Ziua fără Tutun/Activităţi de informare privind efectele nocive cauzate de consumul de tutun

afis ZNAT 2015ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN – 19 NOIEMBRIE 2015

 Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor sale de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, foloseşte acest prilej pentru a derula, la nivel naţional, activităţi de informare-sensibilizare-conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

Totodată, având ca temă „Ajută–mă să cresc!”, Ziua Naţională fără Tutun oferă Agenţiei Naţionale Antidrog cadrul informării şi sensibilizării populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” –, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, specialiştii ANA atrag atenţia şi asupra efectelor dăunătoare în planul sănătăţii ale fumatului secundar, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător.  Fără voia lor, aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun  şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor de nefumători este cel mai bun mijloc pentru a îşi convinge copiii să nu fumeze.

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori, iar mai mult de 600000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.

Efectele negative ale fumatului nu se limitează  la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650000 victime; dintre acestea, 80000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv.

În acest context, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Călăraşi vor desfăşura, în perioada 16-19.11.2015, activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare asupra efectelor nocive cauzate de consumul de tutun, în instituţii de învăţământ din judeţul Călăraşi: Şcoala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu”, Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul”, Şcoala Gimnazială ”Constantin  Brâncoveanu”, Şcoala Gimnazială „Carol I”, Şcoala Gimnazială „Nicola Titulescu”, Liceul „Danubius”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic „Ștefan Bănulescu”, Liceul Tehnologic „Ion Ghica” Oltenița și Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” Oltenița, iar în comunitate activităţi de prevenire-informare în parteneriat cu DGASPC Călăraşi, adresate beneficiarilor serviciilor acestei instituţii.

Please enter banners and links.

Next Post

În această dimineaţă, poliţiştii din Călăraşi au efectuat 55 de percheziţii

mie nov. 18 , 2015
În această dimineaţă, poliţiştii din Călăraşi au efectuat 55 de percheziţii, în două judeţe şi în municipiul Bucureşti, la locuinţele unor persoane bănuite de contrabandă cu ţigarete şi tutun. La data de 18 noiembrie a.c., peste 180 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi, cu sprijinul Direcţiei de […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!