Conturile în lei și valută, prezente și viitoare, ale lui Ștefan Poenaru și Văleanu Traicu Maria Ecaterina puse sub sechestru

Print Friendly, PDF & Email

Stefan PoenaruProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

POIENARU ȘTEFAN, administrator al SC Agrofam Holding SRL și S.C. Agrofam Prod SRL, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– complicitate la infracțiunea de înșelăciune,
– participație improprie la tentativă la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– participație improprie la tentativă la infracțiunea de înșelăciune,
– participație improprie la fals în declarații,

VĂLEANU-TRAICU MARIA-ECATERINA, fiica primului, asociat unic al S.C. Agrofam Prod SRL, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

– folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei,
– înșelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În intervalul 17.08.2009-03.09.2010, în contextul unui proiect privind modernizarea unei exploatații agricole, inculpatul Poienaru Ștefan, în calitate de administrator al S.C. Agrofam Prod SRL a sprijinit-o pe inculpata Văleanu Traicu Maria Ecaterina, să manipuleze procedura de achiziții, prin simularea unei proceduri de licitație pentru achiziționarea de echipament, obținând în această modalitate fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene și bugetul național, în cuantum de 3.838.000 lei.
De asemenea, în același context, inculpatul Poienaru Ștefan a sprijinit-o pe inculpata Văleanu Traicu Maria Ecaterina să întocmească documente inexacte, prezentate ulterior autorității contractante și în baza cărora aceasta din urmă a obținut suma de bani respectivă.
Cercetările desfășurate în cauză au scos la iveală, printre altele, faptul că echipamentul finanțat în cadrul proiectului, a fost livrat firmei beneficiare, cu mai mult de un an înainte de a fi achiziționat oficial în anul 2009, din fondurile nerambursabile primite.

În luna aprilie 2013, inculpatul Poienaru Ștefan, în calitate de asociat unic și administrator al S.C. Agrofam Holding SRL, cu intenție, a determinat o persoană să depună la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură Călărași documente inexacte, cu scopul de a obține pe nedrept fonduri europene și din bugetul național, în cuantum de 642.792,57 lei, bani ce reprezintă plata unică pentru o suprafață de teren arabil de 991,58 ha, pe care nu o deținea în mod legal.
În aceeași perioadă, pentru a intra în posesia acelei sume de bani, inculpatul Poienaru Ștefan, cu intenție, a determinat aceeași persoană să se prezinte și să declare, în mod nereal, în fața reprezentanților legali ai Primăriei Comunei Borcea, că societatea S.C. Agrofam Prod SRL deține legal și exploatează pe raza acelei localități o suprafață agricolă substanțial mai mare decât cea reală.
Acest aspect a avut ca urmare emiterea de către Primăria Comunei Borcea a unei adeverințe neconforme cu realitatea, utilizată ulterior la APIA Călărași.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumelor de bani, în lei și valută, prezente și viitoare, existente în conturile celor doi inculpați, până la concurența sumei de 3.838.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călărași, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Please enter banners and links.

Next Post

Marți, Gena Iliescu va fi condusă pe ultimul drum

lun sept. 21 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Eugenia Iliescu, o persoană binecunoscută în județul Călărași ca om de afaceri, femeie implicată activ în politică, ocupând și funcția de consilier județean, până în primăvara acestui an, și, totodată, un om sufletist care a întins mereu o mână de ajutor nevoiașilor, prin acțiuni caritabile, […]