Dep. Raluca Surdu vă propune redirecționarea a 2% din impozitul pe venit către sănătate

Print Friendly, PDF & Email

Raluca Surdu Informare, conștientizare, implicare, contribuție – responsabilitatea fiecăruia dintre noi

În ciuda eforturilor curente și a faptului că este un domeniu de permanente reforme, sistemul de sănătate din România este încă deficitar la foarte multe capitole: subfinanțarea, legislația stufoasă, numărul redus de cadre medicale, emigrarea acestora, dotările precare, clădirile improprii desfășurării actului medical, lipsa medicamentelor, interesele obscure ale unora care dau târcoale spitalelor etc. Toate acestea sunt capetele unui balaur cu care fiecare ministru al sănătății a încercat să lupte.

Din păcate, și în acest domeniu poate mai mult ca în toate celelalte, statul ”perceptor” și-a dat măsura ineficienței și incapacității sale de a asigura contribuabililor un sistem de sănătate rezonabil. Statul ”perceptor” știe doar să instituie, noi facem deja acest lucru, prin impozite și contribuții sociale, dar au am convingerea că putem face mai mult, mai ales prin actul individual al carității.

Există și întotdeauna vor exista nemulțumiri cu privire la posibilitățile statului în domeniul sănătății publice. Dar aceste nemulțumiri pot fi canalizate pozitiv, prin conștientizarea existenței unui intrument simplu pe care îl avem cu toții la îndemână. Este vorba despre redirecționarea a 2% din impozitul pe venitul realizat în anul anterior către proiectele asociațiilor și fundațiilor de profil.

Dorim să încurajăm pe această cale pe toți cei care nu au depus încă formularele 200 și 230, să o facă până cel târziu vineri, 24 mai.

Dar actul carității nu trebuie să se oprească aici. Nu trebuie să se limiteze doar la depunerea acestor formulare. Întotdeauna va fi nevoie de implicarea noastră individuală, fie că aceasta presupune o donație, o idee de îmbunătățire a unui proiect, energie sau timp alocate în mod voluntar.

Cu toții am fost cel puțin o dată neajutorați, am avut sentimentul copleșirii, am trăit frustrarea de a constata limitele instituțiilor responsabile. Iar atunci când statul își arată limitele și neputința, singura șansă pe care o avem este aceea de a ne ajuta între noi, de la om la om.

Actul carității este extrem de important, poate chiar fundamental pentru reglarea acelor domenii în care intervenția statului se dovedește a fi limitată, în ciuda bunei credințe și a efortului guvernanților. Dar caritatea nu înseamnă doar resurse individuale disponibile din care o parte să fie redirecționată, ci conștiința a ceea ce înseamnă solidaritatea, responsabilitatea, implicarea. Societatea românească va progresa atunci când fiecare dintre noi își va asuma în mod deschis lupta cu nepăsarea, indiferența și conformismul.

Vă mulțumesc,

Raluca Surdu,

Deputat PNL Colegiul 5 Călăraşi

Aici gasiti si  formularele necesare: Declaratia 200 si Formularul 230

 

 

Please enter banners and links.

Next Post

Apel la un minimum de implicare, responsabilitate si caritate

mie mai 22 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Deputatii Raluca Surdu si Aurel Niculae indeamna pe toti cetatenii de buna credinta si cu suflet mare, care au fost salarizati in anul 2012, sa completeze si sa depuna la fisc Declaratia 230 pentru redirectionarea a 2% din impozitul pe venitul din salarii si asimilate […]