Daniel Drăgulin: ,,Numai printr-o bună comunicare, pot fi rezolvate problemele comunităţii călărăşene”

WP_20150714_002Este binecunoscut faptul că actualul edil al municipiului Călăraşi îşi doreşte un nou mandat de primar. După trei ani în care Daniel Drăgulin şi-a pus în practică viziunea sa privind dezvoltarea municipiului Călăraşi, cetăţenii pot pune în balanţă realizările sale, dar şi obiectivele pe care nu a reuşit să le îndeplinească. Pe această temă edilul Daniel Drăgulin a dorit să aducă în atenţie politica sa administrativă, în calitate de prim gospodar al municipiului.

Domnule primar, a început numărătoarea inversă până la marea bătălie electorală din 2016, când veţi cere, din nou, voturile cetăţenilor pentru funcţia de primar al municipiului Călăraşi. Cu ce realizări notabile veniţi în faţa electoratului?

 

Daniel Drăgulin: Este prematur să spun, cu ce realizări notabile vin în faţa călărăşenilor. Ei sunt cei mai buni critici ai mei şi văd ceea ce s-a realizat şi ce urmează să se facă în continuare, în municipiul Călăraşi. Anul viitor, voi veni în faţa cetăţenilor cu programul meu electoral din 2012 şi le voi prezenta obiectivele pe care le-am propus şi pe care le-am realizat şi, de asemenea, voi explica şi motivele sau cauzele care m-au împiedicat să rezolv anumite probleme. Însă, după o atentă evaluare, pot spune că, în acest mandat am încercat să avem realizări bine făcute. Asta înseamnă că investiţiile şi lucrările edilitare derulate în aceşti trei ani au fost realizate cu responsabilitate şi cu profesionalism, fiind de o bună calitate. Astfel pot să dau posibilitatea călărăşenilor să evalueze toate investiţiile realizate în acest mandat şi cele care urmează să fie făcute, în continuare. Aşa cum se cunoaşte, am acordat o atenţie deosebită atragerii fondurilor europene, disponibile pentru anveloparea unor blocuri din municipiu. De asemenea, avem în vedere accesarea fondurilor europene pentru anveloparea, într-o primă etapă a şapte unităţi de învăţământ. La Şcoala ,,Nicolae Titulescu” a fost refăcut acoperişul clădirii şi urmează să derulăm şi lucrări de termoizolare. Am modernizat Piaţa Orizont şi zonele adiacente. Am adus un plus de modernitate spaţiului din faţa primăriei. O investiţie de mare anvergură a fost şi modernizarea străzii I.L. Caragiale. De asemenea, pentru prima oară, a fost realizată, Strategia de Dezvoltare a municipiului Călăraşi, 2014-2020. Este cel mai important document al municipalităţi care trasează direcţiile de dezvoltare ale localităţii noastre, în perioada următoare. De asemenea, primăria Călăraşi este una din puţinele administraţii locale, din ţară, care este acreditată ISO 2001.

 

Care sunt insatisfacţiile dumnevoastră din acest mandat?

Daniel Drăgulin: Îmi pare rău că nu am putut să accesăm mai multe fonduri europene, pe diverse programe. După cum se ştie, încă din 2012, sesiunile de finanţare, pe unele programe europene, unde administraţiile publice erau eligibile, au fost închise, datorită numărului mare de proiecte depuse. De asemenea, nu am avut posibilitatea să rezolv, în timp util, mai multe probleme ale cetăţenilor. Oamenii ne solicită, pe bună dreptate, să le rezolvăm cât mai rapid problemele cu care se confruntă. Îi înţeleg că s-au săturat de atâta aşteptare, dar sunt situaţii când nu găsi imediat soluţii pentru unele probleme, lăsate la o parte, mulţi ani de zile. Nu doresc să dau vina pe predecesorul meu, dar, dacă am evalua, cu atenţie, ce s-a întâmplat în ultimii ani, pot spune că se puteau face mult mai multe, înainte de a veni eu la primărie. Eu am o vorbă: ,,O sticlă se poate umple cu o jumătate pahar cu apă sau cu mai multe pahare!”. Eu am umplut acea sticlă cu mai multe pahare.

 

În urma implementării proiectului de reabilitare a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare, străzile din municipiu arată jalnic.

 

Daniel Drăgulin: Străzile arată în felul acesta pentru că sunt şantiere în lucru. S-a ajuns în această situaţie deoarece s-a lucrat, concomitent, pe mai multe străzi, din municipiu. Aşa cum se ştie, acest proiect trebuia sa se deruleze, iniţial, pe parcursul a doi sau trei ani, însă, din motive obiective, va fi realizat într-o perioadă scurtă de timp, termenul de finalizare, fiind 31 decembrie 2015. De aceea, se lucrează în ritm alert. Până în prezent, au fost finalizate 50% din străzile incluse în proiect, ceea ce înseamnă 15,5 km din totalul celor 21km de reţea de alimentare cu apă şi 12 km din totalul celor 22 de km de reţea de canalizare. După ce se vor efectua verificările de presiune, constructorul are obligaţia, conform contractului, să aducă străzile la starea iniţială. În această perioadă, pe străzile care au fost terminate se lucrează la reabilitarea acestora. Au fost finalizate 15 străzi, iar acum se asfaltează pe străzile Griviţa şi Tudor Vladimirescu, bulevardul Cuza Vodă, iar, în zilele următoare, pe Viitor, Portului şi Alexandru Sahia. Acolo unde vor exista şi alte defecte în carosabil, firma constructoare le va remedia în timp, pentru că are şi garanţia lucrărilor care va fi utilizată pentru astfel de intervenţii. Nu este zi să nu mă duc în teren pentru a verifica cât de bine se realizează lucrările respective. Trebuie să avem răbdare şi să gândim pozitiv pentru că aveam nevoie demult de acest proiect şi ca el trebuie să se finalizeze conform aşteptărilor noastre. O lucrare de o asemenea anvergură nu se poate face fără disconfort, fără praf şi fără gălăgie.

