Dunărea..doar un laitmotiv?

dunareaCa în fiecare an, 29 iunie marchează Ziua Dunării. În 14 ţări europene, se sărbătorește evenimentul, celebrându-se astfel, prin organizarea de festivaluri de amploare, întruniri publice, acţiuni educative sau distractive, cei peste 18 ani de cooperare internaţională în bazinul Dunării, desfăşuraţi sub deviza păstrării unui fluviu curat şi sigur, a protejării unei resurse naturale preţioase.

De câţiva ani, muncipiul şi judeţul Călăraşi s-au înscris în rândul localităţilor şi regiunilor care au organizat evenimente dedicate zilei Dunării. Până acum, acţiunile desfăşurate nu au avut o mare amploare, bazându-se, în special, pe expoziţiile organizate de Muzeul Dunării de Jos, sau pe simpozioanele dedicate protejării mediului în zona Dunării, la care participau instituţiile publice sau ONG-urile din domeniul conservării şi protejării mediului. În acest an, prin prezenţa marelui sportiv Ivan Patzaichin la Călăraşi şi organizarea Festivalului Peştelui Dunărean, de către municipalitate, se doreşte capacitarea unui număr cât mai mare de cetăţeni la marcarea acestei zile.

Ceea ce nu trebuie uitat, însă, este faptul că fluviul Dunărea va exista şi după data de 29 iunie, iar păstrarea unui fluviu curat, a unui fluviu sigur, exploatarea judicioasă a resurselor de peşte, conservarea mediului şi a zonelor acvafaunistice speciale, trebuie avute în vedere şi după acest eveniment. Oportunitatea situării municipiului şi judeţul Călăraşi la Dunăre trebuie exploatată, într-un final, nu numai menţionată ca un veşnic punct tare geografic.

Din păcate, de Dunăre ne aducem aminte, destul de rar, atunci când îi marcăm ziua, sau primăvara, când, în ultimii ani, apele crescute au ameninţat cu inundarea zonelor riverane. Avem o importantă resursă naturală lângă noi: Dunărea! Ce facem cu ea, este întrebarea? Sau rămâne doar un laitmotiv?

 

 

Please enter banners and links.

Next Post

Sute de locuitori din Oltenița îngenunchiați de ploile torențiale

Dum iun. 30 , 2013
Ploile torenţiale fac ravagii în ţară şi, deja, judeţul Călăraşi este sub ape! Cantătăţile uriaşe de precipitaţii au inundat majoritatea localităţilor din sud-estul ţării. Cea mai gravă situaţie este în oraşul Olteniţa, iar localnicii de acolo se luptă cu apele care le-au inundat şi distrus gospodăriile. Peste 40 de case […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!