Elevii școlii Helikon au deschis abecedarul profesiei de jurnalist

HelikonNu sunt superstițioasă de fel, așa că am început ziua de marți cu zâmbetul pe buze, cu atât mai mult cu cât știam că voi fi alături de câțiva copii dornici să descifreze, măcar un pic, din tainele jurnalisticii. „Săptămâna Voluntariatului” le-a purtat pașii elevilor clasei a IV-a, de la Școala Helikon, la redacția ziarului „Actualitatea de Călărași”. Micii voluntari au fost mai întâi școliți în tainele scrierii unei știri, ale cărei cerințe rămân aceleași, indiferent de trecerea timpului. Hotărâtă să țină pasul pe loc, dar cu rost, știrea răspunde, din vechi strămoși în ale presei, la cele 5 întrebări fundamentale: cine, ce, unde, când și cum?

După această lecție introductivă, venită cu exemple din știrile care ne înconjoară, la fiecare pas, elevii clasei a IV-a au trebuit să aștearnă pe hârtie ce au înțeles din mica lecție predată. Înarmați cu instrumentele de scris, micii jurnaliști s-au apucat serios de treabă. Disciplinați și hotărâți să vină cu cele mai bune exemple de bună practică în ale scrisului, elevii au demarat lupta cu ideile proprii, fără alte comentarii, pe tema care îi adusese în redacția ziarului nostru: Săptămâna Voluntariatului!

Timpul dat la dispoziție a fost sfidat de repeziciunea cu care au reușit să se concentreze și să facă prima știre din viața lor.  Cele 30 de minute acordate s-au dovedit a fi prea lungi, pentru niște copii obișnuiți să provoace literele.

Helikon s2Nerăbdătoare să aud momentul fiecăruia de inspirație, le-am propus ca, pe rând, să fie citite știrile ce trebuiau să răspundă la cele 5 întrebări, desigur! Recunosc că așteptările nu îmi erau foarte mari, dat fiind faptul că era prima experiență în domeniu, pentru ei.

Dar, a fost una dintre cele mai plăcute surprize, în care sufletul mi-a fost mângâiat de priceperea unor copii, aflați la primul moment de acest gen, din viața lor: cel de jurnalist.

Înainte de a vă invita să parcurgeți informațiile izvorâte din inspirația unor elevi de clasa a IV-a, vreau să le mulțumesc acestora pentru răbdarea de a mă asculta, atenția oferită și feed-back-ul încântător al acestui moment, dat de priceperea lor în a redacta corect o știre.

Helikon s1Mulțumesc, deopotrivă, conducerii școlii, pentru această experiență, doamnei învățătoare, Felicia Ilie, pentru deschiderea de care a dat dovadă, și mămicii care a avut inițiativa organizării unui astfel de moment, Melania Zaharia.

Copii, ați fost minunați! Mi-ați făcut ziua senină, frumoasă și plină de energie pozitivă! Dacă și voi vă doriți, atunci nu greșesc când spun: Pe data viitoare!

Papazi Vanessa Cristina
Pe data de 12 mai, elevii clasei a IV-a au donat bani pentru construirea unor instituții și au participat la curățarea unor locuri părăsite. Ei au fost ajutați de mai mulți voluntari, care le-au oferit echipamentele necesare. Aceștia vor continua acțiunile de voluntariat.
Helikon s4Parapiru Ștefan Radu
Eu, Parapiru Ștefan Radu, în Săptămâna Voluntariatului voi merge la un azil de bătrâni. Vreau să îi amuz și voi fi alături de ei în toate
activitățile zilei, în care nu se pot descurca singuri, dându-le o mână de ajutor. După aceea, doresc să merg la pădure să colectez deșeurile. Cum unii oameni nu vor să participe, m-am gândit să merg eu.
Ion Alex Antonio
În Săptămâna Voluntariatului, eu aș dori să merg la un orfelinat și să îi ajut pe copiii neajutorați, donându-le jucării, haine și foarte multe lucruri frumoase. Aș face asta pentru că doresc să văd zâmbetul fiecărui copil în parte.
Helikon s3Rareș Nicoale Tăut
În data de 12 mai 2015, copiii clasei a IV-a au strâns gunoaiele din parc. Ei au reușit să strângă deșeurile, în doar două ore. Elevii au reușit să adune gunoaiele repede, doar prin lucru în echipă.
Bianca Ferugean
În Săptămâna Voluntariatului, eu voi merge la niște copii nevoiași. Pe aceștia vreau să îi ajut, aducându-le jucării și haine, pe care le voi alege de acasă.
Carabelea Eugen Bogdan
În săptămâna 11-17 mai, elevii de la clasa a IV-a, din Școala Helikon, au sunat la poliție, pentru că o colegă a fost răutăcioasă cu ei. Aceștia le-au explicat polițiștilor că Elena, colega lor, le-a furat copiilor cărțile. Fiind Săptămâna Voluntariatului, elevii și-au propus să o ajute pe Elena, explicându-i că fapta ei nu a fost frumoasă și le-au spus polițiștilor că o iartă pentru ce a făcut.

Helikon s7Diana Andreea Patentașu
Noi, cei zece elevi din clasa a IV-a, de la Școala Helikon, ne-am alăturat grupului de voluntari ai României, ajutând la amenajarea unui spital de copii și la construirea unui nou azil de bătrâni. Această știre o scriu chiar acum, în cadrul unei activități de voluntariat, ce are loc la biroul unei doamne jurnaliste recunoscute.

Parapiru Cristi
Pe 15 mai, în Săptămâna Voluntariatului, în pădure, un grup de copii a strâns deșeurile, într-un mod plăcut și distractiv. Aceștia au participat la o acțiune de salvare a naturii.
Daria Andreea Valentina Buga
În perioada 11-17 mai, copiii Școlii Helikon, de la clasa a IV-a, vor face multe activități de voluntariat: vor merge în parcuri și vor aduna deșeuri, vor merge în pădure și vor planta copaci. Dar, cel mai important, elevii vor scrie la ziar despre această Săptămâna a Voluntariatului, cu ajutorul susținut al redactorului-șef al ziarului “Actualitatea de Călărași”.

Helikon s6Zaharia Eva-Viviana
În perioada 11-17 mai, zece clase a IV-a au participat la proiectul de amenajare a unui spital pentru copii, decorând saloanele cu picturi și jucării.

Please enter banners and links.

Next Post

Elevii campioni ai Călăraşiului au plecat la Toronto, pentru a prezenta proiectul ,,SERENDIPITY”

vin mai 15 , 2015
Săptămâna trecută, prin intermediul ziarului Actualitatea de Călărași, elevii Colegiului Naţional ,,Barbu Ştirbei” apelau la bunăvoința sponsorilor călărășeni pentru a putea ajunge la Toronto, Canada, la festivitatea de premiere a concursului de proiecte spațiale. Solicitarea lor, dar și a noastră, nu a rămas fără ecou. În numai o săptămână, cât […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!