Noi proiecte, în județul Călărași, în valoare de 7,8 milioane de euro

Print Friendly, PDF & Email

Echipa BRCT la lucruÎn cursul lunii ianuarie 2013, întrunit în şedinţă extraordinară, Consiliul Local Municipal Călăraşi aproba, în calitate de partener, cofinanţarea proiectului “Transport ecologic în zona transfrontalieră Călăraşi – Silistra”, proiect ce va fi finanţat în cadrul Programului Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria. Alte patru proiecte, având ca beneficiari instituţii din judeţul Călăraşi (Inspectoratul Şcolar Judeţean, Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Călăraşi, Muzeul Dunării de Jos, Fundaţia pentru Democraţie, Cultură şi Libertate – Filiala Călăraşi) sunt în curs de contractare. Mai multe informaţii despre activitatea Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră pentru granița România – Bulgaria, ne-a oferit directorul Nicoleta Mincu.

R.  Avand in vedere faptul ca saptamana trecuta, Consiliul Local Municipal a adoptat hotararea de aprobare a cofinantarii proiectului „Transport ecologic în zona transfrontalieră Călăraşi-Silistra”, iar anul 2013 este ultimul an in care pot fi incheiate contracte finantate prin fondurile comunitare, exista posibilitatea de fi promovate si alte contracte aflate pe lista de rezerva, ale caror beneficiari sunt din judetul Calarasi ? Si ma refer aici in primul rand la proiectele de imbunatatire a infrastructurii rutiere de acces depuse de comunele Roseti, Stefan cel Mare, Independenta sau Dichiseni.

N.Mincu

Contracte de finanţare se pot încheia şi pe parcursul anului 2014 dacă sunt respectate condiţiile impuse de Program, scenariul favorabil pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene este de a contracta cât mai multe dintre proiectele aflate pe lista de rezervă în cursul acestui an. În acest moment, 20 dintre proiectele aprobate (din lista de rezervă) se află în faza de contractare, cu o valoare totală de peste 20 de milioane de euro.

Lista de rezervă aferentă Axei prioritare 1 – Infrastructură, a Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, care include proiectele ai căror beneficiari i-aţi amintit, respectiv consiliile locale ale comunelor Roseţi, Ştefan cel Mare, Independenţa şi Dichiseni, poziţionează Consiliul Local Roseţi pe primul loc. Ţinând cont de evoluţia şi dinamica fondurilor disponibile la nivelul programului, proiectul “Dezvoltarea infrastructurii de transport din zona de graniţă Roseţi, judeţul Călăraşi – Municipalitatea Silistra” al cărui partener lider este Consiliul Local Roseţi, prezintă reale şanse de finanţare.

R. In contextul in care, asa cum mentionam, 2013 reprezinta ultimul an al contractarilor de proiecte, care este stadiul implementarii Programului Operational de Cooperare Transfrontaliera 2007 – 2013 pentru granita Romania – Bulgaria din punct de vedere al rambursarilor efectuate pe proiecte aflate in derulare ? Care este stadiul implementarii proiectelor strategice de la nivelul Programului ?

N.Mincu

Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași pentru Granița România-Bulgaria, a verificat un număr de 642 cereri de rambursare, cu o valoare totală de 66,34 milioane euro.

În cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România Bulgaria 2007-2013, se află în implementare 5 proiecte strategice cu o valoare totală de 42,8 milioane euro. Proiectele strategice se află în diferite stadii de implementare în condițiile în care un proiect strategic a fost contractat în cursul anului 2009, un proiect a fost contractat în anul 2011, iar celelalte trei proiecte au fost contractate în anul 2012. Perioadele  de implementare ale acestora sunt de asemenea diferite, pornind de la 24 de luni (un număr de 2 proiecte care se vor finaliza în 2014), 36 de luni (1 proiect care se va finaliza în 2014), 46 de luni (1 proiect care se va finaliza în 2015) și 77 de luni (1 proiect care se va finaliza în 2015).

