“Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare, din județul Călărași”, proiect demarat în urmă cu 6 ani, se apropie de final.
În cadrul acestuia, se implementează și proiectul CL8, iar fondurile europene, accesate prin POS Mediu (Programului Operaţional Sectorial de Mediu), trebuie cheltuite până la sfârșitul anului. Din cofinanțarea Ecoaqua urmează să fie terminat acest proiect local, în luna ianuarie 2016.
Despre stadiul lucrarilor, directorul Ecoaqua, Cezar Neagu, a declarat:
„În acest moment, s-au pus foarte multe capace de cămine și sperăm să nu mai fie oprită circulația. Încă mai lucrăm pe străzile Grivița și Independenței, tot prin foraj, impactul fiind mai mic asupra circulației. O parte din materialele grele a sosit. Stația de apă vidanjată, de pe strada Ecaterina Teodorescu, e venită și va dura două zile să o punem pe poziție, se vor lega conductele, care sunt trase deja, și vom încheia în maxim o săptămână. Mai avem o stație de apă care trebuie să fie adusă la Modelu, vineri, 27 noiembrie, și, în două-trei zile, o vom monta. Au început să vină tablourile electrice, cele două posturi de transformare de la Jirlău și Siloz, pompele, grupul electrogen de putere mare, care are o valoare substanțială.
Termenul final al acestui proiect este 11 ianuarie 2016 , dar constructorul ne-a anunțat că va fi gata la finalul lunii ianuarie, asumându-și penalitățile de 0,2%/zi, din valoarea totală a proiectului, conform contractului.”
Cezar Neagu a declarat că societatea Ecoaqua l-a informat pe constructor, scris și verbal, că nu are niciun motiv de prelungire a contractului. Directorul Neagu recunoaște că nu a fost o bună coordonare în timpul executării lucrărilor și că acestea puteau fi terminate la timp.
“Le-am reproșat că nu au terminat, cu totul, lucrarea pe străzile pe care au lucrat și au lăsat în urmă câte un cămin, două, nefăcute, sau în diferite stadii de execuție, s-a asfaltat și betonat, fără acea parte a străzii, și a fost nevoie să se muncească de două ori, într-un singur loc.”
Nu ajung banii pentru finalizarea proiectului
Conform contractului, pe proiectul “Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare, din județul Călărași” Ecoaqua are 4% contribuție, iar Consiliile Locale 2%. Dar nici cu această cofinanțare nu se acoperă cheltuielile.
„Nu va fi suficientă suma, dar nu din cauza acestui proiect CL8. Sunt în discuții cu primarii, pentru că am știut că vom rămâne fără bani, la finalul acestui proiect.
A fost un mic deficit de finanțare, de la bun început, și am schițat un buget necesar pentru acoperirea cheltuielilor. Unii primari au fost de acord să vină cu sume în plus, alții au spus că se vor gândi. Primarul Drăgulin a spus, foarte clar, că nu dă bani, până nu vor fi reparate străzile. Eu am propus suma de 6 milioane de lei, care va fi suportată proporțional, cu ponderea de cofinanțare pe care o are fiecare, în acest proiect.”, afirmă directorul Ecoaqua.
Proiectul regional prevede cinci stații de epurare si reabilitarea sistemelor de apă potabilă și canalizare, din orașele Călărași, Oltenița, Budești, Lehliu-Gară și Fundulea, din județul Călărași, cât și Urziceni, județul Ialomița.
Valoarea investitiei este de 100 milioane de euro, iar de acest proiect beneficiază 120.000 de locuitori.
După încheierea proiectului, peste 25% din rețeaua de apă și canalizare a orașului Călărași va ramâne neschimbată și urmează să fie continuată lucrarea de înlocuire a rețelelor pe un alt proiect, pe care Ecoaqua și l-a propus pentru perioada 2014-2020.
„Este posibil sa semnăm, în curând, contractul de asistență tehnică pentru un proiect ce se ridică la valoarea de 200 de milioane de euro, pentru că sunt incluse 41 de localități, din care 18 milioane de euro sunt prevăzuți doar pentru Călărași. Dar nu cred că ni se va aproba toată suma, pentru că sunt foarte multe solicitări, la nivel de țară.”, a concluzionat Cezar Neagu.