AJPIS Călăraşi are de recuperat peste 200.000 de lei, din ajutoare sociale încasate nelegal

ajutoate-sociale-recuperate-ajpisÎn anul 2013, judeţul Călăraşi  a fost pe lista neagră a Curţii de Conturi, în ceea ce priveşte acordarea ajutoarelor sociale.  În  Raportul acestei instituţii, pe anul 2014, s-a specificat faptul că, în judeţul Călăraşi, au fost acordate în mod ilegal  ajutoare sociale în valoare de 1,3 milioane de lei. S-a ajuns la această concluzie, în urma controalelor efectuate, pe anul 2012 şi începutul lui 2013, la nivelul Agenţiei Judeţene de Inspecţie şi Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS) Călăraşi. În decursul ultimilor ani, suma respectivă a fost recuperată, numai că, există o asemenea situaţie şi la ora actuală. În urma controlului efectuat, în 2016, de către Curtea de Conturi, s-a constatat că valoarea ajutoarelor sociale primite  necuvenit a fost de 250.000 de lei. Persoanele ce au beneficiat de diferite forme de ajutoare sociale (venitul minim garantat, alocaţii de întreţinere a familiei sau indemnizaţii pentru întreţinerea copilului) vor trebui să dea înapoi banii încasaţi necuvenit, pentru că au încălcat legea.

ajpisDirectorul executiv al AJPIS Călăraşi, Liviu Oltenacu a explicat cauzele care au dus la această stare de fapt. ,,După cum se ştie, dosarele pentru ajutor social care ajung la noi sunt întocmite de serviciile de asistenţă socială, din cadrul primăriilor, unde solicitantul îşi are domiciliul. În baza unei anchete sociale, prin care se verifică situaţia materială, se completează un formular în care sunt trecute toate bunurile şi veniturile pe care le deţine, la acea dată. La rândul său, solicitantul declară, pe proprie răspundere, în faţa legii, că datele semnalate în formularul respectiv sunt conforme cu realitatea. După o analiză riguroasă, inspectorii noştri trimit, în plată, dosarele respective. Instituţia  noastră nu poate să intre în timp util în posesia datelor privind  modificările  intervenite pe parcurs, ce se referă la starea materială a beneficiarilor de ajutoare sociale. Asistenţii sociali din cadrul primăriilor au obligaţia să facă, la domiciliul acestora, verificări, din trei în trei luni. De multe ori, cetăţenii beneficiari omit să declare la Primărie veniturile încasate  pe o anumită perioadă de timp. Şi aici mă refer, mai mult, la locuitorii din vestul judeţului, care îşi găsesc de muncă în capitală, pe o perioadă limitată de timp, sau cei care lucrează în agricultură, ca  muncitori zilieri, și care câştigă, pe o perioadă limitată de timp, venituri mai mari. Sunt cazuri în care unele mame care primesc indemnizaţie de creştere a copilului se duc, din timpul acelui concediu de doi ani, la serviciu şi nu declară acest lucru. Însă, pot spune că valoarea ajutoarelor sociale care au fost încasate necuvenit a scăzut simţitor, în prezent,  faţă de anul 2013, de aproximativ cinci ori. Acest lucru s-a datorat intensificării controalelor efectuate de către inspectorii AJPIS, dar şi încrucişării repetate a bazelor de date dintre ANAF, APIA şi DSV. Totodată, şi administraţiile locale dau dovadă de o mai mare vigilenţă, în ceea ce priveşte întocmirea dosarelor pentru ajutoare sociale şi urmărirea beneficiarilor acestor forme de sprijin finaciar.”, a precizat Liviu Oltenacu, director al  AJPIS Călăraşi.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

E oficial: La alegerile parlamentare, PSD Călărași are, pentru prima dată, pe loc eligibil, o femeie

mar oct. 25 , 2016
În urmă cu câteva minute, s-a încheiat Comitetul Național Executiv al PSD, unde au fost stabilite listele cu candidaturile pentru alegerile parlamentare. Numele candidaţilor eligibili, ai PSD Călărași, sunt: Roxana Natalia Pațurcă, locul 1 Senat, Eugen Niculicea (de la Centru), locul 1, la Camera Deputaților și locul 2, la C.Deputaților, […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!