Boboteaza, în comuna Modelu, o tradiție păstrată în timp

Print Friendly, PDF & Email

2014-01-06 11.36.43Boboteaza, ziua Botezului lui Iisus Hristos în apa Iordanului, de către Sfântul Ioan Botezătorul, constituie prilej de mare sărbătoare pentru lumea creştin- ortodoxă. În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, toţi românii sărbătoresc, cu mare cinste, Boboteaza. Nu au făcut excepţie de la această tradiţie, nici locuitorii comunei Modelu, care au participat, și în acest an, într-un număr impresionant de mare, la toate manifestările ocazionate de această mare sărbătoare. Încă de la preotiprimele ore ale dimineţii, locuitorii comunei, alături de edilul Gheorghe Dobre, au participat la Slujba Sfintei Liturghii, ce a fost oficiată de preoţii Costel Lazăr şi Mădălin Dumitraşcu, la Biserica Sf. Nicolae.
Apoi, pe malurile Borcei, în faţa a peste 2000 de modeleni, cei doi preoţi au ţinut slujba Agheazmei Mari, după care a urmat momentul aruncării Sfintei Cruci, în apele Borcei. tinerii s au aruncat dupa CruceChiar dacă nu au avut de înfruntat gerul de altădată, doar şase tineri din comună au avut curajul să se arunce în apele Borcei pentru a recupera Crucea. recuperatorii CruciiInedit a fost faptul că, pentru prima oară, Crucea a fost prinsă de doi tineri, Ştefan Toader şi Gigi Anton care au fost felicitaţi şi au fost premiaţi de către primarul Gheorghe Dobre cu câte 300 de lei. Ceilalţi înotători au primit câte un premiu de consolare de câte 150 de lei. Unul din cei doi câştigători, Ştefan Toader s-a arătat bucuros de reuşita sa, spunând că este pentru prima oară când a recuperat Crucea din apă. Pe malurile Borcei, pe un teren special amenjat, toţi modelenii care au participat la manifestările prilejuite de Bobotează, au degustat câte o porţie de fasole fierbinte asezonată cu vin fiert.
Gheorghe Dobre: ,,Mă bucur că sărbătoarea Bobotezei este apreciată de modeleni”
se imparte fasoleaEdilul comunei Modelu, Gheorghe Dobre s-a arătat bucuros de faptul că la Boboteaza, din acest an, au participat un număr mult mai mare de cetăţeni din comună.,,Este al nouălea an, consecutiv, când primaria Modelu organizează această sărbătoare. fasoleÎn acest an, am pregătit 12 ceaoane cu fasole pe care le-am împărţit atât în Modelu, cât şi în satul Tonea. Prin manifestările pe care le organizăm, an de an, dorim să păstrăm datinile lăsate de străbunii noştri, de Bobotează, pe care le vom continua şi în viitor. Mă bucur că în acest an, la această mare sărbătoare, au participat mult mai mulţi modeleni, ceea ce îmi confirmă faptul că, manifestările Bobotezei, organizate de primărie, sunt apreciate de modeleni”, a precizat primarul Gheorghe Dobre.
La sărbătorea Bobotezei au participat, alături de modeleni, şi autorităţile locale şi oficialităţi ale judeţului Călăraşi: senatorul Iulian Dumitrescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Bogdan Georgescu, subprefectul judeţului, Ion Stan, consilierii judeţeni, Marian Drăgan şi Marian Dinulescu; precum şi directori ai instituţiilor publice: comandantul Poliţiei Municipale Călăraşi, cms. sef. Vasile Luchian, comandant ISU, cms. sef. Daniel Popa şi Jenel Şerban, directorul Oficiului Judeţean APDRP Călăraşi.

Please enter banners and links.

Next Post

Șoferul din cauza căruia doi oameni au murit, în accident, la Tonea, a fost arestat

mie ian. 8 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Potrivit Biroului de presă al I.P.J. Călăraşi, marţi 7 ianuarie, magistraţii Judecătoriei Călăraşi au dispus arestarea preventivă. pentru următoarele 29 de zile. a lui O. Stănel, autorul accidentului din data de 5 ianuarie, în satul Tonea. Poliţiştii Serviciului Rutier Călăraşi l-au prezentat ieri, 7 ianuarie, […]