“Cu o rată de absorbţie curentă a fondurilor structurale şi de coeziune ajunsă la 33,47%, adică de patru ori mai mare decât la preluarea guvernării de către USL, când era de doar 8,53%, anul 2013 poate fi considerat de real succes”, este de părere deputata liberală, Raluca Surdu.
În perioada guvernării USL, România a înregistrat două mari performanţe: rata de absorbţie a crescut mai mult decât în toţi ceilalţi ani, din actuala perioadă de programare, iar ţara noastră nu a pierdut niciun euro din fondurile structurale şi de coeziune alocate de Uniunea Europeană.
În 2013, fondurile europene au reprezentat un sprijin puternic pentru economie, dar şi pentru mediul privat. Un exemplu important este rata de absorbţie la nivelul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, care a crescut de 2,5 ori în acest an, depăşind nivelul de 36%, la data de 30 decembrie 2013.
În 2013, USL a demonstrat că România poate atrage fonduri europene, la un nivel foarte bun. Lipsa de profesionalism și de soluții, din timpul guvernării PDL, a plasat țara noastră pe ultimul loc în UE, din punct de vedere al absorbției fondurilor europene. Am încredere că anul 2014 va oferi României șansa de a accelera atragerea de bani europeni disponibili în cadrul exercițiului bugetar 2014-2020. Este o șansă de dezvoltare pe care țara noastră nu trebuie să o rateze, iar îndemnul meu este ca cei interesați să demareze proiecte pe bani europeni să aplice pentru liniile disponibile de finanțare, a declarat deputata PNL, Raluca Surdu.
“Evoluția semnificativă a absorbției fondurilor europene, în 2013, crează o premisă extrem de favorabilă pentru 2014, când România va avea la dispoziție fondurile europene, din exercițiul bugetar 2014-2020.
În anul 2014, se va finaliza reforma sistemului de implementare pentru ca absolut toate etapele de folosire a fondurilor europene, de către beneficiari, să fie simplificate la maximum, iar economia să primească un sprijin cât mai consistent din partea Uniunii Europene.
PNL, alături de colegii săi de alianţă, şi-a asumat în programul de guvernare să utilizeze cât mai mult din fondurile europene existente până la sfârşitul anului 2015, recuperând întârzierile acumulate în trecut.