CRFPA Călărași/ Formarea profesională, o nouă abordare în strategia politicilor din domeniul muncii

ministrul-muncii-crfpa
În perioada 21-23 septembrie, la sediul  Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu al ANOFM, de la Râşnov, județul Brașov, a avut loc o întâlnire de lucru pentru dezbaterea strategiei politicilor de ocupare și cea de reformă,  în domeniul muncii şi formării profesionale. La dezbateri, au participat, alături de directorii centrelor de formare profesională,  ai AJOFM-urilor din ţară, ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Marcel  Dumitru Miclău.

În cadrul întâlnirii, ministrul Muncii a venit cu o nouă viziune asupra domeniului de ocupare a forţei de muncă, precum şi al formării profesionale, dovedind, în felul acesta, că are o implicare complexă  în soluţionarea tuturor problemelor din comunitatea românească,  în ceea ce priveşte piaţa muncii, şi nu numai.

Ministrul Muncii a transmis că Serviciul Public de Ocupare (SPO) trebuie să pună accent pe oferirea de servicii integrate grupurilor vulnerabile, persoanelor care sunt greu şi foarte greu ocupabile, explicând că acestea trebuie să fie identificate, trebuie să se stabilească problemele lor, în funcție de care să li se ofere servicii de profilare, de acompaniere.

“Sunt milioane de oameni care au vulnerabilităţi: fie sunt în sărăcie, fie sunt cu dizabilităţi, fie sunt privaţi de diverse posibilităţi de a accede la o viaţă decentă, sunt marginalizaţi şi ieşiţi din circuitul economic.”, a adăugat ministrul Muncii, subliniind că este rolul SPO să identifice aceste persoane și să găsească soluții pentru integrarea lor pe piața muncii.

foto-ruxandra-prica Prezentă la sesiunea de dezbateri  de la Râşnov a fost şi  directoarea Centrului Regional de Formare Profesională  Adulţilor (CRFPA) Călăraşi, care a dus în atenţie  mai multe detalii privind noua strategie pentru ocuparea muncii şi formarea profesională.

,,În cadrul discuţiilor pe care le-am avut, domnul ministru Dragoş Pâslaru  a  început prin a puncta lipsa omogenităţii a pieţii muncii, din România. Dânsul ne-a specificat faptul că fiecare centru regional, din ţară, trebuie să îşi stabilească indicatorii în funcţie de specificul  economic şi social  al zonei în care îşi desfăşoară activitatea. Astfel,  aceste instituţii vor trebui să-şi  adapteze serviciile pe necesităţile agenţilor economici, dar şi a persoanelor care doresc să obţină o nouă calificare profesională şi  să se integreze pe piaţa muncii.

În acest sens, pe viitor, se va pune accent pe medierea de competenţe, şi anume pe diferenţierea persoanelor aflate în cautarea unui loc de muncă, în funcţie de nivelul de studii, şi de calificare.  În cadrul întâlnirii, noi, toţi cei prezenţi ne-am propus să ne implicăm, mult mai mult în relaţia de mediere dintre angajatorii şi persoanele care doresc să ocupe un loc de muncă. Acest lucru presupune și o mai mare implicare a factorilor decizionali, de la nivelul autorităţilor locale,  dar şi al agenţilor economici, astfel încât să se conştientizeze faptul că, fără  resurse umane bine calificate, nu putem avea progres economic.

O altă problemă pusă în discuţie  a fost şi necesitatea integrării pe piaţa muncii a persoanelor defavorizate care, în majoritatea cazurilor, nu au studii. De aceea,  dânsul a  sugerat să se pună accentul pe accesarea proiectelor de pregătire educaţională, de tip ,,Şansa a doua”, pe Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, pentru studii minimale de alfabetizare, destinate unor astfel de persoane.  Acolo trebuie ca instituţiile noastre să intervină cu servicii de sprijin  pentru a-i îndruma să îşi facă o scrisoare de intenţie sau un Curriculum Vitae, în vederea prezentării la un interviu de angajare.

De asemenea, un accent deosebit se va pune pe profilarea şomerilor. Fiecărei persoane aflate în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă i se va crea un profil al mediului său de viaţă, din punct de vedere medical, social şi al locurilor de muncă deţinute. Prin realizarea unui asemenea profil  se va şti exact ce calificare li se poate asigura unor astfel de persoane, dar şi condiţiile de desfăşurarea a  cursurilor de formare destinate acestora. O altă componentă, care va   face  obiectul  modificărilor Legii nr. 76/ 2002,  se referă la stimularea mobilităţii muncii în ţara noastră.  Astfel vor fi acordate prime de încadrare pentru  persoanele care se vor lucra la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu. Se vor acorda  prime de instalare pentru găsirea unei locuinţe, celor care lucrează la mare distanţă de casă. Totodată,  domnul Marcel Dumitru Miclău, președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), a pus accentul pe problematica tinerilor, arătând că procentul celor care nu sunt integraţi pe piaţa muncii este, în continuare, foarte mare și că este nevoie ca ei să beneficieze de sprijin, mai ales că mulți nu sunt pregătiți suficient să ocupe un loc de muncă.  O altă noutate, pusă în discuţie şi care se va regăsi  în Legea nr. 76/2002, se referă la acordarea unor vauchere pentru persoanele care urmează, gratuit, cursuri de  formare profesională. Valoarea acestora va fi în funcţie de durata, costul şi nivelul  cursului de calificare urmat.  O atenţie deosebită va fi acordată şi tinerilor post-instituţionalizaţi.  Aceştia vor fi încurajaţi să urmeze cursuri de calificare şi vor fi incluşi, cu prioritate, în grupurile ţinţă din cadrul proiectelelor europene ce vizează formarea profesională.  Se va pune accent pe accesarea proiectelor finațate din fondurile europene, ce  vor oferi posibilitatea dezvoltării serviciilor integrate, realizarea parteneriatelor cu mediul academic, ONG-urile, cu instituții de pe plan local, pentru a oferi servicii atât pentru tinerii  ce se încadrează în profilul beneficiarilor programului Neets, cât și tuturor categoriilor vulnerabile.

Se mai are în vedere o mai bună pregătire a personalului  din centrele de formare profesională, în vederea aprofundării cunoştinţelor privind managementul şi  achiziţiile publice.”, a precizat Ruxandra Prică, directorul CRFPA Călăraşi.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

IPJ Călăraşi scoate la concurs 55 de posturi

sâm oct. 1 , 2016
Începând de luni, 03 octombrie a.c., la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi se va da startul înscrierilor pentru concursul de angajare din sursă externă. Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi îi sunt alocate 55 de posturi pentru încadrări din sursă externă în specialităţile ordine publică – mediul urban şi rural, […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!