Mulţi cetăţeni se plâng de faptul că sunt nevoiţi să plătească, tot ei, pierderile de apă de pe reţea. Se va mai întâmpla acest lucru şi după finalizarea acestui proiect?

Daniel Drăgulin: Eu am avut discuţii cu cei de la Ecuaqua. Ei au venit cu un plan de măsuri prin care să diminueze pierderile de apă, suportate din motive obiective dar şi subiective. Unii dintre cetăţeni ar trebui să aibă conştiinţă şi să nu mai folosească apa fără să treacă prin contoar. Iar vecinii lor trebuie să ia atitudine în asemenea situaţii. O familie cu patru membri nu pot să consume doar doi metri cubi de apă. Nu este primarul de vină şi nici Primăria nu poate să plătească pierderile de apă. În anumite zone din oraş s-a reglementat această problemă şi, în prezent, nu mai sunt foarte multe blocuri în care locatarii reclamă că plătesc, în plus, apa potabilă.

Una din marile probleme din municpiul Călăraşi o constituie lipsa locuinţelor. Aţi identificat o soluţie pe termen lung pentru rezolvarea acestei situaţii?

Daniel Drăgulin: Bineînţeles! Aşa cum se ştie, se lucrează la un noul bloc C15 , cu 29 de locuinţe sociale. De asemenea, suntem în discuţii cu cei de la Agenţia Naţională de Locuinţe şi cu investitori privaţi pentru a deschide cât mai multe şantiere de lucru în vederea construirii de noi unităţi locative. Totodată, ducem tratative cu unii parteneri privaţi, care administrează scări de blocuri, şi dorim să găsim calea legală de le prelua. Suntem preocupaţi, în permanenţă, să identificăm şi alte soluţii pentru a construi un număr cât mai mare de locuinţe. Privesc această mare problemă cu multă responsabilitate, pentru că avem peste două mii de solicitări. Noi încercăm să găsim toate variantele posibile pentru construirea de locuinţe, destinate tinerelor familii, în condiţii cât mai avatajoase.

Sunteţi mulţumit de gradul de colectare a impozitelor şi taxelor locale?

Daniel Drăgulin: Atâta timp cât procentul de încasare a impozitelor şi taxelor colectate, la acest moment, este mai mare faţă de anul trecut, cu aproximativ 10%, sunt mulţumit. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a realiza toate investiţile pe care ni le-am propus pentru acest an.

Care sunt aceste investiţii?

Daniel Drăgulin: Până la finele anului, dorim să punem în practică cele două proiecte accesate pe Programul Operaţional de Pescuit, în valoare totală de 770.000 de euro. Este vorba de reamenajarea Parcului Dumbrava şi cel de modernizare a Grădinii ZOO. În toamna acestui an, vom moderniza hala de legume din piaţa Big. Vom reamenaja scuarul de pe strada Bucureşti şi sper că locuitorii muncipiului vor fi plăcut impresionaţi de ceea ce vom realiza acolo. Vom termina modernizarea străzii Belşugului şi consolidarea digului din zona Măgureni. Iar la începutul anului şcolar, sper să tăiem panglica la Şcoala de Vest şi la Liceul Tehnologic ,,Dan Mateescu”. De asemenea, dorim să inauguram strada I.L. Caragiale. Până la finele acestui an, vom finaliza lucrările de termoizolare a celor cinci blocuri (L1, M1, K17, L51 şi N34), a căror valoare se ridică la 1,19 milioane de euro, bani europeni atraşi prin Programul Operaţional Regional. De asemenea, vom începe lucrările de execuţie la Grădiniţa cu opt grupe de la Şcoala Gimnazială ,,Tudor Vladimirescu”. Totodată, aşteptăm confirmarea de la Compania Naţională de Investiţii pentru începerea lucrărilor pentru alte obiective edilitare, aşa cum sunt: construcţia unui modern bazin de înot şi a unei noi săli de sport la Colegiul Agricol ,,Sandu Aldea”, modernizare stadioanelor Dunărea şi Navrom.

Sunteţi mulţumit de activitatea funcţionarilor din primărie?

Daniel Drăgulin: Per ansamblu, sunt mulţumit de majoritatea direcţiilor din Primarie, dar este loc de mai bine. Însă, trebuie îmbunătăţită relaţia dintre unii funcţionarii din primărie şi cetăţeni. Atât funcţionarii noştri, cât şi unii cetăţeni trebuie să aibă o atitudine de respect reciproc, pentru că, numai printr-o bună comunicare, pot fi rezolvate toate problemele comunităţii noastre.

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Explozie la ISU Călăraşi: Doi pompieri răniţi grav

sâm iul. 25 , 2015
Vineri, 24 iulie a.c., în jurul orelor 16.00, într-o încăpere destinată depozitării carburanților, în timp ce se desfășurau activități administrative, a avut loc o deflagrație, urmată de un început de incendiu, în care doi subofițeri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi au fost răniţi. Având […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!