etapa anterioară, ceea ce dovedește interesul crescut al autorităților locale pentru domeniul deșeurilor de ambalaje și pentru parteneriatul cu producătorii de bunuri ambalate. Serviciul de colectare separată înseamnă mai mult decât un recipient sau un container colorat. Criteriile competiției Orașul Reciclării sunt și criteriile realității din teren care creează pentru cetățeni un serviciu de calitate.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Pe parcursul competiției, în Călărași au fost colectate separat 23.373 de kg de deșeuri de ambalaje, dintre care 3.864 de kg de plastic și 19.509 de kg de hârtie-carton. Prin acest proiect 57.118 de locuitori ai orașului Călărași au aflat despre importanța reciclării, având la dispoziție 25 de containere colorate pentru separarea deșeurilor de ambalaje. Aceste rezultate au fost posibile datorită implicării Primăriei Municipiului Călărași și a operatorului de salubritate SC URBAN SA.

Autoritățile locale joacă un rol cheie în gestiunea deșeurilor, în acest sens ințiativa Eco-Rom Ambalaje fiind esențială. Mă bucur să văd atâtea municipalități implicate într-un proiect care, iată, începe să devină o tradiție. Demersul este cu atât mai important cu cât este integral susținut de sectorul privat – de producătorii proactivi, care sprjină astfel politicile de mediu la care România s-a angajat. Colectarea separată a deșeurilor de ambalaje trebuie să devină o prioritate și să îi responsabilizeze pe toți cei implicați, inclusiv pe cetățeni.”  a declarat Ministrul Mediului, Attila Korodi.

La finalul celor șase luni de „bătălie”, Sfântu Gheorghe a fost desemnat marele câștigător al “bătăliei” pentru titlul de „Orașul Reciclării”, obținând cel mai mare punctaj la evaluarea finală. Odată cu obținerea titlului de „Orașul Reciclării”, Sfântu Gheorghe a câștigat și marele premiu: amenajarea unei zone 100% eco

Wi-Fi, un spațiu inedit de relaxare, realizat din materiale reciclate și cu acces liber la internet, în valoare de 12.000 euro.

 ,,Iată că, încă o dată, modelul internațional de separare a deșeurilor cât mai aproape de locuință – prin containere sau saci colorați – își dovedește eficiența. După a doua ediție a proiectului, autoritățile locale se implică mai mult în acest serviciu și românii încep să perceapă gestul colectării separate ca un obicei simplu și normal.” a mai declarat Sorin Cristian Popescu, Directorul General Eco-Rom Ambalaje.

Alături de marele învingător s-au evidențiat încă 5 primării, acestea obținând premii speciale pentru evoluția înregistrată de la o ediție la alta. Astfel, Zalău a fost premiat pentru că a reușit să-și păstreze și anul acesta locul I pentru cele mai multe deșeuri colectate separat per locuitor. Mediaș și Deva s-au evidențiat pentru evoluția remarcabilă în ceea ce privește calitatea serviciului de colectare separată. Astfel, Mediaș a urcat de pe locul 17, ocupat anul trecut, pe locul 5, iar Deva de pe locul 19 pe locul 6. Primăriile orașelor Târgu Jiu și Brașov s-au remarcat prin implicarea în activitățile numeroase și inedite de informare și educare a populației despre importanța colectarii separate și a reciclării deșeurilor de ambalaje.

Pentru rezultatele obținute la ediția de anul acesta, la unul dintre criteriile de evaluare, s-au remarcat următoarele orașe:

Pentru cele mai multe deșeuri de ambalaje colectate separat per locuitor, categoria „Luptător”: Primăriile Municipiilor Târgu Secuiesc, Vaslui, Roman, Satu Mare, Slobozia și Drobeta Turnu-Severin.

Pentru calitatea sistemului, categoria „Armament de calitate”: Primăriile Municipiilor Odorheiu Secuiesc, Ploiești, Tulcea, Craiova, Suceava și Brăila, acestea obținând punctaje relevante la evaluarea calitativă a punctelor de colectare separată.

Pentru cele mai multe deșeuri de ambalaje colectate separat, categoria „Cetate”: Municipiile Constanța, Arad, Bacău, Cluj-Napoca și în Sectorul 3 București.

Pentru implicarea în actiuni de conștientizare a populației prin campanii de informare și promovare în presa locală, categoria „Trambițare”: Primăriile municipiilor Iași, Slatina, Călărași, Bârlad și Primăria Sectorului 6 București.

Primăriile Municipiilor Galați, Oradea și Miercurea Ciuc au fost premiate la categoria „June”, fiind cele mai noi orașe care au implementat sistemul de colectare separată pentru populație.

Primăria Municipiului Focșani a fost prima cetate înscrisă în competiție, câștigând premiul la categoria “Linia Întâi”.

 Competiția Orașul Reciclării a fost susținută și anul acesta de partenerii săi deveniți tradiționali, Asociația Municipiilor din România și Institutul pentru Politici Publice. Partenerii media ai acestei competiții au fost: www.administrație.ro și www.domnuleprimar.ro.

Mai multe detalii despre competiția „Orașul Reciclării” şi informaţii despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje pot fi aflate accesând site-ul  www.ColecteazaSelectiv.ro.

Competiția „Orașul Reciclării” a fost inițiată de Eco-Rom Ambalaje în 2012 și se află la a doua ediție.

Obiectivul proiectului este acela de a implica şi mobiliza primăriile de municipiu, pentru ca serviciile de colectare separată a deşeurilor de ambalaje să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi cantităţile colectate să continue să crească.

Ediția de anul acesta s-a derulat în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014.

În 2014, 32 de municipalități, în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare separată, au răspuns pozitiv chemării la luptă: Arad, Bacău, Brașov, București-Sectoarele 3 și 6, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focșani, Iași, Mediaș, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, Bârlad, Brăila, Călăraşi, Constanța, Galaţi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Slatina, Suceava, Târgu Secuiesc, Vaslui.

 

Please enter banners and links.

Next Post

“EU Back to school”, în judeţul Călărași

mar sept. 23 , 2014
La inițiativa Liceului Mihai Eminescu din Călărași, și cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene (RCE) în România, va avea loc un eveniment in cadrul campaniei de informare și comunicare “EU Back to school” in județul Călărași. Programul se adresează elevilor şi profesorilor din învăţământul gimnazial şi liceal și are drept scop […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!