Călărași: Începe Festivalul transfrontalier din cadrul proiectului ”19TH Century Fashion Show”

001În perioada 12-15 Iunie 2014 se va organiza în Călărași cea de-a doua parte a Festivalului transfrontalier româno-bulgar din cadrul Proiectului ”19TH Century Fashion Show”.

Poiectul, în valoare totală de 249.940,75 euro, este finanțat prin Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, și este implementat de Primăria Glavinitza-lider de proiect în parteneriat cu Asociația Eurointegra, ambele din Bulgaria, Inspectoratul Școlar Județean Călărași și Asociația Acces Călărași.

Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea unei coeziuni sociale mai bune în regiunea transfrontalieră prin cunoaștere culturală reciprocă și colaborare pentru dezvoltarea zonei de graniță.

Obiectivul specific este stabilirea unui parteneriat durabil între elevii și școlile din localitatea Glavinitza din Bulgaria și din comuna Grădiștea și județul Călărași.

Activitățile principale ale proiectului sunt organizarea a două festivaluri de câte patru zile, în localitatea Glavinitza din Bulgaria și Călărași din România, cu participarea a 147 de copii români și bulgari. De asemenea, vor fi tipărite broșuri care vor conține informații despre proiect și despre obiceiurile și tradițiile din ambele țări dunărene, din secolul al 19-lea până în zilele noastre. Va fi realizat și un site www.century.eu cu informații relevante despre proiect și moștenirea culturală din România și Bulgaria.

Prima parte a festivalului, care a avut loc deja în perioada 02-05 iunie 2014 în localitatea Glavinitza, s-a bucurat de un enorm succes. Astfel, pe perioada a patru zile, micul orășel Glavinitza a fost plin de zâmbetele și bucuria 147 de copii, români și bulgari, de pe ambele maluri ale Dunării.

După deschiderea oficială a festivalului din prima zi s-a făcut vernisajul Expoziției de fotografii ale copiilor cu titlul ”Frumusețea locurilor în care trăiesc”. Realizarea fotografiilor a început cu mult timp în urmă, selecția finală făcându-se din câteva sute de către expertul fotograf angajat special.

Pe toată perioada celor patru zile vizitatorii au avut posibilitatea să voteze fotografiile care le-au plăcut cel mai mult, cu ajutorul unor bilete de vot care au fost introduse într-o urnă. Fotografia câștigătoare reprezenta biserica din Glavinitza și a fost realizată de o fetiță din aceeași localitate.

012A doua zi a continuat cu primele două meciuri din Turneul de minifotbal. Echipele au fost formate pe două categorii de vârstă, 10-13 ani și 14-16 ani. Turneul de minifotbal a continuat și în celelalte zile cu încă patru partide tinerii dând dovadă de mult dinamism și fair-paly.

Turneul de fotbal va continua în cea de-a doua parte a festivalului, care se va desfășura în Călărași, unde echipele câștigătoare din grupele corespunzătoare de vârstă vor fi premiate.

În seara aceleiași zile a avut loc o Prezentare de costume populare. Selecția costumelor s-a făcut de către copii aceștia prezentând costume populare de băieți și fete din diferite zone folclorice din România și Bulgaria. Prezentarea costumelor a fost punctată din loc în loc de cântece interpretate de copii. Și pentru acest eveniment spectatorii au avut posibilitatea să voteze cel mai interesant costum.

008Punctul culminat al festivalului din Glavinitza a fost probabil Spectacolul de dansuri populare. Copiii, români și bulgari, pregătiți în prealabil de coregrafi de dansuri folclorice, au prezentat un spectacol de înaltă ținută artistică. Copiii bulgari au prezentat dansuri din diferite zone folclorice din Bulgaria ale diferitelor etnii – bulgari, turci, țigani. Copiii români au avut un program alcătuit din două suite de dansuri folclorice din Mundenia de Nord și de Sud, și bineînțeles, dansul Călușului. În final, toți copiii împreună cu spectatorii au făcut o horă mare. Și pentru dansuri spectatorii au avut posibilitatea să voteze. Cele mai multe aprecieri din partea publicului le-a avut suita de dansuri din Muntenia de Nord.

În ultima zi s-au jucat ultimele meciuri de minifotbal și a avut loc închiderea oficială a festivalului.
013Urmează partea a doua a festivalului din Călărași în perioada 12-15 iunie 2014. Evenimentele principale vor fi organizate și aici, respectiv:

–      Spectacol comun de dansuri și cântece populare din România și Bulgaria;

–      Paradă și prezentare de costume populare din diferite regiuni folclorice din cele două țări;

–      Expoziție de fotografii realizate de copii cu tema ”Frumusețea locurilor în care trăiesc”;

–      Turneu de minifotbal.

În plus, copiii de la Școala din com. Grădiștea și Școala nr. 11 din Călărași le-au pregătit colegilor lor din Bulgaria multe surprize.

Deschiderea Festivalului din Călărași va avea loc în data de 12 Iunie 2014, începând cu ora 16,00, în sala Consiliului județean Călărași, str.1 Decembrie 1918, nr.1.

Încărcați de energie și bunădispoziție copiii din ambele țări cu siguranță vor prezenta momente de neuitat locuitorilor din Călărași.

Please enter banners and links.

Next Post

Patrula de Reciclare de la GPP Rostogol a obţinut locul I, pe judeţ

joi iun. 12 , 2014
Patrula de Reciclare, programul naţional de educație de mediu al Asociației Române pentru Reciclare RoRec, derulat în parteneriat cu Inspectoratele Școlare și cu avizul Ministerului Educației Naționale, a reunit, numai în acest an scolar, peste 20.000 de tineri și profesori, desfășurându-se în 1018 unități de învățământ preuniversitar, din București şi din toate judeţele țării. Toti copiii […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!