Nicoleta Reghiş luptă cu prejudecăţile pentru a-şi împlini un vis

Print Friendly, PDF & Email

NicoletaOrice copil îşi doreşte să ajungă o stea pe marile scene ale lumii, iar unii, chiar au talent şi pot face o carieră muzicală. Mulţi dintre copiii noştri se întorc de la concursurile muzicale din ţară cu premii mari şi trofee, cu aprecieri la superlativ, din partea unor importanţi oameni de muzică. Printre asemenea copii se regăseşte şi Nicoleta Reghiş,  din Călăraşi, în vârstă de 14 ani, pentru care muzica a devenit un model de viaţă. Muzica uşoară şi populară este marea ei iubire şi, de mică, i-a plăcut să cocheteze cu dansul, cântecul şi scena. Dar destinul Nicoletei nu a fost unul generos. Ea a fost abandonată de mică de către  părinţii săi, fiind lăsată în grija Direcţiei de Protecţie a Copilului din Călăraşi, încă de la câteva luni. Marea ei şansă a fost asistenta sa maternală, Mariana Dima  care a crescut-o şi a îngrijit-o cu multă dragoste, ca o adevărată mamă.

Povestea Nicoletei este emoţionantă, în ea regăsindu-se şi alţi copii călărăşeni talentaţi care nu pot să-şi împlinească visul de a deveni artişti, din cauza lipsurilor cu care se confruntă zi de zi. Nicoleta locuieşte cu mama sa de suflet, doamna Mariana, într-un apartament modest din Călăraşi. Am găsit-o în faţa calculatorului, discutând on-line cu prietenii, pe teme muzicale. Doamna Mariana  cosea de mână o ie, cu frumoase modele florale.

,,Pentru că nu am posibilitatea să cumpăr şi nici să împrumut un costum popular pentru Nicoleta, am preferat să îl confecţionez eu”, ne-a mărturisit doamna Mariana. Din salariul său lunar de asistent maternal, în valoare de 692 de lei, nu reuşeşte să-i asigure Nicoletei  pregătirea necesară în domeniul muzical. ,,Nicoleta e ambiţioasă, are mult talent, fapt confirmat şi de profesorii de muzică din Bucureşti, însă, acum este la vârsta când trebuie să beneficieze de ore de canto pentru a-şi perfecţiona vocea.  Dar o oră de canto, ţinută de un profesor de specialitate, costă 80 de lei, iar eu nu îmi permit acest lucru, cu toate străduinţele mele”, ne-a mai spus doamna Mariana.

Şi parcă aceste geutăţi nu ar fi de ajuns, Nicoleta se simte discriminată, atât la şcoală cât şi la Palatul Copiilor, acolo,unde participă în afara orelor de curs. ,,De multe ori m-am simţit umilită de către colegi care mi-au reproşat că  nu am părinţi. Poate că din această cauză, nici profesorii de la Palatul Copiilor nu îmi dau atenţia cuvenită pentru că, acolo, nu am beneficiat de pregătirea muzicală de care am nevoie”, a spus Nicoleta.

Nicoleta alaturi de Mihai Tristariu Nicoleta Reghis la Festivalul international de muzica Populara Yalova-TurciaŞi, totuşi, cu sprijinul doamnei Mariana, Nicoleta a reuşit să participe în ultimii ani, la diferite festivaluri naţionale şi internaţionale, de unde s-a întors cu numeroase premii. Doar în acest an, a primit  Premiul de Excelenţă la  ediţia a II-a la Concursul ,,Kidex Music”, din cadrul  Festivalului de Tradiţie şi Creaţie organizat la Romexpo. Aceeaşi distincţie a primit-o la Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare, organizat de Muzeul Civilizaţiei Populare Dumbrava Sibiului. Şi tot în acest an, a obţinut Premiul III, la Festivalul ,,Etno Show”, organizat la Bucureşti de lanţul de magazine Carrefour. În această vară a participat, cu mari eforturi, la Festivalul Internaţional de  Muzică Populară de la Yalova, Turcia, împreună cu Ansamblul ,,Bărăganul Junior”din Călăraşi. Totul s-a datorat eforturilor doamnei Dima dar şi a fiului său, plecat să lucreze în străinătate.

,,Numai participarea la un asemenea concurs, ne costă 1000 de lei, în această sumă fiind inclusă taxa de participare, negativul, drumul, masa şi cazarea. Regret faptul că, pentru Nicoleta, dar şi  pentru alţi copii talentaţi din sistemul de protecţie socială, nimeni nu este  interesat în  susţinerea şi promovarea lor. De aceea,  doresc să-l întreb  pe preşedintele Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu, în calitate de tutore şi  reprezentant legal, ce face pentru aceşti copii, care nu au posiblitatea să-şi cultive talentul  artistic?”, a mai întrebat doamna Mariana.

Marea dezamăgire a Nicoletei este faptul că, în Călăraşi nu se preocupă nimeni pentru promovarea tinerelor talente. ,,Din  păcate, nu există o şcoală de artă sau o altă instituţie, menită să pregătească copiii şi tinerii care au reale calităţi vocale. O asemenea instituţie este binevenită şi la Călăraşi. La preţuri modice, copiii pot beneficia de pregătire muzicală de specialitate şi de cursuri clasice de canto, aşa cum se întâmplă în alte oraşe din ţară. Avem nevoie de o asemenea instituţie şi la Călăraşi”, a spus Nicoleta.

Povestea  Nicoletei ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru  autorităţile locale, ce ar trebui să dea dovadă de preocupare pentru susţinerea copiilor talentaţi, dar fără posibilităţi materiale. Ei ar trebui să aibă şanse egale cu ceilalţi copii,  care dispun de mai multe posibilităţi, pentru a-şi cultiva talentul muzical.

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Primarul Drăgulin:,,Sper să ne atingem toate obiectivele de investiţii propuse în acest an!”

sâm aug. 31 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Perioada de criză economică, pe care o resimţim din plin, de câţiva ani încoace, a  constituit un real obstacol privind investiţiile importante ce ar fi putut fi realizate în municipiul nostru. Pe lângă lipsa resurselor financiare, se mai adaugă şi dezinteresul total al fostei conduceri […]