Palatul Administrativ al județului Călărași ruinat de nepăsarea autorităților guvernamentale

Print Friendly, PDF & Email

Prefectura_Calarasi sediuConstruit în anul 1898 de arhitectul italian G.D. Ciconi și destinat, încă de pe atunci, Instituției Prefectului, Palatul Administrativ ,,Barbu Știrbei” a devenit, peste timp, o clădire emblematică a județului. Acest edificiu istoric de mare anvergură ce găzduiește, în prezent, Prefectura Călărași se transformă, din păcate, într-o adevărată ruină. Motivul este unul singur: lipsa banilor. Din anul 2009 și până în prezent, Guvernul României nu a mai alocat  niciun ban pentru continuarea lucrărilor de restaurare și consolidare a Palatului Administrativ Călărași.

Reconstrucția clădirii a început în anul 2006, când Palatul a fost propus pentru consolidare și restaurare, fiind inclus în ,,Proiectul de  diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităților”, proiect finanțat de Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare și Ministerul Dezvoltării Regionale. Valoarea totală a lucrărilor contractate s-a ridicat la 7,2 milioane de lei. Cu acești bani,  s-au executat lucrări de  consolidare a structurii de rezistență, de restaurare, de arhitectură și de reabilitare a rețelei de utilități. Lucrările ar fi urmat să se finalizeze în luna iunie a acestui an. În ciuda numeroselor diligențe pe care le-a făcut la Guvern, actuala conducere a Consiliului Județean, dar și cea a Prefecturii Călărași, banii necesari nu au sosit.

Ultima solicitare pentru  alocarea unor fonduri financiare a fost înaintată în luna septembrie 2012. În  documentul semnat de cele două instituții, este menționat faptul că mai sunt necesari 12,6 milioane de lei, pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucție. Autoritățile călărășene au solicitat, la acea vreme, alocarea sumei de 6,3 milioane de lei din Fondul de  rezervă al  Guvernului, pentru finalizarea modernizării și consolidării  clădirii, pentru a nu fi periclitate lucrări executate până la acel moment. Dar de atunci și până în prezent, Guvernul  nu a  dat niciun ban și lucrările, deja executate, se degradează pe zi ce trece.

Autoritățile județene dau neputincioase din umeri, afirmând că nu au bani necesari pentru  finalizare lucrărilor de execuție, extrem de costisitoare. Din bugetul județului, pe anul 2013,  au fost  repartizați  69.000 de lei , bani care vor acoperi numai lucrarile de conservare a construcției. Președintele Consiliului Județean, Răducu Filipescu  se declară pesimist în această privință, afirmând că nu întrevede  nicio sursă financiară, în afara celor guvernamanentale care să asigure banii necesari.

Și cum soluții nu s-au găsit deocamdată,  Palatul Administrativ, monument istoric de importanță națională, riscă să devină  un mare edificiu „îngropat” de nepăsarea autorităților guvernamentale.

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

40 de persoane au fost angajate, pe loc, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă din Călăraşi și Oltenița

mar apr. 23 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱479 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au participat vineri, 19 aprilie 2013, la Bursa Generală  a Locurilor de Muncă organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă – Călărași. Acţiunea s-a desfășurat  atât la sediul Agenţei Locale din Călăraşi , […]