Până la data curentă, un număr de 885 absolvenţi ai unei forme de învăţământ promoţia 2013 s-au înregistrat ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Călăraşi. Dintre aceştia, 4 au absolvit învăţământul profesional, 844 liceu sau şcoală postliceală şi 37 învâţământul universitar.
Proaspeţii absolvenţi au avut la dispoziţie o perioadă de 60 de zile de la data absolvirii pentru a se înregistra la AJOFM Călăraşi ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă.
Dacă, în cele 60 de zile nu au reuşit să ocupe un loc de muncă, după această perioadă, absolvenţii pot beneficia de indemnizaţie de şomaj, aceasta reprezentând o sumă fixă, lunară, în cuantum de 250 lei, acordată pe o perioadă de 6 luni.
În urma înregistrării la AJOFM Călăraşi, absolvenţii pot fi repartizaţi pe un loc de munca vacant, pot urma gratuit un curs de (re)calificare în una din meseriile solicitate pe piaţa muncii sau pot fi instruiţi în tehnicile de căutare a unui loc de muncă (întocmirea unui CV, a scrisorii de intenţie, a scrisorii de mulţumire, instruire în vederea prezentării la interviul pentru angajare, etc).
De asemenea, angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt promoţia 2013, că pot beneficia de scutirea, pe o perioadã de 12 luni, de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi pot primi lunar, în baza art. 80 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:
a) o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumã egalã cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt secundar superior sau învãţãmânt postliceal;
c) o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.
În prezent, indicatorul social de referinţă este de 500 lei, valoarea acestuia putându-se modifica prin Hotărâre a Guvernului.
Pentru a beneficia de facilităţile şi stimulentele fiscale menţionate, este necesar ca angajatorul să încheie o convenţie cu AJOFM Călăraşi, informează responsabil mass-media, Simona Donciu.