1 milion de euro pentru copiii din mediul rural: Școala din comuna Ștefan cel Mare va fi modernizată

Print Friendly, PDF & Email

Scoala care va fi reabilitata cu fonduri europene. În foto, directorul școlii.jpgkPrimarul comunei Ștefan cel Mare, Nicolae Pandea, a mai adăugat în palmaresul proiectelor desfășurate în localitate, încă unul: “Extindere şi modernizare la Şcoala cu clasele I-VIII, din comuna Ştefan cel Mare, judeţul Călăraşi”, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013.
Conferinta de lansareLa conferința de lansare a proiectului au fost prezenți alături de primar, directorul școlii, Vasilica Popa, Carmen Pandea, cadru didactic, președintele CCIA Călărași, Marian Drăgan, Lorica şi Sabrina Ranete – SC Komora SRL.

Sabrina Ranete a deschis conferința cu prezentarea proiectului, menționând că obiectivul principal al acestuia îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii infrastructurii socio-educaţionale pentru sprijinirea/dezvoltarea învăţământului la nivel local şi regional, prin extinderea şi modernizarea Şcolii cu clasele I – VIII, din comuna Ştefan cel Mare, judeţul Călăraşi, pentru asigurarea unui proces educational la standarde europene şi creşterea participării populaţiei şcolare şi a adulţilor la procesul educaţional.

Primarul comunei, Nicolae Pandea a declarat că dorința de a putea moderniza școala în care învață cei 350 de copii este pusă în practică abia acum, după 6 ani de la depunerea proiectului, care a obținut finanțare datorită economiilor făcute pe alte proiecte derulate prin POR, Axa 3, Domeniul major de interventie 3.4. “Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă.”

Prin acest proiect vor fi executate mai multe lucrări de reparații și modernizare a școlii: consolidarea şi reabilitarea corpurilor C1 şi C2 şi extinderea corpului C2 al şcolii cu 2 corpuri, unul amplasat în zona din faţă,spre stradă, şi unul amplasat în spatele clădirii existente, spre curte. Astfel, prima extindere va cuprinde spaţii pentru 2 săli de clasă, în timp ce a doua va cuprinde spaţii pentru 3 săli de clasă, grupuri sanitare şi camera centralei termice. Se va asigura, totodată, și dotarea școlii cu 45 de monitoare, 45 de unităţi PC, 45 de tastaturi, 45 de mouse-uri, 45 de licenţe, 6 multifuncţionale, 2 servere, 2 videoproiectoare, 2 scanere, 2 laptop-uri, o reţea informatică.

After-school, în comună, și școală reabilitată cu fonduri europene

Valoarea totală a proiectului „Extindere și modernizare Școala cu clasele I – VIII, din comuna Ștefan cel Mare, județul Călărași”  este 4.414.399,44 lei ( 1 milion de euro), cofinanţarea eligibilă a beneficiarului fiind de 67.615,85 lei.

“În urma acestei reabilitări, vom reuși ca toți copiii să învețe într-un singur schimb, pentru că este singura școală pe care o avem în comună. Vor fi construite 5 săli de clasă și am putea implementa și programul after-school, la capacitate maximă. Totodată, cadrele didactice își vor putea întregi norma, pentru că numărul copiilor în scădere a dus și la reducerea orelor predate de profesori și învățători. Dacă în 1985, în comună, se nășteau 80 de copii, anul trecut am avut doar 20 de nașteri. Dacă vom merge în același ritm, din cele 1200 de case existente, una va fi locuită și 4 nelocuite, peste 30 de ani.”, a concluzionat primarul.

Directorul școlii, Vasilica Popa, a declarat că speră ca până la începutul anului școlar un corp de clădire să fie gata, deoarece lucrările trebuie să se încheie, conform contractului semnat, pe 30 noiembrie 2015. „Pentru mine, acest proiect este o bucurie pentru că se învaţă într-un singur schimb, ceea este nemaipomenit. Astfel, putem să ne pregătim toate materialele, după ce am terminat cursurile cu elevii,. Sper ca măcar un corp al clădirii să fie finalizat până în septembrie. Sunt convinsă că toţi copii vor fi bucuroşi să vină dimineaţa la şcoală.”

Primarul Nicolae Pandea a mai venit cu o veste bună, aceea că va fi semnat, în curând, proiectul depus tot cu 6 ani în urmă, pe măsura 3.2.2 (Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale), prin care vor fi finanțate lucrările de extindere la reţeaua de canalizare, construirea unui after school, asfaltare de străzi (4,4 km) și dotare Cămin Cultural (costume naționale și aparatură).

 

 

Please enter banners and links.

Next Post

Biserica din satul Pietroiu și-a sărbătorit hramul

joi iul. 23 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱 În comuna Borcea, luni, 20 iulie,  a fost ținută, la biserica din satul Pietroiu, o slujbă dedicată Sfântului Proroc Ilie. La slujba ținută de părintele Filofteiu Mădălin, preotul paroh, alături de preoții din comună, au participat localnicii, cărora li s-a alăturat primarul comunei, Aniel […]