R. Au aparut in ultima perioada tot mai multe zvonuri legate de solicitarea statului bulgar de a muta sau crea un al doilea secretariat tehnic pe malul drept al Dunarii, in perspectiva perioadei de programare 2014 – 2020. Au existat solicitari oficiale sau discutii de principiu legate de acest fapt ?

N.Mincu

Referitor la viitoarea perioadă de programare şi locaţia Secretariatului Tehnic Comun nu deţinem informaţii cu privire la solicitări oficiale ale statului partener în acest sens. Propunerile de regulamente privind finanţarea din fondurile europene pentru 2014+, respectă aceleaşi principii programatice şi în privinţa organismelor de management, STC fiind o singură structură cu suport din partea unui punct de contact în statul partener. Următorul cadru financiar multianual pentru perioada 2014-2020 se fundamentează pe actualul Program, pentru a impulsiona întărirea legăturilor formale şi informale deja existente, pe baza respectului reciproc, a înţelegerii şi cooperării, aplicând principiul continuității.

Este de subliniat faptul că instituţia noastră are o experienţă remarcabilă în gestionarea competentă a fondurilor europene, şi anume trei programe de preaderare, respectiv Phare CBC România Bulgaria 2004, 2005 şi 2006 şi a prezentului exerciţiu financiar – Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

BRCT Călărași este perceput la nivelul regiunii ca un catalizator al relațiilor dintre cele două state partenere, sprijinind programarea strategică a dezvoltării economice şi sociale a zonei de graniţă româno-bulgare, în parteneriat cu actorii locali.

Așa cum ați putut citi, printre proiectele în așteptare se află, cel puțin pe Axa 1, primul pe lista de rezervă, un proiect al comunei Roseți, de peste 7 milioane de euro. Îl luăm ca exemplu, pentru că  înseamnă că are șanse foarte mari pentru a putea fi semnat contractul de finanțare al proiectului, dar asta nu este îndeajuns pentru a-l face eligibil. Pentru că banii care s-au strâns din rezervele făcute de celelalte proiecte încheiate pe Axa 1 sunt destul de mari, dar nu în totalitate că să dea posibilitatea semnării contractului curând. Și atunci există o întrebare:

De ce Guvernul nu vrea să absoarbă banii europeni?

În condițiile în care guvernanții au tot reclamat că nu sunt suficiente proiecte depuse pentru a investi banii europeni în țara noastră, iată că și viceversa este valabilă. Atunci când sunt proiecte, ele nu pot fi semnate, pentru că dacă ar exista un departament care să țină cont de semnalele transmise din teritoriu, atunci ar înțelege că o simplă procedură adoptată de ei, ar debloca situația multor proiecte care așteaptă să ia startul. Este vorba de adoptarea unei hotărâri care să permită BRCT-urilor să facă o supracontractare a proiectelor, așa cum se întâmplă în Programul Operațional Regional, ceea ce înseamnă că nu ar mai fi nevoie să se aștepte strângerea întreagii sume din economisirile făcute de alte proiecte, pentru a fi semnat următorul proiect din lista de rezervă, oferindu-i astfel aplicantului timpul fizic pentru implementarea lui. Pentru că, altfel, degeaba se încheie contractul și există întreaga sumă, dacă timpul efectiv care îi este alocat beneficiarului să realizeze proiectul este înjumătățit, fapt care duce la imposibilitatea punerii în practică a contractului.

Cu alte cuvinte, ne dorim banii europeni, dar nu facem nimic pentru folosirea lor la cote maxime! Este atât de greu, dragi guvernanți?

Please enter banners and links.

Next Post

Ilegal, foști angajați ai administrației călărășene ocupă apartamentele de serviciu ale Primăriei

mar feb. 5 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Numărul mare de medici care s-au îndreptat către Spitalul Județean de Urgență Călărași, într-un termen scurt,  a  bucurat conducerea instituției, dar i-a și ridicat o mare problemă: cea a locuințelor! Managerul Dan Romulus Șerban a declarat, pentru Actualitatea de Călărași, că a solicitat Primăriei Călărași […]