Primarul Drăgulin:,,Sper să ne atingem toate obiectivele de investiţii propuse în acest an!”

primar Dragulin sPerioada de criză economică, pe care o resimţim din plin, de câţiva ani încoace, a  constituit un real obstacol privind investiţiile importante ce ar fi putut fi realizate în municipiul nostru. Pe lângă lipsa resurselor financiare, se mai adaugă şi dezinteresul total al fostei conduceri a primăriei Călăraşi, în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene nerabursabile, care ar fi asigurat premisele dezvoltării  edilitare ale muncipiului Călăraşi. Şi totuşi, în limita resurselor bugetare, actualul executiv al primăriei a creionat, încă de la începutul acstui an, câteva obiective de investiţii importante aflate, în prezent, în diferite etape de realizare.  Edilul Daniel Drăgulin a dorit să ne dea mai multe detalii despre principalele investiţii ce sunt în curs de derulare în această perioadă.

 Domnule primar, chiar dacă la începtul acestui an, bugetul local nu a fost generos, totuşi stăzile din municipiu necesită foarte mulţi bani pentru întreţinere, dar şi pentru modernizare.  În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, ce lucrări se derulează în prezent?

primul tronson de trotuare ce va fi asfaltatÎn primul rând, trebuie să  precizez că, la începutul mandatului, mi-am propus un proiect ambiţios, acela de a începe lucrările pentru strada  I.L. Caragiale, pentru care am alocat, numai anul acesta, suma de 500.000 de lei. Ştiu că sunt foarte multe nemulţumiri, în rândul cetăţenilor din zona respectivă, dar modenizarea acelei străzi necesită o perioadă mai mare de timp şi va  inclusă într-un proiect multianual. A trebuit să facem o reproiectare şi o expertiză tehnică pentru a  indentifica  costurile totale pentru lucrările de execuţie. Tot în aceeaşi zonă, avem în vedere să demarăm şi lucrările pentru reţeaua de canalizare pentru străzile perpendiculare pe  I.L Caragiale. Este vorba de străzile: George Coşbuc, Răsăritului,Tufănelelor, Porumbeilor, Crăiţelor,  Bujorului, Ion  Creangă, Aurel Vlaicu şi Mircea cel Bătrân. În această perioadă, se află în etapa de depunere a documentaţiei  necesare pentru desfăşurarea licitaţiei.  Sper ca în toamna acestui an, să începem lucrările de canalizare şi, mai apoi, cele de asfaltare pe I.L. Caragiale.

După câte am observat, se derulează, în continuare, lucrări de reparaţii pe străzile principale din muncipiu.

Da, aşa este. La începutul anului, am alocat suma 240.000 de lei pentru astuparea gropilor din carosabil, apoi am suplimentat suma iniţială, cu încă 260.000 de lei. Am deschis două fronturi de lucru. În paralel, lucrează atât societatea Drumuri şi Poduri S.A., cât şi Serviciul de Pavaje şi Spaţii Verzi, din cadrul primăriei. Este posibil ca, în perioada  următoare,  să suplimentăm fondurile necesare reparaţiei străzilor. După cum se poate observa, s-au executat lucrări pe arterele  principale,  dar şi pe străzile  din interiorul cartierelor, mai ales în zona blocurilor.   În această perioadă, se lucrează pe străzile: Rocadei şi Dobrogea, urmând, apoi, strada Bucureşti, până în  zona Comceh. Per ansamblu, vor fi acoperite toate zonele  cu probleme.

 va fi amenajata o hala in Piata BigCând  vor începe lucrările la piaţa Big?

În zona Orizont, s-au montat, până acum, stâlpii pentru  reţeaua de iluminat public. După finalizarea lucrărilor, probabil că, în luna septembrie, vom demara  modernizarea pieţeii Big. Acolo dorim să amenajam o hală în aer liber, destinată producătorilor direcţi, care vor putea să-şi comercializeze legumele şi fructele aduse din propria gospodărie. În felul acesta, nu vor mai fi nevoiţi să-şi vândă produsele în zonele adiacente ale pieţei, aşa cum se întâmplă în prezent. De asemenea, toată piaţa va fi  asfaltată.  După lucrările de amenajare ale pieţii Big, vom începe lucrările de asfaltare a trotuarelor din zona Orizont, până în zona ,,5Călăraşi”.

De ce sunt necesare aceste lucrări şi cum  se vor executa?

