800 de copiii au început şcoala, în comuna Roseţi

comuna RosetiComuna Roseţi, una din puţinele localităţi a cărei demografie este pozitivă, numără 5800 de locuitori. La începutul acestei săptămâni, 800 de şcolari şi preşcolari s-au întors în activitate. Primarul comunei, Nicolae Râjnoveanu ne-a declarat că totul a fost pregătit, aşa cum se cuvine, pentru ca cei mici să beneficieze de condiţii bune pentru a învăţa. Singura supărare este legată de faptul că nu a reuşit să repare acoperişul grădiniţei, unde, atunci când plouă, stropii de ploaie ajung până în clasele de curs.

A început noul an şcolar, cum se prezintă infrastructura şcolară?

N. Râjnoveanu: În comuna Roseţi, învăţământul se desfăşoară în 5 locaţii, şi, pot spune că, până în prezent, am reuşit să asigurăm lucrările de întreţinere la toate cele 3 şcoli: cea din centru, scoala din zona deal (Scoala nr.1), precum şi şcoala din sector (Scoala nr.3). Atât în interior, cât şi în exterior, spaţiile sunt bine întreţinute şi se prezintă în condiţii foarte bune.

Există o singură problemă, pe care nu am putut-o rezolva, până în prezent, acoperişul grădiniţei. În lipsa fondurilor la nivelul comunei, am informat Consiliul Judeţean pentru a mă sprijini în vederea reparării acestuia, pentru că nu aş dori să intru în iarnă cu aceeași problemă. Grădiniţa, ca de altfel şi una dintre şcoli, au fost construite în 1968 şi, din această cauză, a apărut problema pe care v-am prezentat-o.

Rajnoveanu sCare estimaţi că ar fi costul lucrării de reparaţie?

N. Râjnoveanu: Valoarea investiţiei se ridică la, aproximativ, 800 milioane – 1 miliard de lei vechi. Printr-o adresă transmisă Consiliului Judeţean Călăraşi, am solicitat sprijin financiar, prin alocarea a 500 de milioane de lei vechi, urmând ca primăria să contribuie cu 300 – 500 de milioane de lei, ca să acoperim întreaga lucrare.

În perioada următoare, vom începe derularea efectivă a două proiecte de amploare la nivelul comunităţii, pentru care vom solicita, de asemenea, spijin în asigurarea cofinanţării de la Consiliul Judeţean, acesta fiind un alt motiv pentru care nici nu am solicitat o sumă mai mare pentru realizarea acestei lucrări.

Doresc să vă spun că, din păcate, problema acoperişului mi-a fost semnalata în urmă cu o lună, de directoarea şcolii, neputând lua măsurile necesare mai devreme.

Asta înseamnă că şi solicitarea de sprijin financiar către Consiliul Judeţean a fost făcută recent.

N. Râjnoveanu: Într-adevăr, am transmis adresa de puţin timp, informându-l în acest sens şi pe domnul vicepreşedinte Ion Ştefan şi, sper, ca situaţia să fie înţeleasă şi să pot fi sprijinit. Mai ales că, pot spune, degeaba am realizat reparaţiile interioare, dacă acestea vor fi degradate de apa care pătrunde prin acoperiş şi podul clădirii.

 clasa pregatiroare Roseti sAceasta ar fi singura problemă cu care vă confruntaţi la şcoli?

N. Râjnoveanu: Într-adevăr, în afară de această reparație absolut necesară, starea infrastructurii şcolare este foarte bună. Mai mult, aş dori să-l felicit pe dl. director Daniel Felea pentru modul în care s-a organizat şi a îndeplinit obiectivele propuse, reuşind să doteze cu mobilier nou 3 clase ale şcolii, atât prin bani de la bugetul local, cât şi din sponsorizări atrase, La ora actuală, nu greşesc când spun, că învăţământul, în comuna Roseţi, beneficiază de o infrastructură foarte bună.

În aceste condiţii, este normal să am, la rândul meu, aşteptări din partea profesorilor, a elevilor şi părinţilor pentru derularea actului educaţional, la nivel cât mai ridicat.

Câţi copii sunt angrenaţi în sistemul educaţional, în comuna Roseţi?

N. Râjnoveanu: Sunt 800 de elevi în sistemul de învăţământ şcolar şi preşcolar, din care, 140 de copii sunt la grădiniţă. Vreau însă să modernizez corpurile de şcoală din comună, în acest sens am pregătit o documentaţie tehnică pe care să o finanţez prin P.N.D.L, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 6 miliarde de lei vechi.

Cu toate că, de-a lungul timpului, cel puţin, de când sunt primar, am ţinut şcolile în bună stare de funcţiune, există patru corpuri de clădire, care au fost construite acum 120 de ani. Este necesară, totuşi, o modernizare a acestora.

Deci nu e nevoie de o reabilitare, lucrările presupun doar o modernizare.

N. Râjnoveanu: Da. Altfel, vă pot spune că actul educaţional se desfăşoară în condiţii foarte bune. Există elevi în ciclul gimnazial care învaţă în schimbul de după-amiază, dar avem asigurat atât transportul local, cât şi cel cu localităţile învecinate, iar infrastructura de transport este foarte bună.

La nivelul şcolilor, există un centru de documentare-informare utilizat de mai multe specialităţi: biologie, fizică, informatică, dar şi pentru cei ce îşi doresc lectura suplimentară. Avem spaţii asigurate pentru derularea programului Corn-Lapte, iar şcolile sunt dotate cu centrale termice. Excepţie fac şcolile nr. 1 şi nr. 3, pe care le-am prins în proiectul pe care doresc să-l finanţez prin PNDL.

Prin lucrările de modernizare ale acestor şcoli, s-ar putea trece la învăţământ într-un singur schimb?

N. Râjnoveanu: Nu este posibil acest fapt, din cauza numărului mare de elevi ai şcolilor din centru şi din sector. Din această toamnă, avem încheiat acordul cu firma de transport Alitrans, ale cărei autobuze care circulă, din jumătate în jumătate de oră, şi le venim în ajutor elevilor de liceu, care trebuie să facă naveta, şi nu numai. Mă voi implica, atâta timp cât voi fi primar, ca problemele comunităţii să fie rezolvate şi, sunt convins, că voi reuşi în mare proporţie, dacă voi primi şi ajutorul autorităţilor judeţene.

 

 

 

Please enter banners and links.

Next Post

Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” va avea after-school

joi sept. 19 , 2013
Conducerea Liceului Teoretic  Mihai Eminescu, din Călăraşi, are în vedere  realizarea unui centru de tip after-school, pentru  elevii din ciclul primar, începând cu data de 1 octombrie a.c. Aşa cum a precizat directorului instituţiei, prof. Gheorghe Stoian, acest centru va funcţiona, în conformitate cu metodologia aflată în vigoare,  aprobată de […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!