Fostul ministru al agriculturii, Stelian Fuia cercetat penal de DNA

Print Friendly, PDF & Email

Stelian FuiaPe site-ul Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie a fost publicat ast─âzi urm─âtorul comunicat:

Procurorii din cadrul Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie au ├«nceput urm─ârirea penal─â fa╚Ť─â de urm─âtoarele persoane:

FUIA STELIAN, director la Sta╚Ťiunea de Cercetare ╚Öi Dezvoltare a Plantelor Medicinale ╚Öi Aromatice Fundulea (la data faptelor), ├«n sarcina c─âruia s-a re╚Ťinut infrac╚Ťiunea ├«n form─â calificat─â de abuz ├«n serviciu contra intereselor publice, dac─â func╚Ťionarul a ob╚Ťinut pentru altul un avantaj patrimonial,
STATE ALEXANDRINA ╚Öi STATE DANIEL, sor─â, respectiv cumnat ai primului men╚Ťionat, asocia╚Ťi la SC PROCERA AGROCHEMICALS, ├«n sarcina c─ârora s-a re╚Ťinut complicitate la infrac╚Ťiunea ├«n form─â calificat─â de abuz ├«n serviciu contra intereselor publice, dac─â func╚Ťionarul a ob╚Ťinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Din Rezolu╚Ťia de ├«ncepere a urm─âririi penale ├«ntocmit─â de procurori a rezultat c─â exist─â date ╚Öi indicii temeinice potrivit c─ârora, ├«nvinuitul Fuia Stelian, ├«n calitate de director la Sta╚Ťiunea de Cercetare ╚Öi Dezvoltare a Plantelor Medicinale ╚Öi Aromatice (S.C.D.P.A.M.) Fundulea, a omis ├«ndeplinirea unui act de serviciu ├«n cadrul unei proceduri de executare silit─â, fapt ce a condus la v├ónzarea ilegal─â, prin licita╚Ťie organizat─â la data de 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului c─âtre o persoan─â fizic─â, banii fiind pl─âti╚Ťi societ─â╚Ťii la care asociat─â era sora ├«nvinuitului Fuia Stelian.

Concret, ├«nvinuitul Fuia Stelian, ├«n calitate de director general al SCDPAM Fundulea, de╚Öi cuno╚Ötea c─â ├«mpotriva institu╚Ťiei publice pe care o conducea s-a declan╚Öat, ca urmare a unei sentin╚Ťe civile, o procedur─â de executare silit─â a unor bunuri pe care institu╚Ťia le de╚Ťinea ├«n calitate de concesionar, nu a formulat contesta╚Ťie la executare (conform Codului de procedur─â civil─â) ╚Öi nu a ar─âtat c─â bunurile se aflau ├«n patrimoniul statului.
Fapta a avut ├«n vedere stingerea unei datorii pe care, ini╚Ťial, Sta╚Ťiunea de cercetare Fundulea o avusese fa╚Ť─â de Sta╚Ťiunea Didactic─â Belciugatele. Dup─â ├«ncuviin╚Ťarea execut─ârii silite, cu acordul Sta╚Ťiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de crean╚Ť─â, de c─âtre SC PROCERA AGROCHEMICALS. Avantajele patrimoniale ob╚Ťinute de SC PROCERA AGROCHEMICALS, dup─â executarea silit─â, s-au reflectat, ├«n mod direct, ├«n patrimoniul ├«nvinui╚Ťilor State Alexandrina ╚Öi State Daniel (sor─â ╚Öi cumnat ai lui Fuia Stelian), asocia╚Ťi la SC PROCERA AGROCHEMICALS. Cei doi beneficiari ai foloaselor au cunoscut ╚Öi au acceptat prejudicierea statului prin modalitatea descris─â mai sus.

Celor trei ├«nvinui╚Ťi li s-au prezentat acuza╚Ťiile ├«n conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedur─â penal─â.

Facem precizarea c─â ├«nceperea urm─âririi penale este o etap─â a procesului penal reglementat─â de Codul de procedur─â penal─â, av├ónd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, ├«n nicio situa╚Ťie, s─â ├«nfr├óng─â principiul prezum╚Ťiei de nevinov─â╚Ťie.

Please enter banners and links.

Next Post

Bilan┼úul anului 2013 ┼či perspectivele pentru 2014 sunt ├«ncurajatoare pentru absorb┼úia fondurilor europene

mie ian. 8 , 2014
Print ­čľĘ PDF ­čôä eBook ­čô▒„Cu o rat─â de absorb┼úie curent─â a fondurilor structurale ┼či de coeziune ajuns─â la 33,47%, adic─â de patru ori mai mare dec├ót la preluarea guvern─ârii de c─âtre USL, c├ónd era de doar 8,53%, anul 2013 poate fi considerat de real succes”, este de p─ârere deputata […]