Invitație la echilibru, de Ziua Păcii Mondiale

6th pass_FINAL to USE“Duminică, 21 septembrie ac., a fost Ziua Internațională a Păcii, care, din păcate, nu este foarte cunoscută în România. La propunerea Organizației Națiunilor Unite, în această zi se așteaptă ca în zonele de conflict să se înceteze focul armat timp de 24 de ore, să se ofere permisiunea echipajelor de ajutor umanitar de a interveni, să fie vaccinați copiii din aceste zone, să fie mutate în afară victimele și refugiații, să se beneficieze de un moment de liniște în care cei care luptă să se poată gândi la acțiunile lor și la victimele pe care le lasă în urmă, să se organizeze diferite manifestări de conștientizare și promovare a păcii. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Declarației Drepturilor Omului la Pace, fapt pentru care toate ceremoniile dedicate acestei zile s-au desfășurat sub sloganul ”Dreptul oamenilor la pace”.

În fiecare an, Ziua Internațională a Păcii debutează cu tragerea Clopotului Păcii de la sediul ONU din New York, clopot construit din monede donate de copiii de pe toate continentele, mai puțin Africa, un cadou primit de la Asociația Națiunilor Unite din Japonia ca să amintească simbolic de ”costul uman al războiului”. Pe parcursul zilei sau la finalul acesteia, fiecare dintre noi este invitat la un moment de reculegere în memoria victimelor conflictelor armate.  La ediția din acest an, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel la reflecție, solidaritate și acțiune. Reflecție pentru pace și ceea ce înseamnă aceasta pentru familia umană. Solidaritate cu cei afectați de conflictele armate. Acțiune pentru stingerea focului extremismului și pentru abordarea mai fermă a cauzelor profunde ale conflictelor sângeroase.

112486”Extremismul este o reacție la existența unor lipsuri. În principal, la lipsa de toleranță și de respect față de celălalt care este diferit. După cum spunea si Ban Ki-moon, pacea și securitatea sunt bazele esențiale ale progresului social și dezvoltării sustenabile. Există două tipuri de ordine: cea mondială și cea din interiorul unui stat – sumă de aspecte sociale, economice și politice. Din perspectiva lumii interioare a fiecăruia dintre noi, și în interiorul nostru este necesară o formă de ordine, pentru că, așa cum spunea cineva, pacea interioară este primul pas către pacea mondială. Pentru fiecare dintre acestea, este nevoie de echilibru. La nivel mondial, echilibru între puterile momentului, între interesele țărilor mai mari și mai mici, între regiuni mai prospere și regiuni mai în nevoi, între state cu resurse diferite. În plan statal intern, este nevoie de echilibru între puterile din stat (legislativă, executivă, judecătorescă), între instituții, între acestea și indivizi, între viața privată și cea publică. În prag de campanie electorală, îndemnul meu este deci la echilibru, la a găsi ce depinde de noi, de fiecare dintre noi, pentru a instaura și păstra ordinea, stabilitatea, pacea”, sunt cuvintele deputatei Raluca Surdu care s-a alăturat demersului de promovare a Zilei Internaționale a Păcii.”, transmite deputata Raluca Surdu.

”Trăiască pacea absolută în lume” – îndemn inscripționat pe Clopotul Păcii

Please enter banners and links.

Next Post

Premiul de excelență, la categoria „Trâmbițare”, pentru Călărași

mar sept. 23 , 2014
Primăria Municipiului Călărași a fost premiată la categoria „Trâmbițare” în cadrul “bătăliei” pentru titlul de „Orașul Reciclării”, fiind una dintre municipalitățile care s-au implicat cel mai mult în comunicarea competiției către populație. Proiectul „Orașul Reciclării” inițiat de Eco-Rom Ambalaje, sub patronajul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, a fost adresat primăriilor […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!