Ce se mai întâmplă prin PNL
- Prezent sâmbătă, 10 mai, la Bacău, președintele PNL, Crin Antonescu, în cadrul conferinței de presă, și-a manifestat nemulțumirea față de încercările premierului Victor Ponta și ale președintelui Traian Băsescu de a boicota dezbaterile despre Parlamentul European. ” Noi nu am sărit cu parașuta, nu am anunțat când și pe cine trimitem la pușcărie, noi am vorbit despre Parlamentul European, despre opțiunile noastre privitoare la politica industrială, la agricultură, la mediu, la toate marile probleme care stau în fața Europei și implicit și a României”.
Crin Antonescu a mai afirmat că, în ciuda contextului generat de Victor Ponta și Traian Băsescu, PNL reușește să facă o campanie mai mult decât civilizată și încearcă să contureze, chiar în raport cu adversarii săi politici sau cu ceilalți competitori, linii de consens necesare României. Precizând că: ” dincolo de diferențele ideologice trebuie să existe niște puncte de consens pe ceea ce înseamnă interesul național”, liderul liberalilor a evidențiat atât apelul la o discuție politică făcut de PNL către partidele ce vor avea reprezentanți în P.E., cât și apelul către principalii actori politici privind creșterea bugetului alocat Apărării, dat fiind contextul geopolitic. Aceste inițiative vin din convingerea că România trebuie să fie bine reprezentată în anii următori în propriile sale autorități, și în Parlamentul European.
Președintele PNL a conchis că alegerile din 25 mai, ”sunt parte al unui proiect pe care PNL îl crede realizabil prin parlamentarii europeni, dar și prin Parlamentul României, printr-un alt guvern al României, și printr-un alt președinte al României. De aceea, în loc să discutăm despre ipotetice alianțe și ipotetici candidați, mi se pare important să discutăm despre proiecte. Când există un proiect poți vedea cine este dispus să susțină acest proiect și asta mi se pare esențial”.
- PNL propune ca România să treacă la ora Europei Centrale. Într-o totală convergență cu valorile europene, PNL propune, printr-un manifest simbolic, schimbarea orei României și trecerea acesteia la ora Europei Centrale. Astfel, România ar avea aceeași oră ca Germania, Italia, Spania, Franța, Polonia, Cehia, Ungaria, Belgia sau Olanda.
“Este o declarație de intenție clară și fermă către valorile europene, de demnitate europeană, pe care liberalii și le asumă fără echivoc. România trebuie să se alinieze la ritmul Europei, atât politic, economic, social, cât și simbolic. Relațiile noastre de parteneriat economic, colaborare politică și administrativă sunt în primul rând cu instituții și companii europene. În plus, câteva milioane de români se află în Europa și sunt în legătură cu familiile și prietenii din țară, iar o astfel de măsură ar avea o contribuție și în plan social, la crearea sentimentului de apartenență la o Europă Unită”, a declarat prim-vicepreședintele PNL, Klaus Johannis.
Partidul Național Liberal consideră că este momentul să lăsăm trecutul în urmă și să alegem ferm calea europeană. Vrem să avem aceeași oră cu marile orașe europene, să îndreptăm diferența dintre noi și europeni, o diferență care nu se justifică.