ACL Călăraşi marele perdant al alegerilor prezidenţiale

foto ACLAlegerile prezidenţiale s-au încheiat, dar ecoul rezultatelor este abia la început. Se fac analize şi se caută vinovaţi pentru votul dat de români.

Dacă ne referim la judeţul în care ne aflăm, Călăraşi, putem spune că aici a avut loc o schimbare majoră în preferinţele electoratului.

De fapt, la Călăraşi, vorbim de două mari partide: PNL (care a fuzionat cu PDL) şi PSD, fiecare cu un număr important de primari în judeţ. De departe, cel mai mare număr de primării îl are PNL, după fuziunea cu PDL: 41. Rezultatul a fost unul catastrofal pentru aceştia, la numai o jumătate de an distanţă de alegerile europarlamentare, unde a reuşit să fie singurul judeţ din ţară care câştigase alegerile.

Dar să vedem cum au arătat rezultatele pe partide şi primării:

PSD care a avut 11 primarii iniţial, a adăugat prin OUG 55/2014, celebra ordonanţă a migrării aleşilor locali, încă două localităţi: Vasilaţi si Sohatu. A câştigat în toate aceste 13 primării, cel mai tare in Galbinasi (86,3 %), urmat de Ileana (75 %), Lupşanu (73,3 %) şi Săruleşti (72,2 %). Rezultatul strâns a fost în Roseţi, localitate cu o conducere PSD cu state vechi, doar  51 %.

UNPR are o primarie, cea a municipiului Călăraşi, care a obţinut 51,3 %, cu doar 900 de voturi peste ACL, ceea ce l-a nemulţumit pe preşedintele PSD, Dan Cristodor.

PDL cu 13 primari, a obţinut victoria în 8 primării, pierzând în 5 (Mânăstirea, Radovanu, Fundeni, Frumuşani şi Nana).

PNL, care a rămas cu 28 de primarii, a câştigat doar în 11 dintre acestea.

Noul PNL (PNL+PDL), deşi are, în acest moment, 41 de primării, a câştigat doar în 19, adică în 46,3 % dintre acestea.

Pe colegii, rezultatele cele mai slabe ale candidatului PNL au fost în colegiile 4 si 5

Suprize au fost pentru PNL Călăraşi comunele fidele, cândva, partidului: Curcani (41,45%), Spanţov (39,44%), Ulmeni (42,18%), Chiselet (39,54%), Mitreni (33%), Dragalina- 38,82%, unde rezultatele au fost extrem de mici pentru candidatul Klaus Iohannis. Trei comune PNL care au dovedit, încă de la alegerile europarlamentare, că s-au îndepărtat de partid prin rezultate, sunt Chiselet (39,54%), Perişoru (39,28%), Borcea (46,36%).

Inclusiv PDL Călăraşi a avut parte de surprize nedorite: la Mânăstirea, unde primar este chiar un apropiat al deputatului Vasile Iliuţă, Marian Iancu, alegerile au fost pierdute cu 46,55%, iar la Nana cu 31,36%.

La nivel naţional, PSD Călăraşi a fost pe locul 15 la primul tur al alegerilor, şi a ajuns pe locul 12, după al doilea tur.

PNL Călăraşi – locul 1 după alegerile europarlamentare din mai 2014, a căzut, în mai puţin de jumătate de an, pe locul 29, la nivel naţional. Asta dupa ce, începând cu alegerile locale din 2008, filiala judeţeană a PNL era o obişnuită a pozitiilor fruntaşe (locurile 1 – 6 la nivel naţional).

 

 

Victor Ponta, câştigător în 32 de localităţi din judeţul Călăraşi,  Klaus Iohannis învingător în, doar, 17 comune

La scrutinul alegerilor prezidenţiale de duminică, 16 noiembrie, Victor Ponta a ieşit învingător  în toate cele cinci colegii din judeţul Călăraşi. Victor Ponta a câşigat în cele cinci oraşe şi 27 de comune, în timp ce  Klaus Iohannis a ieşit învingător doar în 17 comune. Liberalul  Răducu Filipescu a pus acest eşec pe seama poziţiei duplicitare a unor primari din ACL. ,,Avem mai  mulţi primari care au jucat la două capete. Unii dintre ei au crezut ca Victor Ponta va ieşi învigător şi au jucat pentru PSD. Acei primari care nu s-au implicat în atragerea mai multor voturi pentru ACL au dovedit că nu au moralitate şi nici verticalitate. În perioada următoare, vom face o analiză atentă a voturilor obţinute, în fiecare localitate, condusă de primari ACL, şi, probabil, că unii dintre aceştia nu se vor mai regăsi pe listele cadidaţilor ACL la alegerile locale din 2016”, a precizat Răducu Filipescu.

Analiza am adăuga noi, ar trebui pornită chiar de la vârf, deoarece semnalele au început să fie date de zvonurile care spun că Filipescu nu mai este dorit la şefia partidului, din cauza căderii libere în care se află partidul, de o jumătate de an. Aşa sa fie? Timpul ne va da răspunsul!

Next Post

Dinulescu:,, La Călăraşi am pierdut alegerile pentru că s-au petrecut mutări în defavoarea noastră”

vin nov. 21 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Marian Dinulescu, vicepreşedinte ACL şi responsabil pe Colegiul nr.1 Călăraşi la alegerile prezidenţiale, a făcut o succintă radiografie a rezultatelor obţinute de formaţiunea sa la la turul 2 al alegerilor prezidenţiale. ,,La Călăraşi, am pierdut alegerile pentru că, în ultimul timp, s-au petrecut unele mutări, […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!