Pavele motate pe trotuare s-au degradat foarte mult, pentru că nu sunt realizate dintr-un material de calitate  şi dau  un aspect  inestetic  zonelor respective. Lucrările de asfaltare a trotuarelor vor fi demarate în acest an şi se vor continua şi anul viitor. În toamna acestui an, vom începe asfaltarea trotuarelor din zona Orizont spre Colegiul Agricol ,,Sandu Aldea”. Lucrările vor continua spre zona ,, 5 Călăraşi” şi, mai apoi,  de-a lungul străzii Bucureşti, până în zona Prefecturii. Odată cu asfaltarea zonei Big vor fi incluse în  graficul de reparaţii şi străzile: Ştirbei Vodă, Lalelelor şi Belşugului.

asfaltare drumuri Aţi putea estima costul  asfaltării trotuarelor?

Doar pentru  pe un singur  tronson, cel dintre zona Orizont şi Colegiul Agricol ,,Sandu Aldea”, lucrările ajung la aproximativ 4,5 miliarde de lei vechi.

Proiectul privind reabilitarea sistemelului de alimentare cu apă şi canalizare accesat de Consiliul Judeţean, în ce fază se află?

Pot să vă spun că sunt slabe şanse ca acesta să fie demarat până la finele anului.  La această oră, se analizează contestaţiile depuse în urma licitaţiei, de către Agenţia Naţională pentru Reglementarea Achiziţiilor Publice. Dar în ceea ce priveşte sistemul de alimentare cu apă, primăria a alocat 520.000 de lei pentru repraţii şi branşamente la reţeua de apă de la blocuri. Este vorba de blocurile H21, H23, N24, N25, N36 şi N37. Nu pot să omit faptul că, la ora actuală, se execută lucrări pentru sistemul de alimentare cu apă şi canalizare şi  pentru iluminat, în cartierul de locuinţe pentru tineri.

În prezent, se lucrează intens la reamenjarea spaţiilor interioare din sediul vechi al primăriei, care va  găzdui Muzeul de Cultură şi Civilizaţie al municipiului Călăraşi.

 Când va fi dat în folosinţă acest edificiu?

Sperăm ca inaugurarea noului muzeu să o includem în seria manifestărilor ocazionate de Zilele Muncipiului,  ce  vor avea loc la finele lunii septembrie.

O sumă importantă de bani a fost alocată pentru continuarea lucrărilor de construcţie la Şcoala de Vest. Există şanse ca această unitate de învăţământ să fie finalizată la finele acestui an?

Finalizarea construcţiei Şcolii de Vest necesită o sumă considerabilă, ce se ridică la aproximativ 2 milioane de lei. Această sumă  asigură lucrările de finisaj, dar şi dotările celor 24 de clase. Noi nu am reuşit să alocăm, în acest an, decât 500.000 de lei  pentru lucrări interioare. Anul viitor avem în vedere atragerea şi altor fonduri de la Guvern pentru finalizarea acestei unităţi de învăţământ, ce va fi una dintre cele mai moderne locaţii din judeţ.

O prioritate aflată de agenda dumneavoastră de lucru a fost şi includerea în Programul Naţional de Reabilitare Termică, finanţat din fonduri europene,  a unor blocuri din municipiul Călăraşi. Într-o primă etapă au fost depuse la ADR Sud Muntenia proiectele pentru reabilitarea a cinci blocuri. Vor fi depuse şi alte proiecte?

Da. În prezent, se lucrează la întocmirea documentaţiei pentru reabilitarea blocurilor: K17, M34, L1 şi L51. Vom avea în vedere acest lucru şi anul viitor.

Domnule primar, oamenii sunt nerăbdători şi vor să vadă cât mai multe realizări. Ce le puteţi transmite călărăşenilor în ceea ce priveşte modernizarea Călăraşiului?

Eu sunt conştient că sunt foarte multe de făcut în oraşul în care trăim şi, de aceea, sunt preocupat să relizeze cât mai multe investiţii, care să  asigure condiţii decente de trai, tuturor călărăşenilor. Dar toate acestea nu se pot face peste noapte. Însă, îi asigur că, eu şi echipa mea din primărie suntem într-o continuă  identificare de soluţii pentu modernizarea municipiului, de la găsirea surselor de finanţare, pînă la întocmirea cât mai multor proiecte cu finanţare europeană.  Rezultatele unor investiţii de amploare nu se văd imediat, ci într-o perioadă mai lungă de timp.

Vă mulţumesc! 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Călăraşi se desfiinţează

lun sept. 2 , 2013
Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică, până pe 22 septembrie , proiectul unei Hotărâri de Guvern prin care sunt stipulate măsurile privind reorganizarea celor 40 de Servicii Judeţene de Ambulanţă din ţară. Acestea îşi vor pierde personalitatea juridică şi vor fi subordonate Serviciilor Regionale de Ambulanţă,  ce vor fi […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!