Călărași/Copiii cu dizabilităţi, pe podiumul concursurilor artistice naţionale

Print Friendly, PDF & Email

copii-ces-2copii-ces1Formarea educaţională, pentru copiii cu dizabilităţi, constituie o adevărată provocare pentru părinţi, dar şi pentru educatori. Sunt unici, în felul lor, chiar dacă mulţi dintre ei nu pot scrie şi să citească sau  să vorbească coerent. Însă, ei au alte calităţi care îi pun în valoare, aşa cum este sensibilitatea afectivă şi talentul artistic. Pentru că destinul nu a fost atât de generos cu ei, aceşti copii nu se pot comporta normal, din punct de vedere social, dar asta nu îi împiedică să facă performanţă. Prin aptitudinile lor  deosebite, au  obţinut multe rezultate bune, în activităţile în care sunt implicaţi.  Ei sunt elevii la Gimnaziul Carol 1 din Călăraşi, de la  clasele de învăţământ special.

De-a lungul ultimilor doi ani, aceşti elevi au obţinut o serie de performanţe, demonstrând, astfel, întregii comunităţi călărăşene, că sunt mereu dornici de  performanţă şi că au un deosebit talent. Dar toate reuşitele lor se datorează, îndeosebi, dascălilor care le îndrumă paşii în drumul devenirii lor.

La Festivalul Naţíonal de Teatru “ Praf de stele”- de la Timişoara, desfăşurat în perioada 14-16 octombrie 2016, au participat 10 copii cu Cerinţe Educaţionale Speciale, de la Gimnaziul Carol 1. La sectiunea “Datini si obiceiuri din Bărăgan” au obţinut Locul 1, iar la secţiunea “Dansuri Populare” au luat Locul 3. Îndrumaţi şi coordonaţi de profesoara Mariana Postolache, ei au captivat atenţia publicului, dar şi a organizatorilor.

La Concursul de Dans „Împreună pentru viitor”,  sub egida Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară(SNAC) -etapa regională, ce a avut loc în municipiul Slobozia, judeţul Ialomiţa, în data de 25 aprilie 2016, au luat Locul 3.

Au obţinut  Locul 2 la Festivalul Naţional al Artei şi Creativităţii “4 Ever Friends”, organizat la Buzău, în data de 27 mai 2016, şi locul 3 la Festivalul – Concurs Naţional de Folclor pentru Copii şi Tineret “Magia Sfinxului”, ce s-a derulat în oraşul Buşteni, judeţul Prahova, în perioada 2 – 4 septembrie 2016.

La Concursul de Dans „Împreună pentru viitor” – Strategia Naţională de Acţiune Comunitară (etapa regională), ce s-a desfăşurat în oraşul Plopeni, judeţul Prahova, în data de 6 mai 2015, au luat locul 3; Locul 2 la Festivalul – Concurs de Folclor „Ciobănaşul”, din cadrul proiectului „Moşteniri Culturale” (ediţia a III-a) ce a fost susţinut în satul Bucova, comuna Băuţar, judeţul Caraş Severin, în data de 5 iunie 2015 au obţinut Locul 2. De asemenea, au obținut locul la Concursul de Dans „Împreună pentru viitor” – Strategia Naţională de Acţiune Comunitară (etapa regională), ce a avut loc în municipiul Slobozia, judeţul Ialomiţa, în data de 25 aprilie 2016.

Profesoara Mariana Postolache, cea care a coordonat  participarea acestor copii  la  astfel de concursuri, a precizat  cât de importantă este implipcarea lor în aceste activităţi competiţionale.

„Este o mare satisfacţie, atât pentru noi, profesorii, care ne ocupam de aceşti copii deosebiţi, dar şi pentru ei, atunci când, după o muncă asiduă, ne întoarcem de la concursuri şi festivaluri cu diplome şi trofee. De exemplu, la festivalul de la Timişoara au participat 10 elevi cu nevoi speciale şi au ocupat podiumul. Ei au fost foarte bucuroşi că au beneficiat, cu acel prilej, de o excursie la Târgu Jiu, unde au vizitat capodoperele lui Constantin Brâncuşi, iar la întoarcere, au vizitat centrul vechi al Sibiului”, a precizat prof. Mariana Postolache.

Şi profesoara psihopedgog, Dorina Petcu a dorit să evideţieze abilităţile deosebite  şi implicarea acestor copii în activităţi artistice. „Pregătirea elevilor noştri presupune  multă răbdare, tact pedagogic şi dăruire.  Melodiile populare au fost alese, în funcţie de  posibilităţile lor de mişcare,  pentru că mulţi dintre ei au probleme cu ritmul şi cu coordonarea. Însă, prin repetiţii zilnice, prin perseverenţă, au reuşit să facă faţă cu brio la astfel de competiţii. În felul acesta, ei se simt motivaţi  şi valorizaţi.Talentul, reuşita şi bucuria de a câştiga fac parte din viața lor ! Îi felicit pentru toate performanţele obţinute!”, a menţionat prof. psihopedagog. Dorina Petcu.

Dar cum participarea la astfel de competiţii naţionale presupune un anumit efort finaciar, pentru succesul acestor copii au contribuit  firme şi oameni de bine, care au asigurat sponsorizarea.  Primăria Călăraşi, Inspectoratul Şcolar Călăraşi au asigurat transportul.  Clubul Rotary Călăraşi a asigurat deplasarea copiilor la Festivalul de la Timişoara, iar cazarea a fost asigurată de firma Elma VP. Costumele populare au fost asigurate cu sprijinul Tenaris Silcotub, S.C. Atrium SRL şi al firmei „ Costume Populare” Cluj Napoca. Printre sponsori s-a numărat şi Clubul Rotary Kids Timişoara.

,,Mulţumim pentru sprijinul acordat, domnului primar Daniel Drăgulin, domnului inspector general şcolar, prof. dr. Constantin Tudor, precum şi domnului director al şcolii noastre, prof. Marin Neaţă, Dorim, de asemenea, să le adresăm mulţimiri  şi tuturor celor care ne-au ajutat   să participăm   în bune condiţii la aceste competiţii!”, a mai spus prof. Mariana Postolache.  copii-ces3diplome-ces

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

La această oră, IPJ Călărași și Direcția Operațiuni Speciale efectuează 13 percheziţii, în Călăraşi, Iflov, Giurgiu, Dâmboviţa şi Bucureşti

mie nov. 2 , 2016
În această dimineață, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi și ai Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, efectuează 13 percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. La data de 2 noiembrie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi […]