Transformat din Ministerul Afacerilor Europene în Ministerul Fondurilor Europene, noul minister care va trebui să asigure coordonarea implementării Programului Operaţional Regional şi a Programelor Operaţionale Sectoriale, finanţate din fondurile nerambursabile comunitare, şi-a propus, prin vocea ministrului Eugen Teodorovici, o ţintă importantă pentru anul 2013: atingerea unui procent de 50 % grad de absorbţie a banilor europeni.
Aceasta ţintă, se traduce prin obţinerea unei rambursări totale de 6,5 miliarde de euro, în acest an, de la Uniunea Europeană. Obiectivul pare cu atât mai ambiţios cu cât, până la sfârşitul anului trecut, gradul de absorbţie a fondurilor europene, pentru perioada 2007 – 2012, a fost de 11,47 %.
Pentru a asigura cadrul necesar acestui lucru, Guvernul României a aprobat în şedinţa sa din ultima săptămână, hotărârea privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Fondurilor Europene, hotărâre în urma căreia acesta primeşte puteri sporite în coordonarea programelor cu finanţare europeană.
Astfel, Ministerul Fondurilor Europene va înfiinţa unităţi specifice de monitorizare şi coordonare a fiecărui program operaţional în parte şi va stabili întâlniri periodice cu instituţiile responsabile, urmând a monitoriza periodic modul în care decurge implementarea proiectelor cu finanţare europeană, în special a acelora cu risc de întârziere şi de pierdere a finanţării.
Dat fiind faptul că Autorităţile de Management ale programelor operaţionale nu vor putea fi preluate de Ministerul Fondurilor Europene, urmând a-şi desfăşura activitatea în continuare în subordinea ministerelor de resort, M.F.P. va deveni însă un supervizor al acestora.
De altfel, ministrul Eugen Teodorovici şi-a exprimat intenţia de a merge în fiecare judeţ pentru a observa, la faţa locului, care sunt problemele în implementarea proiectelor şi a căuta soluţii pentru deblocarea acestora, în vederea accelerării ritmului de derulare a lucrărilor de investiţii.
O altă veste bună, pe care ministrul o pregăteşte beneficiarilor este aceea că, în perioada următoare va pregăti un act normativ prin care statul se va angaja să preia corecţiile financiare aplicate beneficiarilor, în cazul în care se va constata că vina nu aparţine acestora, ci unor instituţii ale statului sau carențelor în legislaţia românească.