Pentru a treia oară consecutiv, la Fundulea, judeţul Călăraşi, şi-a deschis porţile expoziţia în câmp AgriPlanta – RomAgroTec, organizată de DLG InterMarketing.
Evenimentul aduce laolaltă principalii producători şi importatori de utilaje şi inputuri pentru agricultură, fermierii din toată ţara şi presa agricolă.La deschiderea care a avut loc joi, 6 iunie, au participat preşedintele României, Traian Băsescu, Adrian Rădulescu – consilier prezidenţial, Achim Irimescu – secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Nicolae Popa – director adjunct APDRP, Bernd Koch – Managing Director DLG International GmbH, Arnaud van Strien – managing partner Ipso Agricultură România, Valeriu Steriu – deputat, Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor și deputatul Colegiului 4, Aurel Niculae.
Expozitia in camp AgriPlanta – RomAgroTec are loc in perioada 6 – 9 iunie 2013, la Fundulea, jud. Calarasi și reunește producatorii si importatorii de utilaje si input-uri pentru agricultura.
In contextul organizarii la Fundulea a expozitiei AgriPlanta – RomAgro Tec 2013, intre 6 si 9 iunie ac, a fost present, joi, la deschiderea oficiala a evenimentului, la care a participat si presedintele Traian Basescu, deputatul zonei, Aurel Niculae, care a declarat:
“Mă bucură nespus faptul că în Bărăgan nu se numără numai ciulinii, ci şi iniţiativele lăudabile, constructive, care susţin evoluţia agriculturii româneşti către o întreprindere eficientă şi eficace. Cu atât mai mult cu cât evenimentul la care am participat zilele acestea se desfăşoară în cel de-al doilea oraş al colegiului pe care în reprezint în Camera Deputaţilor. Ca membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, sunt plăcut surprins de verva pe care am găsit-o la ediţia din acest an a expoziţiei AgriPlanta Fundulea. Toţi fermierii din zonă, dar nu numai, ar trebui să-şi facă un obicei din a vizita anual acest eveniment. AgriPlanta poate fi Mecca agriculturii din România. Poate fi inspiraţională şi susţinătoare, poate da puterea de a merge mai departe, poate genera iniţiative antreprenoriale în zona aceasta de activitate. A trecut vremea agriculturii făcute cu rugăciuni pentru păstrarea vremii bune, cu acatiste pentru aducerea ploii sau împrăştierea norilor. Agricultura este un business şi nu o spun eu, ci o vedem în Franţa, beneficiara şi susţinătoarea unei Politici Agricole Comune clare la nivelul Uniunii Europene; o vedem la vecinii noştri bulgari şi unguri de unde importăm produse pe care noi le-am putea de fapt cultiva pentru autoconsum dar şi pentru export; o vedem la străinii care au venit în ţara noastră atraşi de calitatea pământului nostru agricol; o vedem la ţări care nu sunt la fel de binecuvântate ca noi în privinţa resurselor naturale, dar care excelează la nivel de tehnologie şi productivitate: Olanda şi Israel. Avem pământ roditor – Bărăganul este dovada; avem forţă de muncă – statisticile ne dau ca fiind ţara cu numărul cel mai mare de persoane implicate în zona agrară; avem, e adevărat, şi o vreme capricioasă, mai ales în ultimii ani, însă la care ne-am adaptat, iar cu un pic de efort îi putem ocoli fasoanele. Cu toate acestea, înregistrăm contraperformanţe la capitolul producţie care să se ducă spre consum intern şi export, raportat la capacitatea noastră reală, mă refer. Ceva ne lipseşte. Cred că e conştientizarea faptului că stăm pe o mină de aur. Poate este şi ceva conformism şi comoditate, plus mentalitatea de asistaţi. Poate că am pierdut plăcerea de a gusta din propriile roade după truda îndelungă a braţelor noastre. Da, agricultura este un business dur. Faptul că este sezonier şi te face să te gestionezi pe termen mediu şi lung, precum şi că sunt foarte multe variabile de care depinde succesul şi pe care trebuie să le ai în vedere şi să le stăpâneşti, face din agricultură un domeniu care presupune dorinţa, putinţa şi ştiinţa de a te autodepăşi, atât personal ca individ, cât şi profesional ca agricultor, indiferent de nivelul şi palierul la care eşti implicat în acest domeniu. Ştefan cel Mare spunea: pe cai, oştenii mei! Eu îmi permit doar Ştefan cel Mare spunea: pe cai, oştenii mei! Eu îmi permit doar să spun: pe ogoare, agricultori!”