Episcopia este inchizitorul propriilor enoriași?

episcopieDacă noi, muritorii de rând, am mai putea da dovadă de răutate sau dorinţă de dezinformare, aşa cum ne acuză Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, biserica nu, pentru simplul fapt că, ar trebui, se ghideze după cele 10 porunci, pe care le cunoaştem cu toţii.

Nu acelaşi lucru îl putem spune despre Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor care, prin intermediul Dreptului la replică transmis ziarului Actualitatea de Calarasi, nu face decât să îşi acopere preoţii, să stea „suntană lângă sutană” ca să nu se atingă nimeni de aproapele lor.

În primul rând, subsemnata, semnatara articolului, a încercat, de două ori, să stea de vorbă, cu preotul paroh al comunei Radovanu, care, după ce a amânat discuţia de vineri pentru luni, ne-a orientat, a doua oară, să cerem „dezlegare” de la Episcopie, pentru a putea sta de vorbă cu el. După cum ne-a explicat pe un ton foarte „înţepat” purtătorul de cuvânt al Episcopiei, Nicuşor Dascălu,  nu este permis să vorbesti direct cu preotul, ci trebuie să trimiti întrebările pe MAILUL Episcopiei, ca să răspundă ditamai instituţia la ele. Când am spus că eu doresc să vorbesc cu parohul comunei, faţă de care oamenii au nemulţumiri, şi nu cu Episcopia, într-un prim demers jurnalistic, Nicuşor Dascălu mi-a răspuns că nu are timp să-l piardă la telefon cu mine. Dacă înţeleg bine, dacă nu, iar bine! Încă din acest dialog, încropit în două minute, am putut să înţeleg „deschiderea” de care dă dovadă Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor cu semenii săi.

 Corpul de Inspecţie şi Control al Sfintei Episcopii a Sloboziei şi Călăraşilor, a cercetat acuzele aduse şi a luat declaraţii de la persoanele amintite în articol, astfel: Postelnicu Nicolae, 86 ani (alias Nea Nicu), Topală Gheorghe, 78 ani (alias Nea Gică), şi Surcel Dumitru, 88 ani (alias Nea Mitică), scrie Episcopia.

Mai corect era să scrie că acest Corp de Inspecţie şi Control a făcut presiuni asupra înţelepţilor satului, care au avut curajul să se răzvrătească, prin vorbe, împotriva pastorului lor, punându-i să semneze,  la finalul inchizitiei, un proces verbal prin care se afirmă că NIMIC din ce a apărut în ziar nu este adevărat.

Inchizitori cu ziarul în mână

Ca să înţelegeţi cum s-a petrecut această întâlnire, aflaţi că întrebările “preoţilor inspector” se puneau după ce se mai citea câte un pasaj din articolul apărut, “acuzaţii” fiind întrebaţi dacă au declarat aşa sau nu, cum scrie la ziar. În loc să se gândească la faptul că sunt nişte bătrâni care, în curând, îşi vor încheia socotelile cu această lume şi să îi ajute să vadă drumul către Dumnezeu cât mai lin, preoţii mai aveau un pic şi îi “ajutau” să le crească tensiunea,  prin faptul că vroiau să primească răspunsurile pe care doreau ei să le audă.

“Vreţi să plece preotul paroh din comună?”, au fost întrebaţi. “Nu vrem noi, ci faptele lor cer asta”, li s-a răspuns. Ce răspuns mai clar puteau să primească decât acesta?

Dar, cu toate acestea, subsemnata minţea în articol, când scria acest lucru, după cum spune parohia în dreptul la replică.

“Punându-se la dispoziţia celor prezenţi toate documentele parohiei, s-a remarcat faptul că articolul a fost tendenţios, manifestând rea credinţă, întrucât persoanele din articol au declarat că nu împărtăşesc acuzaţiile aduse preoţilor din parohia Radovanu.”

 Care documente, dragi preoţi? Cele pe care îi puneţi să le semneze aşa cum au trebuit să o facă şi acum, după apariţia unui articol, prin care au fost încolţiţi să nege ce au spus într-o discuţie pe care am avut-o la cererea lor, şi nu chemaţi la ordin? Că doar nu intram cu forţa în casele lor! La asta nu v-aţi gândit? Şi mai e ceva ce nu ştiţi, dar acum vin cu certitudinea, ca să nu mai continuaţi cu acuzele că este un articol Răuvoitor şi care Dezinfomează: TOATE discuţiile au fost imprimate! Declaraţiile lor sunt mărturie că acest articol a fost scris exact aşa cum şi-au dorit să ajungă mesajul lor la preotul lor paroh. Şi, după cum vedeţi, şi acum ştim cum s-au petrecut lucrurile după plecarea noastră, pentru că ne aşteptam să fie supuşi unui interogatoriu, fapt pe care l-am semnalat în ziar, încă de la apariţia articolului.

Deci, cine este Răuvoitor şi Dezinformează?

