Peste 1500 de persoane calificate în cadrul CRFPA Călăraşi, în primele 9 luni ale anului

Print Friendly, PDF & Email

 Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA) Călăraşi se distinge ca o instituţie de interes public, ce are un rol activ în ocuparea forţei de muncă prin serviciile de înaltă calitate pe care le oferă. Beneficiind de o bază materială adecvată,  centrul este  în măsură să organizeze cursuri de iniţiere, calificare, recalificare, perfecţionare, specializare a adulţilor, la solicitarea  AJOFM-urilor, a angajatorilor, precum şi a altor entităţi interesate.  Această instituţie dispune de spaţii adecvate  pentru pregătirea teoretică şi practică a cursanţilor şi organizează programe de formare profesională, finalizate prin certificate de calificare sau de absolvire, cu recunoaştere naţională.

Aşa cum a precizat directorul CRFPA Călăraşi, Ruxandra Prică, în primele 9 luni ale anului, au beneficiat de cursuri de calificare 1543  de persoane fără loc de muncă şi  178 de cursanţi plătitori.  „Comparativ cu anul trecut,  numărul şomerilor calificaţi de către CRFPA este mai mic, deoarece, noile măsuri incluse în Legea nr.76/ 2002, prevăd stimularea ocupării forţei de muncă şi anume,  primele de mobilitate, de instalare, au direcţionat şomerii mai mult spre ocuparea unui loc de muncă şi mai puţin spre frecventarea unui curs de calificare, ceea ce este un lucru foarte  bun”, a spus directorul Ruxandra Prică.

La solicitările angajatorilor,  CRFPA Călăraşi a obţinut autorizări pentru calificări noi  

În cele 9 luni ale anului curent, au fost desfăşurate la Călăraşi cursuri de : operator IT ( au fost calificate 43 de persoane din rândul şomerilor); frizer-coafor; maşinist utilaje cale şi terasamente; lucrător-finisor în construcţii, precum şi de  lucrător-instalator pentru construcţii. De asemenea, printre cele mai solicitate cursuri au fost şi cele de bucătar şi de ospătar. Până în prezent, au fost finalizate 87 de programe de formare profesională, dintre care 83 au fost destinate şomerilor. La nivelul tuturor judeţelor, arondate la nivelul CRFPA Călăraşi,  au  beneficiat de cursuri de calificare 1487 de şomeri, din care 445 provin din mediul rural.

Din totalul persoanelor calificate, în cadrul CRFPA Călăraşi, 448 de persoane au urmat cursuri de iniţiere, 877 de persoane au desfăşurat cursuri de calificare şi 162 au urmat programe de perfecţionare.

La solicitarea agenţilor economici, CRFPA Călăraşi a iniţiat demersurile necesare pentru noi calificări. Pentru societatea Donalam, CRFPA a obţinut autorizaţia  pentru meseria de laminator. 14 salariaţi ai acestei societăţi au urmat cursuri de calificare pntru această meserie. Totodată, centrul este în curs de autorizare pentru calificarea de sudor oxigaz, iar pentru o firmă din judeţul Tulcea a fost solicitată autorizarea pentru calificare în domeniul energiei regenerabile.  Pentru societatea Coslozinca, CRFPA  s-au autorizat  pentru meseria de gaterist tăiat buşteni.  De asemenea, la solicitarea unui agent economic din Olteniţa, centrul a obţinut autorizaţie de filator. Totodată, CRFPA a obţinut autorizaţia  şi pentru cursul de machior.

Odată cu  apariţia normelor metodologice ale Legii Uceniciei, tot mai mulţi angajatori s-au arătat interesaţi   de beneficiile acest act normativ care sunt în avantajul, atât al şomerilor cât şi al agenţilor economici.  Astfel,  şomerii vor fi beneficiari ai Legii Uceniciei şi  vor urma cursuri de calificare la CRFPA,  în funcţie de cerinţele angajatorilor.

CRFPA va implementa noi proiecte europene

CRFPA , în parteneriat  cu Şcoala Română de Afaceri din Călăraşi, va implementa, în viitorul apropiat,  proiectul intitulat  „Antreprenoriatul motor al integrării şi mobilităţii în Regiunea Sud Muntenia” Axa 3, pe Programul Operaţional Capital Uman ( POCU)2014-2020. Proiectul vizează înfiinţarea de I.M.M.-uri în mediul urban, cu profil non agricol.

De asemenea,  CRFPA va fi partener într-un proiect ce va fi implemenentat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în vederea desfăşurării cursurilor de calificare, destinate persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Călăraşi, ca şi celelalte centre regionale partenere în proiect, vor beneficia şi de dotările necesare derulării unor astfel de cursuri.

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, puse în aplicare de polițiștii din Călărași

joi nov. 2 , 2017
La data de 01 noiembrie 2017, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Călărași au pus în aplicare trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare, emise de instanțele de judecată. Persoanele condamnate au fost depuse în penitenciar. A fost depistat un bărbat de 27 ani, din municipiul Călărași, condamnat de Tribunalul […]