Ecoaqua Călărași bulversată de greutăţi financiare

foto ecoaqua Aşa cum arată Raportul de activitate al  societăţii EcoAqua, pe anul 2012, se poate spune că acest agent economic, al cărui acţionar principal este Consiliul Judeţean Călărăşi, nu are o bună situaţie financiară. S.C. EcoAqua S.A., singurul operator economic ce asigură alimentarea cu apă şi serviciile de canalizare, din cele cinci oraşe ale  judeţului nostru, întâmpină mari greutăţi în ceea ce priveşte recuperarea debitelor restante de la clienţii săi,  mai ales, din partea persoanelor fizice, dar şi în ceea ce priveşte achitarea  celor două credite bancare, în valoare totală de peste 7 milioane de euro. Creditele respective au fost contractate pentru cofinanţarea proiectului SAMTID finalizat anii trecuţi, dar şi pentru alt proiect contractat prin Programul Operaţional de Mediu, aflat in derulare, ce vizează extinderea şi modernizarea  reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în Călăraşi, Olteniţa, Fundulea, Lehliu Gară şi Budeşti. Cifrele contabile prezentate în Raportul de activitate din 2012 al societăţii, sunt grăitoare, demostrând că starea societăţii nu este satisfăcătoare. La finele anului trecut, societatea a avut venituri totale de peste 24 de milioane de lei şi un profit de peste 1.1 milioane de lei, însă întâmpină greutăţi în recuperarea datoriilor de la clienţii rău-platnici.  În cursul anului 2012, s-au constituit, pentru neplata serviciilor de apă-canal, un numar total de 626 litigii comerciale pentru suma totală de 1,4 milioane de lei.

În acelaşi raport de activitate se arată că există riscul ca societatea să nu poată achita la timp cele două credite bancare, întrucât nu dispune de resursele financiare necesare. În aceste condiţii, este posibil ca ultimul proiect finanţat prin Programul Operaţional de Mediu să nu poată fi finalizat la 31 decembrie 2013.

O altă mare problemă, pe care o întâmpină societatea EcoAqua est şi faptul că, la ultimul proiect aflat în derulare, Comisia de Audit, din cadrul Ministerului Mediului, a aplicat corecţii financiare în valoare de aproximativ 1 milion  de euro. În urma unor controale efectuate de această instituţie, au fost indentificate mai multe nereguli în ceea ce priveşte achiziţiile publice. În aceste condiţii, operatorul EcoAqua se află în imposibiliatea de a acoperi, din resurse proprii, sumele corespunzătoare corecţiilor financiare aplicate.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Călăraşi, o instituţie ineficientă?

joi iun. 27 , 2013
În urmă cu câţiva ani de zile,  preşedintele Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu   dezvăluia, în faţa reprezentanţilor presei locale, proiectul său în legătură cu viitorul departamentului ce se ocupă de întreţinea drumurilor judeţene: ,,Nu  agreez ideea falimentării Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri, aşa cum s-a întâmplat în alte judeţe. Acestă […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!