Dacă tot veniţi cu exemple că aţi pus la dispoziţia celor prezenţi documentele parohiei, poate le puneţi şi la dipoziţia celor de la care se încasează lunar, bani, enoriaşii din Radovanu, prin intermediul acestui ziar, sau, prin preotul paroh (pe care îl susţineţi şi căruia nu îi daţi voie să vorbească), pentru a vă arăta bunacredinţă faţă de ei. Câte chitanţe aveţi tăiate de la colivele citite în ziua de Sf. Maria? Puteţi să consideraţi că este o silicitare, cât se poate de oficială, netrimisă prin mailul Episcopiei, ci adresată, la vedere. Cum, sigur, s-ar bucura credincioşii dvs. să vadă chitanţele tăiate după ce s-au primit banii din arenda pământului ce aparţine bisericii. Pentru că şi aceasta era o problemă pentru înţelepţii comunei pe care nu îi preţuiţi, aşa cum merită.

De ce au mai fost trimişi, prin sat, aceşti bătrâni să strângă diferenţa de bani necesară pentru a plăti lucrările făcute la Biserică, dacă tot se încasase arenda?

Cum este cu cimitirul unde un om a plătit să fie făcut acesta? Cine trebuie să îşi dea “binecuvântarea” ca să fie funcţional, atâta vreme cât terenul aparţine domeniului public al comunei? Evident, tot de la dumneavoastră trebuie să vină acceptul. După ce un bătrân, fără pensie, a plătit 10 milioane de lei vechi, pentru a fi făcut acest cimitir, nimeni, începând de la Episcopie şi terminând cu preoţii din comună, nu poate să sfinţească acest loc pentru a fi folosit? Acestea sunt întrebările importante care ar trebui să vă preocupe!

“În ceea ce priveşte afirmaţia că „Nea Nicu” (Postelnicu Nicolae) ar fi donat în urmă cu 2 ani 1.000 lei (zece milioane lei vechi) şi nu ar fi primit chitanţă nici până astăzi, este eronată, întrucât suma a fost înregistrată cu chitanţă în data de 11 august 2007, fapt recunoscut chiar de cel în cauză”, spune Episcopia.

În primul rând, nu înţelegem datele. Vorbim de aceeaşi donaţie? Ori e cea de acum 2 ani, de care scriam şi noi, ori e o donaţie din 11 august 2007…adică de acum 8 ani???

“Privitor la neachitarea facturilor datorate de către parohia Radovanu societăţii ENEL Electrica şi pe cale de consecinţă întreruperea energiei electrice la Biserică, sunt puse la dispoziţie facturile care atestă plata la zi a energiei electrice de către parohie, făcându-se totodată precizarea de către cei prezenţi, enoriaşi ai parohiei Radovanu, inclusiv de către cei 3 „acuzatori” că în duminica la care se face referire că energia electrică ar fi fost oprită la Biserici pentru neplată, a fost vorba practic de o pană de curent la nivelul întregii localităţi.”, spune Episcopia.

Pentru că ştim să ne facem meseria de jurnalist, am transmis o solicitare Enel, pentru a ne spune dacă energia electrică a fost întreruptă la Biserica Sf. Gheorghe din cauza unei pene de curent sau pentru neplată. Vom vedea dacă sigiliul pus pe contorul bisericii a fost doar o nălucire sau un fapt real.

“În problema cu sumele încasate la Sâmbăta Morţilor s-a făcut dovada chitanţării întregii sume, iar toţi cei prezenţi au susţinut că afirmaţia că preoţii nu acceptă sume mai mici de 20 lei pentru un pomelnic este neadevărată”

Cum ar putea să spună că e neadevărată afirmaţia, dacă TOŢI cei care au discutat cu noi au declarat acelaşi lucru. Şi nu discutăm doar de cei pe care i-am menţionat în ziar. Ar trebui, mai bine, să vă întrebaţi de ce domniilor voastre v-au spus acest lucru, iar nouă, celor care nu i-am obligat să zică: “E adevărată sau falsă, propoziţia următoare?”, ne-au povestit, singuri, ce aveau pe suflet. Acest lucru ar trebui să vă preocupe cu adevărat, dacă doriţi să daţi un exemplu de buni ascultători, dornici să aflaţi adevărul şi să faceţi să funcţioneze lucrurile între preoţi şi enoriaşi. Nu să vă propuneţi să speriaţi nişte oameni care mai au doar frică de Dumnezeu, dar care, ca să nu pară că sunt ei  “Gică Contra” al comunei, v-au zis, până la urmă, ce aţi vrut să auziţi. Aţi fost mulţumiţi cu aceste răspunsuri? V-aţi pus “la adăpost” în faţa reporteriţei ăsteia pe care nu o cunoaşteţi? Şi, ca să înţelegeţi şi mai bine cum stau lucrurile, încercaţi să citiţi lucrurile prezentate cu cuget curat şi bunăcredinţă, aşa cum Iisus vă îndeamnă să o faceţi permanent, în primul rând pe dumneavoastră, ca propovăduitori ai cuvântului Său. Asta e menirea dumneavoastră!

Cititi si

 Locuitorii comunei Radovanu vor schimbarea părintelui paroh

Drept la replica Episcopia Sloboziei si Calarasilor

 

Please enter banners and links.

Next Post

1000 de copii cu dizabilităţi aşteaptă înfiinţarea unei şcoli speciale, în judeţul Călăraşi

Dum nov. 17 , 2013
 Florin, Ionuţ, George, Dani, Paula, Andreea, Luiza sunt doar câţiva, dintre sutele de copii cu dizabilităţi, din Călăraşi, care au avut norocul să poată merge la şcoală şi să primească  sprijin din partea profesorilor specialişti. În acelaşi timp, sunt mulţi alţi copii ce au aceleaşi afecţiuni ca şi ei, ce […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!