File de Istorie/16 ani de la atentatele teroriste de la World Trade Center.

Print Friendly, PDF & Email

Pe  11 septembrie, s-au împlinit 16 ani de la atentatele teroriste de la World Trade Center.

Pe 11 septembrie 2001, au avut loc atacurile teroriste de la World Trade Center  împotriva Statelor Unite ale Americii ( SUA).

Teroriști arabi au pus la cale o serie de atentate sinucigașe, deturnând mai multe avioane de pasageri de pe rutele interne. Două dintre aeronave au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center (WTC), o alta Pentagonul, iar un aparat s-a prăbușit în Pennsylvania.

Co╚Ömarul a ├«nceput la ora 8.45 c├ónd un Boeing 767 a intrat direct ├«n turnul nordic al World Trade Center ┬ádin New York. ├Än timp ce televiziunile transmiteau ├«n direct de la fa╚Ťa locului ceea ce la ├«nceput p─ârea un accident aviatic, un alt avion s-a izbit de WTC 18 minute mai t├órziu, lovind turnul sudic. Coliziunea a declan╚Öat o explozie uria╚Ö─â, iar americanii au realizat atunci c─â sunt ataca╚Ťi.

Miliarde de oameni din întreaga lume au putut vedea în direct imaginile tragediei.

Aceasta nu era ├«ncheiat─â, deoarece la ora 9.45 un alt aparat a lovit cl─âdirea Pentagonului din Washington, ucig├ónd pe loc 125 de angaja╚Ťi ai institu╚Ťiei militare care se aflau ├«n birouri. De asemenea, au pierit ╚Öi cei 64 de pasageri care se aflau la bordul avionului. La numai 15 minute de la atacul Pentagonului, infernul a luat propor╚Ťii ├«n New York, unul din turnurile World Trade Center pr─âbu╚Öindu-se ├«ntr-un nor de fum ╚Öi fl─âc─âri, pentru ca al doilea turn s─â cedeze la ora 10.30. Cam ├«n aceea╚Öi perioad─â un aparat de zbor comercial, care tocmai decolase de pe aeroportul din New Jersey, a fost de asemenea deturnat. Acesta s-a pr─âbu╚Öit ├«n vestul statului Pennsylvania, cei 45 de oameni de la bord pierz├óndu-╚Öi via╚Ťa. Se presupune c─â aeronava ar fi urmat s─â fie folosit─â ca arma pentru atacarea Casei Albe. F─âr─â s─â se foloseasc─â de arme conven╚Ťionale, terori╚Ötii sinuciga╚Öi arabi au reu╚Öit s─â provoace un adev─ârat dezastru. Atacurile din 11 septembrie 2001 s-au soldat cu peste 3.000 de mor╚Ťi, marea majoritate la WTC, peste num─ârul mor╚Ťilor de la Pearl Harbor, unde s-a ├«nregistrat ultimul atac direct ├«mpotriva SUA. Pre╚Öedintele George Walker Bush a acuzat gruparea islamic─â al-Qaida de organizarea atentatelor, ╚Öeful acestei Osama ben Laden devenind cel mai v├ónat om de pe planet─â.

Autorit─â╚Ťile americane au declan╚Öat imediat r─âzboiul ├«mpotriva terorismului, prima ╚Ťint─â fiind Afganistanul, iar mai apoi Irakul.

 

Autor: Crina Elena Mihai

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Mesaj emo╚Ťionant la trecerea ├«n nefiin╚Ť─â a lui Vasile ╚Ü─âranu

mie sept. 13 , 2017
Print ­čľĘ PDF ­čôä eBook ­čô▒Aflat─â la mii de kilometri dep─ârtare, Adina David, nepoata administratorului firmei Aldis, Vasile ╚Ü─âranu, a transmis un mesaj emo╚Ťionant dup─â trecerea ├«n nefiin╚Ť─â a bunicului s─âu. „Bunicul nostru,┬áVasile Taranu, a murit azi-diminea┼ú─â, dup─â o boal─â necru╚Ť─âtoare. El a fost dur, puternic, amuzant, bun, ╚Öi mereu […]