Numele Colegiului Barbu-Știrbei Călărași a ajuns la festivitatea de premiere a concursului de proiecte spațiale, din Canada

Print Friendly, PDF & Email

coperta StirbeiMiercuri, 27 mai, elevii care au participat la festivitatea de premiere a concursului de proiecte spațiale, din Canada, și o parte dintre colegii lor de la Colegiul Barbu-Știrbei, au fost prezenți la o conferință de presă organizată de unul dintre sponsorii care a susținut plecarea în Canada, Clubul Lions Călărași.

Coordonatorii proiectului: profesor Corina Ionescu, de la Colegiul Barbu-Știrbei, și Arian Nicolescu, profesor în Constanța, cel care a însoțit elevii în Canada, au oferit câteva date despre proiectul cu care elevii au obținut mențiune la concursul internațional de proiecte spațiale, organizat de Nasa.

Profesorii Corina Ionescu si Arian Nicolescu.jpg siteA fost o provocare pentru elevi, li s-a părut foarte interesant, chiar dacă, pe parcurs, au spus că ceea ce au de făcut este mult și greu. Echipa a fost formată din 11 elevi, de la clasa a X-a și până la a XII-a, iar ideea realizării acestui proiect a venit din partea colegului de la Constanța, Arian Nicolescu. Elevii au făcut proiectul ,,Serendipity”, mergând pe ideea unei stații spațiale care este locuită, iar ca persoanele să poată sta acolo și să se simtă confortabil a trebuit creat și cadrul necesar: școală, spitale, etc. . Proiectul realizat a fost publicat, de noi, într-o carte, în limba engleză, care a fost trimisă la acest concurs., a explicat prof. Corina Ionescu.

La festivitatea de premiere, din Canada, au fost prezente 60 de echipe, din cele 100 care au obținut premii și mențiuni, România având cele mai multe premii obținute: 30 din totalul de 100.

Echipa din Călărași a Colegiului Barbu Știrbei a fost reprezentată de elevii Amadeo Chiriac și Andrei Pleșea. Aceștia au spus câteva cuvinte despre experiența trăită în Canada, alături de alte echipe câștigătoare din lume:


Fiecare echipă a avut la dispoziție câte două ore pentru a-și prezenta proiectul și a răspunde la întrebările adresate de către participanții dornici să cunoască proiectele concurente. Le-am vorbit despre dimensiunea navei, de ce am ales această formă, unde este poziționată, ce face stația, despre populație, în general, datele pe care le-am putut oferi despre proiectul nostru și, chiar dacă el a fost lucrat de fiecare membru al echipei pe diferite segmente, am încercat să răspundem la toate întrebările. Au fost organizate și alte activități care au mers pe cunoașterea informațiilor legate de spatiul cosmic și ne-a impresionat deschiderea celorlalți colegi pe care abia îi cunoscusem. Ne-au impresionat personalitățile întâlnite acolo și ne-a plăcut prezentarea proiectului care a luat premiul cel mare, ce aparține unui american.”
, au declarat elevii participanți la festivitatea de premiere.

“De menționat că locul I este premiat și în bani, cu 5.000 de dolari, iar unele dintre proiectele câștigătoare nu rămân doar pe hârtie, ci sunt și surse de inspirație pentru  a fi puse în practică. Un exemplu al unei idei preluate dintr-un proiect care a câștigat marele premiu, la concursul organizat de Nasa, în urmă cu câțiva ani, a fost sistemul utilizat pentru sonda care a ajuns pe Marte, iar la amartizare a folosit un sistem format din 13 baloane, care au asigurat protecția la impact, pentru că atmosfera marțiană este rarefiată și posibilitățile de frânare pe sistemul clasic nu dădeau rezultate.”, a explicat profesorul Arian Nicolescu, cel care are o bogată experiență, în ceea ce privește acest concurs.

Echipa care a participat cu proiectul ,,Serendipity” este formată din elevii: Tănase Ionuț, coordonatorul de proiect, Murray Andrew-David, Ghețu Maria, Radu Flavia, Balanof Andrei, Apostol Marina, Marin Gabriela, Tuță Alexandra, Neagu Ana, Amadeo Chiriac și Andrei Pleșea.

Ultimii doi elevi menționați au fost susținuți financiar, pentru a ajunge în Canada, și de către Clubul Lions Călărași, care a organizat întâlnirea de astăzi.
Semnalul de susținere al acestor elevi a fost transmis prin intermediul ziarului “Actualitatea de Călărași”, iar în urma articolului publicat, atât Clubul Lions, cât și deputatul Daniel Florea, și-au exprimat intenția să se implice pentru a premia performanța, motiv pentru care ne bucurăm că am putut, la rândul nostru, să le fim de ajutor acestor tineri, cu șanse frumoase de viitor.

Mult succes și felicitări, deopotrivă, elevilor și profesorilor dornici de performanță!

Please enter banners and links.

Next Post

S-au aprobat taxele și impozitele locale, pentru anul 2016

joi mai 28 , 2015
Consiliul local Călărași a aprobat impozitele şi taxele locale, în sume fixe sau cote procentuale, pentru anul 2016, fără să apară modificări, față de acest an, a menționat primarul Daniel Ștefan Drăgulin. Astfel, în ședința de marți, 26 mai, s-a aprobat ca impozitul sau taxa pe clădiri pentru persoane fizice […]