Podeţele ce asigură trecerea către Crivăţ, Radovanu şi Clăteşti au nevoie urgentă de reparaţii

Podetul Radovanu SoldanuÎn şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Călăraşi de miercuri, 4 iunie, se va supune la vot aprobarea unor ajutoare  unităţilor administrativ – teritoriale  aflate în situatţii de extremă dificultate, din fondul de rezervă bugetara prevăzut în bugetul propriu al judeţului Călăraşi, pe anul 2014.

În perioada 18.04.2014 – 15.05.2014, în urma viiturilor puternice şi repetate pe râul Argeş, create mai ales din deversările de la barajul Mihăileşti, cele trei treceri prin vad amplasate pe cursul râului, au fost avariate.

Trecerile prin vad peste râul Argeş au fost amenajate în urma dezafectării podurilor existente, înainte de 1989, odată cu începerea investiţiei de amenajare a râului Argeş (canalul Dunăre-Bucureşti) sunt alcătuite din tuburi din beton Dn 1000-1200 mm, aşezate pe un rând sau pe două rânduri acoperite cu anrocamente şi sunt decopertate şi deplasate la creşterile mari de debit.

Aceste treceri reprezintă accesele spre cele trei localităţi (Crivăţ, Radovanu, Clăteşti) de pe malul râului Argeş, avarierea lor obligând locuitorii să facă un ocol de cca. 20 km până la DN 4, prin municipiul Olteniţa (accesul către reşedinţa de judeţ, sau în cazul satului Clăteşti – Comuna Mitreni, accesul către şi din comuna de reşedinţă a elevilor, salariaţilor şi a vehiculelor care deservesc satul).

Autorităţile locale din localitățile menționate, au supravegheat evoluția debitelor și efectul creșterii acestora asupra podețelor și a malurilor adiacente acestora, întrunind Comitetele Locale pentru Situații de Urgență și au luat măsuri pentru  evitarea pierderilor de vieți omenești.

Pentru remedierea acestor treceri sunt necesare fonduri de care consiliile locale nu dispun.

Primăriile localităţilor afectate de inundaţii au înaintat Consiliului Județean documentații cuprinzând Procesele Verbale întocmite de către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență privind distrugerile provocate la trecerile prin vad, precum și justificări (devize estimative) pentru sumele solicitate pentru remedierile acestora – documente anexate în fotocopie prezentei.

Potrivit documentaţiilor transmise, necesarul de fonduri solicitat de Consiliile locale Crivăţ, Şoldanu şi Mitreni prin devize de reparaţii este:

–  Primăria Mitreni :      165.329 lei (inclusiv T.V.A.)

–  Primăria Crivăţ   :      119.194 lei (inclusiv T.V.A.)

–  Primăria Şoldanu:        61.037 lei (inclusiv T.V.A.)

TOTAL               :      345.360 lei (inclusiv T.V.A.)

Având în vedere faptul ca unitatea administrativ-teritoriala comuna Crivat a beneficiat de un ajutor din fondul de rezerva bugetara prevazut in bugetul propriu al judetului Calarasi, pe anul 2014, in valoare de 120 mii lei, consideram ca si celelalte doua unitati administrativ-teritoriale pot beneficia de asemenea ajutoare.

La aceasta data valaorea fondului de rezerva bugatara prevazut in bugetul propriu al judetului Calarasi, pe anul 2014 se ridica la suma de 215 mii lei.

Respectand proportia intre necesarul reflectat in devizele de reparatiisi suma totala disponibila aflata in fondul de rezerva, rezulta urmatoarea repartizare: unitatea administrativ – teritoriale comuna Mitreni – 157.000 de lei, unitatea administrativ – teritoriale comuna Soldanu – 58.000 de lei, este trecut în expunerea de motive ce va fi supusă aprobării Consiliului Judeţean, miercuri, 4 iunie.

Please enter banners and links.

Next Post

O bătrână a fost accidentată grav, în Călăraşi

mar iun. 3 , 2014
Astăzi, în jurul orei 10.40, în zona restaurantului Intim, V. Denis de  27 ani, din  Călăraşi, care conducea pe str. 13 Decembrie, a surprins şi accidentat  o femeie de 84 ani, din Călăraşi, care traversa strada prin loc nepermis. În urma impactului a rezultat vătămarea corporală gravă a pietonului ( fracturi). Conducatorul auto a fost testat de […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!