La Călăraşi, se pare că taximetria a devenit o afacere de succes, în condiţiile în care, sunt tot mai puţini cetăţeni care optează pentru acest tip de transport . Modul în care se practică acest tip de afacere are , de departe, în unele cazuri un ,,puternic miros” de ilegalitate. Primăria Călăraşi, cea care eliberează autorizaţiile de funcţionare pentru transportul în regim de taxi, încearcă să descurce “iţele” încurcate ale taximetriei locale.
Taximetriştii se reclamă între ei de concurenţă neloială
La ultima întâlnire, ce avut loc luna trecută, între edilul Daniel Drăgulin şi taximetriştii călărăşeni , aceştia au reclamat faptul că pe piaţa locală există concurenţă neloială. A devenit o practică împământenită în municipiu, ca unii dintre taximetrişti să ia călători din staţiile Alitrans, în schimbul sumei de 2 lei, adică preţul unui bilet de transport local. Această practică aduce un mare dezavantaj primăriei Călăraşi, deoarece preluarea călătorilor din staţiile de transport în comun duce la diminuare numărului acestora şi, implicit, va genera creşterea subvenţiei pe care primăria este obligată să o dea societăţii Alitrans, conform prevederilor legale. Dar nu numai primăria este afectată de această situaţie, ci şi taximetriştii ce nu sunt ,,tentaţi” să fure călătorii societăţii Alitrans.
,,Cei care preiau călătorii din staţiile de transport în comun au fost identificaţi şi fotografiaţi şi, pe viitor, nu cred că vor mai avea vreo şansă să-şi înnoiască autorizaţia de funcţionare. Până în prezent, nu am recurs la sancţiuni, care sunt destul de usturătoare ,de 25.000 de lei, am dat numai avertismente. Mulţi dintre taximetriştii cu care am vorbit, ne-au propus să le retragem licenţele acelora care fac concurenţă neloială. Nu ştiu dacă instituţia noastră poate iniţia un asemenea demers! “, a spus primarul Drăgulin.
247 de taximetre în municipiu şi doar vreo 150 de locuri de staţionare
În fiecare zonă din oraş, există un număr limitat de locuri în staţiile de taxi . Primarul Drăgulin a recunoscut că, la ora actual, sunt mai multe taxiuri, decât locuri de staţionare. În zonele mai intens circulate, staţiile de taxi sunt supraaglomerate, aşa cum este cea de la Spitalul Judeţean, unde taximetrele încurcă traficul rutier. Multe dintre taxiuri nu au curse şi sunt mai mult staţionare. Ce se poate înţelege în acest caz? În timp, primăria a autorizat mai multe taxiuri decât locurile de staţionare. La această oră, sunt 247 de taximetre şi aproximativ 150 de locuri de staţionare .
Primăria ia la “puricat” toate societăţile şi persoanele fizice care practică taximetria
Edilul Drăgulin spune că, în timpul mandatului său de până acum, nu s-a eliberat nicio autorizaţie de funcţionare pentru taximetrie şi, de aceea, doreşte să facă o evaluare atentă a tuturor firmelor sau persoanelor fizice care practică taximetria. ,,Până acum am făcut verificări la 27 de taximetrişti şi numai 9 dintre aceştia aveau actele în regulă. Le-am dat o perioadă de graţie pentru ca să-şi actualizeze documentele!” a mai spus edilul Drăgulin.
Haosul din taximetria locală nu este de ieri, sau de astăzi, ci a prins rădăcini în urmă cu câţiva ani de zile, cu “binecuvântarea” tacită a foştilor edili ai municipiului. Rămâne de văzut dacă, actuala conducere a primăriei Călăraşi, va face lumină în această situaţie.