Centrul de Asistență Medico-Socială Călărași este un loc unde cererile sunt, în fiecare an, de, cel puțin trei ori, mai mari decât capacitatea acestuia. Aici sunt internate, cu prioritate, cazurile sociale, cu probleme medicale.
Centrul de Asistență Medico-Socială Călărași a semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, prin Agenția de Dezvoltare Sud-Muntenia, în calitate de Organism Intermediar, contractul de finanțare nr. 3731/24.05.2013, prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 3, Domeniul Major de Intervenție 3.2, cu o valoare totală de 764.289,97 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR de 439.379,98 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național de 66.682,37 lei.
Directorul instituției, Leontin Constantinescu ne-a vorbit despre evoluția lucrărilor de mărire a capacității Centrului, un fapt datorat câștigării proiectului selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională: „Modernizarea Centrului de Asistenţă Medico-Socială Călăraşi”.
Când a început derularea proiectului?
L. Constantinescu: Data începerii proiectului a fost 24 mai 2013 şi va trebui finalizat în luna iunie a acestui an. Obiectivul proiectului este acela de extindere a capacitaţii şi modernizarea infrastructurii Centrului de Asistenţă Medico – Socială din judeţul Călăraşi, prin mărirea capacităţii de internare, insuficientă în prezent şi dotarea cu echipamente necesare oferirii serviciilor de asistenţă medico – socială de calitate, care vor fi puse la dispoziţia potenţialilor beneficiari, acoperind nevoi recunoscute la nivel judeţean.
Cine sunt beneficiarii serviciilor Centrului?
L. Constantinescu: Beneficiarii serviciilor acordate în Centrul de Asistenţă Medico-Socială Călăraşi sunt persoane cu afecţiuni cronice, care necesită tratament permanent, supraveghere şi asistare şi care, din cauza unor motive de natură fizică, socială sau economică, nu mai au posibilitatea de a-şi asigura nevoile medico-sociale şi nici de a se integra în viaţa socială.
Ce îşi propune proiectul?
L. Constantinescu: Extinderea capacitaţii Centrului de Asistenţă Medico – Socială din judeţul Călăraşi, cu 6 locuri, modernizarea şi echiparea clădirii, îmbunătăţirea condiţiilor oferite pacienţilor deserviţi în centru, creşterea capacităţii şi calităţii serviciilor de asistenţă medicală, îmbunătăţirea condiţiilor tehnice şi de ambient în care se desfăşoară actul medical.
În ce stadiu se află lucrările de extindere şi modernizare?
L. Constantinescu: Suntem în perioadă de achiziţie a dotărilor pentru cabinetul de recuperare medicală. În maxim două săptămâni, începe să se toarne placa la partea superioară a clădirii ce este extinsă, aproximativ 120 mp, şi, în două-trei luni, de la turnare, construcţia va fi gata. Va fi amenajat, inclusiv, un parc, prevăzut cu alei, pomi, canapele, pentru recreere.
Câte solicitări aveţi pentru internare?
L. Constantinescu: Cel puţin, de trei ori mai mari decât capacitatea centrului. Solicitările sunt peste sută, dar suntem nevoiţi să ne limităm la cele 19 locuri, actuale. Cea mai lungă perioadă stată la noi, de o persoană, este a unui bătrân de 93 de ani, pe care îl avem în Centru de 6 ani. În 7 ani, nu am înregistrat decât un deces. În general, la noi au venit persoane a căror speranţă de viaţă era considerate a fi de, maxim, două-trei luni, şi au ajuns să fie aici de doi sau trei ani de zile.
Câte cadre medicale aveţi?
L. Constantinescu: Sunt 6 asistente, 10 infirmiere şi doi medici, cu jumătate de normă. Le asigurăm medicaţia, dar este şi o contribuţie a bolnavilor, care au venit, cu 40% din valoarea acestuia. Oricum, este cu mult sub costul pe care îl asigurăm lunar, pe cap de bolnav, care se ridică la suma de 2.900 de lei, care înseamnă cazare, personal, masa, întreţinere, medicamente şi material sanitare, salarii personal. Banii ne vin din două surse: de la Consiliul Judeţean pentru partea extra-medicală şi de la Ministerul Sănătăţii, pentru cheltuielile cu materialele sanitare şi personalul medical.
Ce înseamnă această extindere, pentru Centru?
L. Constantinescu: Este o suplimentare cu 30% practic, a locurilor actuale şi chiar dacă pare un număr mic, 6, este foarte important pentru că au fost situaţii în care până să apară Centrul de noapte, al Primăriei Călăraşi, am avut şi cazuri în care am depăşit capacitatea. Acum doi ani, când au fost -20 grade Celsius, am pus şi câte trei bolnavi, în două paturi. Dar, de regulă, cei care sunt pe picioarele lor, când se încălzeşte vor să plece şi revin în anotimpul rece. Doar că, după ce pleacă nu mai urmează tratamentul şi se întorc cu probleme, ca atunci când au venit prima dată şi trebuie luat întreg tratamentul de la capăt.
Persoană de contact pentru proiect este manager de proiect Leontin Constantinescu,
tel/fax: 0242311735, email: camscalarasi@yahoo.com
Please enter banners and links.