359 apartamente din Călăraşi vor fi reabilitate cu fonduri europene

Print Friendly, PDF & Email

blocuri reabilitate   Una dintre priorităţile aflate pe agenda de lucru a municipalităţii călărăşene o reprezintă reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe. După cum se cunoaşte, în această primăvară au fost demarate lucrările din cadrul  proiectului  accesat de primăria Călăraşi, prin Programul Operaţional Regional, ce are  o valoare de 553.000 de euro  şi care  vizează reabilitarea blocurilor  A9, A20, A21 şi A23,  din centrul vechi al municipiului. Totodată, primăria Călăraşi a depus alte trei proiecte privind reabilitarea blocurilor: L1, M1, L 51, N 34 şi K17. Toate aceste proiecte, ce se ridică la o valoare totală, de aproximativ, 1 milion de euro, sunt la ora actuală în evaluare, urmând ca, în luna septembrie, să fie semnate contractele de finanţare. Până la finele anului 2015, când  se va finaliza implementarea  acestor  proiecte, vor fi reabilitate un număr total de 359 de apartamente. Proprietarii acestor locuinţe vor beneficia de condiţii îmbunătăţite de confort şi de costuri reduse la energia termică şi apă menajeră.

 Călărăşenii sunt reticenţi  în  realizarea  asociaţiilor de locatari 

După cum a precizat edilul Daniel Drăgulin, primăria Călăraşi intenţionează să depună cât mai multe proiecte pentru reabilitarea termică a blocurilor, dar  este necesar  ca cetăţenii să formeze asociaţii de locatari. Acest lucru este foarte important,  deoarece  implementarea unor astfel de proiecte se face pe baza unui parteneriat între primăria Călăraşi şi asociaţia de proprietari care trebuie să asigure  un procent de  20% din costul total al lucrărilor. De altfel, municipalitatea călărăşenă a început, încă de acum 2 ani de zile, o amplă campanie privind necesitatea formării asociaţiilor de locatari. Însă, această acţiune nu avut efectul scontat, după cum a şi recunoscut edilul Drăgulin.

,,Oamenii sunt reticenţi să se asocieze în astfel de entităţi cu personalitate juridică, îmi spun că nu  doresc să dea bani pentru funcţionarea asociaţiilor. Le-am explicat, de nenumărate ori, că primăria nu poate să încheie contracte cu fiecare locatar în parte, iar implementarea unui proiect european de reabilitarea termică se face numai prin intermediul asociaţiilor de proprietari. La ora actuală, în Călăraşi sunt funcţionale numai 11 asociaţii de locatari. Însă, sperăm ca optica multor cetăţeni,  privind asociaţiile de locatari, să  se  schimbe, odată ce vor vedea modernizate blocurile, pe care noi le reabilităm, cu fonduri europene.”, a afirmat edilul Drăgulin.

Please enter banners and links.

Next Post

32,97%, promovabilitatea la bacalaureat în judeţul Călăraşi, înainte de contestaţii

lun sept. 1 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Astăzi, 1 septembrie, au fost date publicităţii primele rezultate înregistrate în judeţul Călăraşi la bacalaureat , sesiunea august-septembrie.După cum a precizat inspectorul general şcolar prof. Steluţa  Caraion, în judeţul Călăraşi, rata de promovabiliate, la cea de a doua sesiune de bacalaureat, înainte de contestaţii, este […]