Două mari proiecte vor fi încheiate, în acest an, de Primăria Roseţi

Print Friendly, PDF & Email

Rajnoveanu NPrimarul comunei Roseţi, Nicolae Râjnoveanu, ştie ce înseamnă să te implici în viaţa comunităţii, cu proiecte cu finanţare externă, dar şi cu investiţii proprii. Anul 2015 este o piatră de hotar pentru echipa de implementare a proiectelor, deoarece este nevoie de bani pentru cofinanţarea proiectelor ce trebuie încheiate până la finele anului.

„Bugetul nu este prietenos, în acest an, deoarece fac parte din acele primării care nu au primit bani de la bugetul de stat, după noua formula de calcul. S-a stimulat nemunca. Anul 2014 a fost cel mai bun, în ceea ce priveşte colectarea taxelor şi impozitelor la primăria Roseţi, din ultimii 16 ani, deoarece s-au colectat în proporţie de 95%. Am muncit pentru că ştiam că mă ajută la formula de calcul privind repartizarea banilor de la buget şi exact acea formulă s-a schimbat în rău pentru noi, cei care ne-am strâns taxele şi impozitele. Dacă nu se va face în luna iunie a.c. o rectificare pozitivă de buget, pentru primăriile care nu au beneficiat de niciun sprijin financiar, nu vom mai putea acoperi salariile sau alte cheltuieli.

Două proiecte aflate în derulare sunt puse în pericol

„Bugetul meu este de 5.539.000 de lei, în 2015, şi am două proiecte în derulare. Doar pentru proiectul transfrontalier mi-ar mai trebui 3,3 milioane de lei, bani care ne-au fost imputaţi pe parcursul implementării proiectului. Neclarităţile ivite nu sunt din cauza noastră, pentru că legislaţia românească nu bate mereu cu cea a Uniunii Europene. Noi ne zbatem să absorbim banii Uniunii Europene şi trebuie cu toţii să facem front comun ca să nu greşim. Primăria trebuie să aibă, în avans, banii pentru a plăti lucrările efectuate, până se primeşte rambursarea, plus pe cei pentru cheltuielile neeligibile. De unde pot să îi dau dacă nu îi am? La Adunărea Generală a Asociaţiei Comunelor, de acum o lună de zile, am stat de vorbă cu ministrul finanţelor, Darius Vâlcov, care mi-a spus că se va da o hotărâre de guvern prin care ni se va permite să facem împrumut la o bancă de stat. Asociaţia Comunelor a devenit o forţă şi, în urma discuţiilor cu reprezentanţii guvernului, am reuşit să schimbăm, în timp, 7 legi.”, spune primarul.

Primăria Roseţi va avea de suportat şi cofinanţarea de peste 30.000 de euro de acoperit pentru un proiect câştigat pe măsura 322, dar pentru care resursele financiare au fost pregătite din timp, spune primarul Râjnoveanu.

“Pentru proiectul transfrontalier avem nevoie de un om de la BRCT care să vină mai des pe la noi, să ne arate paşii, pentru a nu întâmpina probleme. Din cauza acestor situaţii se feresc primarii să acceseze proiecte cu fonduri de la Uniunea Europeană, în special pe cele transfrontaliere. Nu beneficiem doar noi, locuitorii comunei, de rezultatul acestor proiecte, ci toţi cei care trec prin localitatea noastră, fie şi prin simplul fapt că vor merge pe drumuri mai bune.

Şi cetăţeanul din mediul rural trăieşte o singură viaţă şi merită să aibă condiţii asemănătoare cu cel din mediul urban. Supără pe toată lumea că s-a realizat un parc sau o sală de sport. De ce asta? Pentru că cei mai buni sportivi care ne-au reprezentat, s-au născut la ţară.”

Primarul Râjnoveanu spune că e greu că s-au suprapus cele două proiecte, drumurile care trebuie făcute pe programul transfrontalier şi canalizarea cu staţia de epurare de pe măsura 322, privind „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”, dar că nimic nu îl va opri să îşi atingă obiectivele.

 

 

 

 

Please enter banners and links.

Next Post

Primul reprezentant al Jandarmeriei Române în misiune internaţională în Haiti

lun mart. 16 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Căpitanul Fărcaş Silviu din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov va pleca la sfârşitul acestei săptămâni în Republica Haiti, pentru a participa la Misiunea Organizaţiei Naţiunilor Unite de Stabilizare din Haiti. Este pentru prima dată când un reprezentant al Jandarmeriei Române va desfăşura o misiune […]