25 de ani de la Revoluția din 1989, 23 de ani cu o Constituție a democrației și libertății

Print Friendly, PDF & Email

constitutia_romaniei_10445200Ca de fiecare dată, celebrarea unor momente din istoria noastră, marcante pentru parcursul țării, reprezintă un prilej cu mare încărcătură simbolică și emoțională. Totuși, astfel de momente reclamă și luciditate, privirea în trecut, în prezent și în viitor, pentru a identifica acele aspecte care pot fi îmbunătățite. Un astfel de moment s-a petrecut la începutul acestei săptămâni când, luni, pe 8 decembrie, a fost Ziua Constituției României.

Pe 8 decembrie 1991, după un an și jumătate de elaborări și dezbateri, 77,3% dintre românii care s-au prezentat la referendumul de aprobare spuneau ”DA” primei Constituții de după căderea dictaturii ceaușiste. După 12 ani, în octombrie 2003, românii au fost din nou chemați să se exprime cu privire la modificarea și completarea Constituției, moment în care s-au dovedit din nou de acord cu cele stabilite prin Legea de revizuire. Astăzi, după alți 11 ani, tema revizuirii Constituției rămâne una importantă pentru alinierea cadrului legal și instituțional al țării noastre la provocările pe care le trăim și, cu viziune, la vremurile care vor urma.

”Este o prioritate pentru noi toți ca procesul de revizuire a Constituției să fie desăvârșit în cel mai scurt timp. Anul 2015 poate reprezenta un reper în acest sens. Pentru aceasta, este nevoie de reluarea lucrărilor Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative de revizuire a Constituției. Este nevoie de o abordare vizionară din partea clasei politice, de dezbateri publice, de implicarea cetățenilor, a mediului asociativ și a celui academic. Calitatea dezbaterilor și a rezultatului care va fi supus apoi aprobării românilor prin referendum va putea constitui măsura prin care vom vedea unde am ajuns după 25 de ani de regim democratic, cum am înțeles libertățile, drepturile, obligațiile, responsabilitățile, fiecare dintre noi, indiferent de zona în care suntem mai activi – politică, economică sau socială. Societatea românească are nevoie de o lege fundamentală care să conțină cadrul necesar continuării și consolidării reformelor, care să întărească statul de drept și instituțiile esențiale și care să se afle în concordanță cu nevoile de dezvoltare ale României”, transmite deputata Raluca Surdu. Poziția liberalilor, exprimată prin diverse voci ale deputaților și senatorilor acestui partid, este în sensul abordării cu curaj a unor aspecte delicate cum ar fi opțiunea clară pentru o formă de guvernământ, clarificarea competențelor premierului și președintelui, eficientizarea procedurilor legislative astfel încât să fie redusă la minimum necesitatea ordonanțelor de guvern, precum și introducerea unei proceduri de încetare a mandatului premierului, în oglindă cu procedura de numire.

În mesajul transmis cu această ocazie și de președintele ales ale României, Klaus Iohannis, acesta s-a pronunțat pentru o ”modernizare și clarificare … cu rolul de a o face mai puternică, de a construi un edificiu statal mai eficient, de a întări statul de drept, dar și libertățile cetățenești”  și a subliniat importanța comportamentului actorilor politici si sociali în interiorul cadrului oferit de Constituție pentru funcționarea statului. ”Reperul nostru permanent trebuie să fie și spiritul Constituției, care se regăsește în principii precum separarea puterilor în stat, domnia legii, respectarea drepturilor cetățenilor”, a precizat Klaus Iohannis.

Please enter banners and links.

Next Post

La finele anului 2015, judeţul Călăraşi va avea propriul depozit de deşeuri solide

joi dec. 11 , 2014
Joi, 11 decembrie, la sediul Consiliului Judeţean a avut loc o conferinţă de presă privind stadiul lucrărilor la depozitul de deşeuri solide al judeţului Călăraşi ce îşi are locaţia în comuna Ciocăneşti. După cum se cunoaşte, construcţia acestui obiectiv este parte integrată a proiectului ,,Sistem integrat de management al deşeurilor […]