Jenel Șerban: Grupurile de Acţiune Locală (GAL) au la dispoziţie câte 2,8 milioane de euro

Jenel Serban sProgramul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)  pune la bătaie, pe ultima sută de metri, fondurile europene destinate dezvoltării agriculturii şi comunităţilor din mediul rural.  Axa IV Leader, din cadrul PNDR, pune la dispoziție peste 123 milioane de euro, iar beneficiarii acestor  sume sunt Grupurile de Acţiune Locală (G.A.L.) ce s-au înfiinţat în acest scop, în întreaga ţară.

2,8 milioane de euro pentru fiecare GAL

La nivelul judeţului nostru, funcţionează, la ora actual, trei grupuri de acţiune locală: ,,Valea Moştiştei” ce are în componenţă  12 comune, „Bărăganul de Sud- Est” alcătuit din 22 de comune şi o localitate rurală din judeţul Ialomiţa, și ,,Călăraşi Vest” ce are în componenţă opt localităţi din judeţele: Călăraşi, Ilfov şi Ialomiţa. Fiecare grup are la dispoziţie peste 2,8 milioane de euro , bani ce pot fi cheltuiţi prin accesarea  tuturor măsurilor din cadrul PNDR cum sunt: stimularea economiei tradiţionale; modernizarea exploataţiilor agricole, încurajarea activităţilor turistice, diversificarea activităţii economice şi servicii pentru agricultură, dezvoltarea infrastucturii în mediul rural, beneficiarii eligibili fiind fermierii, administraţiie locale şi ONG-urile.

Directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare  Rurală şi Pescuit din Călăraşi, Jenel Şerban a precizat, pentru Actualitatea de Călărași, că toate cele trei  G.A.L.-uri din judeţ şi-au propus, în cadrul propriilor  Strategii de Dezvoltare Locală, un număr de proiecte ce urmează să fie implementate.

,,Valoarea  maximă a fiecărui proiect se ridică la aproximativ 200.000 de euro. Dacă am face o analiză succintă a  acestor  G.A.L.-uri, putem spune că Valea Mostiştei, ce şi-a început activitatea în anul 2012 a depus un singur proiect, în valoare de aproximativ 33.000 de euro, pentru achiziția unui tractor. Celelalte doua G.A.L.-uri  pot depune proiecte, din acest an și până în anul 2015. Dar, interesant  este faptul că toate cele trei grupuri din judeţul nostru şi-au propus foarte multe proiecte privind încurajarea activităţilor agroturistice, în total 42.

De asemenea, foarte multe proiecte au fost propuse pentru modernizarea exploataţiilor agricole şi a dezvoltării  microfermelor din judeţ.  Deocamdată, oamenii sunt interesaţi  în accesarea banilor europeni! Ei  cer foarte multe informaţii pe acestă temă dar, rămâne de văzut, dacă vor găsi şi resursele financiare pentru cofinanţarea unor astfel de proiecte”, a spus directorul Jenel Şerban.

 

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Cabinet de pneumologie în Ambulatoriu Integrat al Spitalului din Călăraşi

sâm mart. 30 , 2013
Unul din proiectele de hotărâre ce a fost supus aprobării consilierilor judeţeni, miercuri, 27 martie, s-a referit la modificarea structurii organizatorice a Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi. Astfel, pentru îndeplinirea măsurilor prevăzute în planul de conformare, înaintat de conducerea spitalului Ministerului Sănătăţii, în vederea menţinerii clasificării în categoria a III-a, […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!