Palatul Administrativ al județului Călărași ruinat de nepăsarea autorităților guvernamentale
Construit în anul 1898 de arhitectul italian G.D. Ciconi și destinat, încă de pe atunci, Instituției Prefectului, Palatul Administrativ ,,Barbu Știrbei” a devenit, peste timp, o clădire emblematică a județului. Acest edificiu istoric de mare anvergură ce găzduiește, în prezent, Prefectura Călărași se transformă, din păcate, într-o adevărată ruină. Motivul este unul singur: lipsa banilor. Din anul 2009 și până în prezent, Guvernul României nu a mai alocat niciun ban pentru continuarea lucrărilor de restaurare și consolidare a Palatului Administrativ Călărași.
Reconstrucția clădirii a început în anul 2006, când Palatul a fost propus pentru consolidare și restaurare, fiind inclus în ,,Proiectul de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităților”, proiect finanțat de Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare și Ministerul Dezvoltării Regionale. Valoarea totală a lucrărilor contractate s-a ridicat la 7,2 milioane de lei. Cu acești bani, s-au executat lucrări de consolidare a structurii de rezistență, de restaurare, de arhitectură și de reabilitare a rețelei de utilități. Lucrările ar fi urmat să se finalizeze în luna iunie a acestui an. În ciuda numeroselor diligențe pe care le-a făcut la Guvern, actuala conducere a Consiliului Județean, dar și cea a Prefecturii Călărași, banii necesari nu au sosit.
Ultima solicitare pentru alocarea unor fonduri financiare a fost înaintată în luna septembrie 2012. În documentul semnat de cele două instituții, este menționat faptul că mai sunt necesari 12,6 milioane de lei, pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucție. Autoritățile călărășene au solicitat, la acea vreme, alocarea sumei de 6,3 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru finalizarea modernizării și consolidării clădirii, pentru a nu fi periclitate lucrări executate până la acel moment. Dar de atunci și până în prezent, Guvernul nu a dat niciun ban și lucrările, deja executate, se degradează pe zi ce trece.
Autoritățile județene dau neputincioase din umeri, afirmând că nu au bani necesari pentru finalizare lucrărilor de execuție, extrem de costisitoare. Din bugetul județului, pe anul 2013, au fost repartizați 69.000 de lei , bani care vor acoperi numai lucrarile de conservare a construcției. Președintele Consiliului Județean, Răducu Filipescu se declară pesimist în această privință, afirmând că nu întrevede nicio sursă financiară, în afara celor guvernamanentale care să asigure banii necesari.
Și cum soluții nu s-au găsit deocamdată, Palatul Administrativ, monument istoric de importanță națională, riscă să devină un mare edificiu „îngropat” de nepăsarea autorităților guvernamentale.